Η παγκόσμια διπλωματία στρέφεται σήμερα (28/12) στη Φλόριντα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στο Μαρ-α-Λάγκο τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ζελένσκι και ο Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της ΕΕ πριν δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου:
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Τραμπ-Ζελένσκι:
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους μίλησαν μόλις πριν από λίγο.
Αυτοί περιλάμβαναν τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας και της Νορβηγίας, καθώς και τους εκπροσώπους της Ε.Ε.
«Το θεωρήσαμε σκόπιμο να επικοινωνήσουμε μαζί τους και η συνάντησή μας ήταν πολύ παραγωγική», ανέφερε και συνέχισε: «Διαπιστώσαμε, όπως θα έλεγαν κάποιοι, ότι πλησιάσαμε στο 95%, δεν γνωρίζω το ακριβές ποσοστό, αλλά η πρόοδος για την επίτευξη της ειρηνικής λύσης είναι σημαντική».
Ζελένσκι: «Εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του σχεδίου ειρήνης»
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ντόναλντ Τραμπ για την «».
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ομάδες τους συζήτησαν σήμερα «όλους τους τομείς του πλαισίου ειρηνικής διαδικασίας» και ότι το 20-σημείο σχέδιο ειρήνης έχει «οριστεί κατά 90%».
Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι οι εγγυήσεις ασφάλειας είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση της διαρκούς ειρήνης και οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε όλες τις λεπτομέρειες».
Τραμπ: «Υπάρχουν ακόμα μερικά δύσκολα ζητήματα»
Όταν δόθηκε ο λόγος στους δημοσιογράφους, ο Τραμπ ρωτήθηκε για τις εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας και απάντησε: «Πιστεύω ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Είμαστε κοντά ή ίσως υπάρχουν ένα ή δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, αλλά η προοπτική είναι θετική».
Συνέχισε, αναφέροντας: «Σημαντική πρόοδος έχει γίνει σήμερα, αλλά και τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι εύκολη μια συμφωνία που συνήθως επιτυγχάνεται μέσα σε μία ημέρα. Υπάρχουν πολλές περίπλοκες πτυχές».
Όταν ρωτήθηκε αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ο Τραμπ απάντησε: «Αυτό δεν είναι στο πλάνο», προσθέτοντας: «Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία και να μην χρειαστεί να πάμε. Σαφώς προσφέρθηκα να επισκεφθώ το κοινοβούλιό τους. Αν αυτό μπορεί να βοηθήσει, δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει, αλλά πιθανόν ναι».
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι ο Τραμπ είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφτεί την Ουκρανία, εάν το επιθυμεί.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήταν απολύτως αναγκαίο, αλλά αν αυτό βοηθούσε να σωθούν 25.000 ζωές το μήνα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει, σίγουρα θα είχα προθυμία να το κάνω», απάντησε ο Τραμπ.
Ο Ζελένσκι επίσης ρωτήθηκε για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Απάντησε ότι «πρέπει να σεβόμαστε τον νόμο και τον λαό μας», καθώς και «το έδαφος που ελέγχουμε», υπογραμμίζοντας: «Η στάση μας είναι ξεκάθαρη και ο Πρόεδρος Τραμπ γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα».
Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία διατηρεί «διαφορετική θέση από τη Ρωσία» σχετικά με αυτή την κατάσταση.
Τραμπ: «Ο Πούτιν συνεργάζεται για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από την αρχή του πολέμου.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ τόνισε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν συνεργάζεται με την Ουκρανία για την επαναλειτουργία του σταθμού. Είναι πολύ θετικός σε αυτό και επιθυμεί να δει την επαναλειτουργία του (σ.σ. τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια)».
«Δεν έχει επιτεθεί με πυραύλους», συμπλήρωσε ο Τραμπ.




