counters 1.300 Ισραηλινοί πανεπιστημιακοί καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα: «Έχουμε σιωπήσει για πολύ» - trelokouneli.gr Skip to main content

Εκατοντάδες Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή τους, εν μέσω των συγκλονιστικών εικόνων από τους αμάχους στη Γάζα που υποφέρουν από πείνα, καθώς η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται σε γενοκτονία.

Σε μία κρίσιμη περίοδο, με μία ανοικτή επιστολή τους, περίπου 1.300 ακαδημαϊκοί καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, τονίζοντας ότι υπάρχει «ηθική διάλυση» και ευθύνη για όσους παραμένουν σιωπηλοί. Απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα και καλούν την ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα να ενεργήσει κατά της συνεχιζόμενης βίας.

Επικρίνουν τα πανεπιστήμια για την αδράνεια – «Ο ακαδημαϊκός κόσμος φέρει ευθύνη»

Η ομάδα των ακαδημαϊκών, γνωστή ως Black Flag (Μαύρη Σημαία), καταγγέλλει τα πανεπιστήμια για τη σιωπή τους σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα, ενώ αντιτίθεται σφοδρά σε πρόσφατες δικαστικές ανα reformές.

Στην επιστολή τους αναφέρονται σε «μακρύ κατάλογο εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας – που μας αφορούν» και επισημαίνουν: «Δε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν γνωρίζαμε. Σιωπήσαμε για υπερβολικά καιρό.»

Ο καθηγητής Ido Shahar από το Πανεπιστήμιο Χάιφα ανέφερε ότι η πρωτοβουλία προήλθε από συναντήσεις φοιτητών και καθηγητών, όπου δηλώθηκε ότι «δεν πάει άλλο». Από την πλευρά του, ο καθηγητής On Barak από το Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ τόνισε ότι ο ακαδημαϊκός χώρος οφείλει να συνεισφέρει στην ανθρωποποίηση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας μετά από μια εκστρατεία για την απανθρωποποίηση.

«Αυτός που σκοτώνει μητέρες και λιμοκτονεί βρέφη στη Γάζα, βλάπτει και τις μητέρες των ομήρων»

Η καθηγήτρια Yael Hashiloni-Dolev από το Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν επισήμανε τη σχέση μεταξύ της ισραηλινής βίας κατά των Παλαιστινίων και της απειλής που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί όμηροι: «Όποιος σκοτώνει μητέρες και λιμοκτονεί βρέφη στη Γάζα, βλάπτει και τις μητέρες των ομήρων.» Κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τους στρατιώτες και όχι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία πρέπει να σταματήσει την εξομάλυνση της κατάστασης.

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία με την ονομασία «Μαύρη Τρίτη» σε διάφορα πανεπιστήμια, με συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών ντυμένων στα μαύρα και αναρτημένων μαύρων σημαιών στις πανεπιστημιουπόλεις, όπου διαβάστηκαν ποιήματα και έγιναν συζητήσεις.

Στο Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ, υπήρξαν εντάσεις όταν ο υπεύθυνος ασφαλείας ζήτησε να διακοπεί η διαμαρτυρία και, σύμφωνα με μαρτυρίες, απώθησε φοιτήτρια και επιτέθηκε σε άτομο που … βιντεοσκοπούσε.

Διαβάστε επίσης:

Πορτογαλία: Ένα ερειπωμένο σπίτι στο επίκεντρο των ερευνών για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν

Αίτνα: Εντυπωσιακό πλάνο από την τελευταία έκρηξή της πυροδοτεί αντιδράσεις

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄

Κοινοποιήστε
Close Menu