Καταρρέει ακόμα μία χρονιά το αφήγημα της κυβέρνησης περί αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, με νέα έρευνα του ΟΟΣΑ για το 2022 να αναφέρει πως τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν τεράστιες απώλειες λόγω της ακρίβειας.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτικά για τη χώρα μας: ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1.046 ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Ακόμα υψηλότερες είναι οι απώλειες αν συμπεριληφθεί και ο πληθωρισμός. Ο μέσος ετήσιος μισθός σε σταθερές τιμές, ήτοι μετά τη συμπερίληψη του πληθωρισμού, μειώθηκε από τα 17.220 ευρώ το 2021 σε 16.174 ευρώ το 2022. Η απώλεια λόγω του πληθωρισμού, που έφτασε στο 9,6%, είναι της τάξης των σχεδόν 129 ευρώ ανά μήνα σε ετήσια βάση. Οι απώλειες αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον πληθωρισμό και στις αυξήσεις των τιμών, καθώς σε τρέχουσες τιμές ο μισθός αυξήθηκε από τα 16.086 ευρώ στα 16.174 ευρώ. Αν όμως υπολογιστεί σε 14μηνη βάση, λόγω των δώρων που λαμβάνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας, προκύπτει πως το 2022 ο μέσος μισθωτός έχασε έναν μισθό λόγω του πληθωρισμού.
Ο νέος κατώτατος
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 22 Μαρτίου θα γίνει γνωστός ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσεγγίσει τα 830 ευρώ μεικτά, ωστόσο εμμένει στην απόφασή της να μην καταργεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που πρακτικά δεν επιτρέπει την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Σημειώνεται πως οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων συνεχίζονται για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2024 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 8,3%, με κάθε επίσκεψη των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Από την πλευρά της η κυβέρνηση «ποντάρει» στο νέο πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, με στόχο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, να υπάρξει μείωση τιμών σε περισσότερα από 1.500 προϊόντα. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έδειξαν πως εκτοξεύτηκαν οι τιμές στο ελαιόλαδο κατά 67,4%, στα λαχανικά 14,4%, στα φρούτα 14,2%, στο μεταλλικό νερό και στους χυμούς 11,7%, στα ψάρια 7,7%, στο κρέας 6%.