Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, μίλησε στο BBC για το ενδεχόμενο μιας επίσημης συμφωνίας με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή τους στη χώρα μας, επανέφερε στο τραπέζι το θέμα του δανεισμού, χρησιμοποιώντας την έκφραση «δανειστική βιβλιοθήκη».
Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα artnews.com, παρείχε έτσι, «ένα ακόμη σημάδι ότι το ίδρυμα είναι πολύ πιο ανοικτό από ότι ήταν παλιά, στην επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης πάνω από αυτά τα γλυπτά».
Τρίχες βέβαια, μιας και τίποτα δεν άλλαξε για τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν την ιδιοκτησία των κλεμμένων Γλυπτών και θέλουν να την αναγνωρίσουμε κι επίσημα αποδεχόμενοι έναν δανεισμό.
Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου, ρωτήθηκε εάν ο δανεισμός θα λειτουργούσε ως πρότυπο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:
«Θα ήλπιζα ότι μια συνεργασία κάποιας μορφής είναι δυνατή και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι σίγουρα θα θέλουμε να προχωρήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ νωρίς για μένα να μπω στις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά είμαι αισιόδοξος».
Ο Κάλιναν δεν είπε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία. «Θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί. Δεν μπορείς να βιαστείς με αυτά τα πράγματα».
Ωστόσο, τη «συνεργασία» την εννοούν οι Άγγλοι μόνο όπως τους συμφέρει, καθώς ο 46χρονος γεννημένος στις ΗΠΑ, απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία εκλάπησαν από τον Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.