Ένα ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερώσει τη γενική εισαγγελέα του στρατού, Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι, αλλά της επιβλήθηκε 10ήμερος κατ’ οίκον περιορισμός, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η Τομέρ-Γερουσάλμι συνελήφθη τη Δευτέρα ενόψει της εμπλοκής της στη διαρροή ενός βίντεο που κατέγραφε Ισραηλινούς στρατιώτες να βιάζουν έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, της επιτρέπεται να εξέλθει από το σπίτι της μόνο αφού ενημερώσει τις αρχές, και αποκλειστικά για συναντήσεις με τον δικηγόρο της. Εκτός αυτού, της έχει επιβληθεί απαγόρευση επικοινωνίας με άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση για 55 ημέρες, όπως μεταδόθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan.
Η έρευνα στρέφεται γύρω από τη διαδικασία με την οποία το διάσημο βίντεο, που γυρίστηκε στις φυλακές Σντε Τεϊμάν, διέρρευσε από τη στρατιωτική μονάδα.
Έρευνα και διαμαρτυρίες υπέρ των κατηγορούμενων
Η υπόθεση εκκίνησε από τον Ιούλιο του 2024, όταν οι δικαστικές αρχές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ξεκίνησαν ποινική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, την ώρα που περίπου είκοσι άλλοι κρατούμενοι βρισκόταν σε κοντινές θέσεις.
Η διαδικασία έρευνας και οι επακόλουθες συλλήψεις των στρατιωτών προκάλεσαν έντονες πολιτικές αντιδράσεις, με μέλη του δικαιϊκού συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και ταραχές έξω από τις εγκαταστάσεις Σντε Τεϊμάν και το στρατιωτικό δικαστήριο όπου οδηγήθηκαν οι στρατιώτες.

Το βίντεο έγινε γνωστό για πρώτη φορά μέσω του ισραηλινού Channel 12 τον Αύγουστο του 2024, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που εκφράστηκαν ανησυχίες για τις συνθήκες στη συγκεκριμένη βάση. Το Μάιο του 2024, το CNN αποκάλυψε μαρτυρίες από τρεις πληροφοριοδότες που παραθέτουν λεπτομέρειες σχετικά με κακοποιήσεις στη φυλακή Σντε Τεϊμάν. Έναν μήνα αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση της εγκατάστασης.
Την Τετάρτη που μας πέρασε, η Τομέρ-Γερουσάλμι τέθηκε σε αναστολή από τη θέση της ως γενικής στρατιωτικής εισαγγελέως, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχάραβ Μιαρά, ανακοίνωσε ποινική έρευνα για τη διαρροή. Δύο ημέρες αργότερα, η Τομέρ-Γερουσάλμι υπέβαλε την παραίτησή της, αναγνωρίζοντας την έγκρισή της για τη διανομή του βίντεο και φέρει «πλήρη ευθύνη για οποιοδήποτε υλικό διέρρευσε από τη μονάδα».
Στην επιστολή της δήλωσε ότι μια «εκστρατεία υποκίνησης» εναντίον της κορυφώθηκε μετά τη λήψη της απόφασης να διερευνηθούν οι στρατιώτες. «Αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται και σήμερα, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στις IDF και την εικόνα τους», ανέφερε.
«Ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται ούτε καν εναντίον των πιο εγκληματιών κρατουμένων», τόνισε. «Οι αξιωματικοί της (νόμιμης) μονάδας υπήρξαν στόχος προσωπικών επιθέσεων και σφοδρών εκφοβισμών. Όλα αυτά, επειδή προστάτευαν το κράτος δικαίου στις IDF – μαζί με τους διοικητές τους».

Για το δεξιό πολιτικό παρασκήνιο του Ισραήλ, η παραίτηση και η έρευνα κρίθηκαν ανεπαρκείς. Μόλις λίγες ώρες μετά την παραίτηση της Τομέρ-Γερουσάλμι, ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι θα επιβληθούν «όλες οι αναγκαίες κυρώσεις» εναντίον της, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του βαθμού της. Ο Κατς, που έκανε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις κατά της εισαγγελέα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, τη κατηγόρησε για «συκοφαντική δυσφήμιση αίματος» εναντίον των στρατιωτών, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια του βίντεο δεν αμφισβητήθηκε και πέντε στρατιώτες κατηγορήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2025 για την κακοποίηση του κρατούμενου, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν κάθε αδίκημα.
Επιπλέον, σε συνέντευξη Τύπου, φορώντας μαύρες κουκούλες, δήλωσαν ότι είναι περήφανοι που παραμένουν ελεύθεροι και έκαναν δημόσια δήλωση ότι θα δικαιωθούν.
Διαβάστε επίσης:
Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις φήμες για αποπομπή του Σεργκέι Λαβρόφ – Οι απουσίες που προκάλεσαν ερωτήματα
Ασύλληπτη τραγωδία στην Αίγυπτο – Νεκρά έξι μέλη οικογένειας από βραχυκύκλωμα σε φορτιστή κινητού
Ρόμπερτ Ντε Νίρο: «Με την εκλογή του Μαμντάνι ήρθε η στιγμή να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας» (photos/video)




