counters Γουίτκοφ και Κούσνερ προειδοποιούν Νετανιάχου κατά της αποσταθεροποίησης της εκεχειρίας - trelokouneli.gr Skip to main content

Οι εκπρόσωποι του Προεδρικού Γραφείου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, προέτρεψαν σήμερα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τις συναντήσεις τους να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αρχική φάση του σχεδίου εκεχειρίας του Τραμπ στη Γάζα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το κανάλι 12, επικαλούμενο πηγές κοντά στις συνομιλίες.

Οι δύο απεσταλμένοι είχαν επίσης συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο της συμφωνίας.

«Μην δραστηριοποιείστε με τέτοιο τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο την εκεχειρία. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση», φέρεται να δήλωσαν στους Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι, ενώ η «αυτοάμυνα» είναι αποδεκτή, η «διακινδύνευση της εκεχειρίας» δεν είναι.

Ο Νετανιάχου και ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, που συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση, δήλωσαν ότι το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στις κατευθυντήριες γραμμές της εκεχειρίας και αναμένει από τη Χαμάς να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε ένα σπάνιο περιστατικό, οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντήθηκαν με δύο υποστράτηγους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, όπως αναφέρει το κανάλι 12. Οι συναντήσεις αυτές περιλάμβαναν τον επικεφαλής του Τεχνολογικού Τμήματος και τον επικεφαλής των Στρατιωτικών Πληροφοριών, με σκοπό την αξιολόγηση των προσπαθειών του Ισραήλ για την υλοποίηση του σχεδίου Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι συμμετέχοντες συζήτησαν «ολόκληρο τον μηχανισμό αποσυναρμολόγησης και αποστρατιωτικοποίησης της μεταπολεμικής Γάζας» και «επιβεβαίωσαν ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο IDF κάνει όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας», σύμφωνα με την αναφορά.

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με έγκριση από την πολιτική ηγεσία, σημειώνει το κανάλι.

Κοινοποιήστε
Close Menu