counters ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει τον νόμο του 1807 για τις εξεγέρσεις - trelokouneli.gr Skip to main content

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια σχετικά με την αποστολή Εθνοφρουράς σε αμερικανικές πόλεις, εξετάζει την ενεργοποίηση ενός νόμου που χρονολογείται από το 1807 για την επίτευξη των στόχων του.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα σκεφτεί να επικαλέσει τον Νόμο για τις Εξεγέρσεις ώστε να αναπτύξει στρατεύματα στο Πόρτλαντ και σε άλλες περιοχές, εφόσον τα ομοσπονδιακά δικαστήρια τον εμποδίσουν να στείλει την Εθνοφρουρά για την ασφάλεια των ομοσπονδιακών εγκαταστάσεων και την επιβολή του νόμου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή να εμποδίσει την αποστολή στρατευμάτων της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, το οποίο, σύμφωνα με τον Τραμπ, έχει γίνει στόχος αριστερών «εγχώριων τρομοκρατών». Στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη χρήση του Νόμου για τις Εξεγέρσεις, αλλά «αν χρειαστεί να τον εφαρμόσω, θα το κάνω, αν υπάρξουν θάνατοι και αν τα δικαστήρια μας εμποδίζουν, ή οι κυβερνήτες ή οι δήμαρχοι μας περιορίζουν».

«Δείτε τι έχει συμβεί στο Πόρτλαντ τα τελευταία χρόνια, είναι μια φλεγόμενη κόλαση», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Και έπειτα έχουμε μια δικαστή που έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα και προσπαθεί να προσποιηθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα». Ο Νόμος περί Εξεγέρσεως του 1807 είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος που επιτρέπει στον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό στρατό σε εθνικό επίπεδο ή να θέσει τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς των πολιτειών υπό ομοσπονδιακό έλεγχο προκειμένου να καταστείλει αυτόνομα στοιχεία που θεωρούνται εξέγερση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια «νομική εξέγερση» και ότι οι αποφάσεις που περιορίζουν την πολιτική της Λευκής οικίας μπορεί να συνιστούν «εξέγερση κατά των νόμων και του Συντάγματος των ΗΠΑ». «Απαιτούμε περιφερειακά δικαστήρια που να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα και να μην αναλαμβάνουν εξουσίες που ανήκουν αποκλειστικά στον πρόεδρο», σημείωσε ο Μίλερ.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει σκεψεις σχετικά με την ενεργοποίηση του Νόμου περί Εξεγέρσεων και στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το 2024, δήλωσε ότι θα τον χρησιμοποιούσε για να καταστείλει αναταραχές. Στο τέλος της πρώτης θητείας του, κάποιοι υποστηρικτές του τού προτείναν να επικαλεστεί τον νόμο προκειμένου να προσπαθήσει να διατηρήσει την εξουσία μετά την ήττα του από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, ήρεμοι συνεργάτες τον αποθάρρυναν από την αποστολή στρατευμάτων στους δρόμους.

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες κατά του 60χρονου ομογενή Αρτέμιο Μίντζα: Πυροβολούσε αδιακρίτως για δύο ώρες – «Απίστευτο που κανείς δεν πέθανε» (Βίντεο)

ΗΠΑ: Συντριβή ελικοπτέρου σε αυτοκινητόδρομο του Σακραμέντο – Τρεις σοβαρά τραυματίες

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα ασυλίας της τουρκικής Halkbank

Κοινοποιήστε
Close Menu