counters Ιράν στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ εν μέσω απειλών από ΗΠΑ - trelokouneli.gr Skip to main content

Η Τεχεράνη φαίνεται να εναντιώνεται με σφοδρότητα στις προτάσεις των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης, το Ιράν απορρίπτει την αρχική προσφορά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά εξακολουθεί να συμμετέχει στις συνομιλίες, ζητώντας τροποποιήσεις στους όρους που προτείνει η Ουάσινγκτον.

Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις σε ζωντανή μετάδοση:

Κατά τις ίδιες πηγές, το Ιράν ζητά να συνεχίσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα χωρίς περιορισμούς, αποζημιώσεις για κάθε ζημία που έχει υποστεί, και την παύση της στρατιωτικής δράσης στον Λίβανο, καθώς και την απομάκρυνση ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεζμπολάχ. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η πρόταση των ΗΠΑ δεν είναι ανεκτή.

Πηγές από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι το Ιράν «θεωρεί τις απαιτήσεις υπερβολικές». Αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η λήξη των εχθροπραξιών θα συμβεί μόνο όταν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις του, τονίζοντας ότι «το Ιράν θα τερματίσει τον πόλεμο όταν κρίνει αυτό σωστό, εφόσον οι όροι του γίνουν αποδεκτοί».

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει στον Τραμπ να καθορίσει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τεχεράνη ενημέρωσε την Ουάσινγκτον μέσω ενδιάμεσου διαύλου ότι προτίθεται να συνεχίσει την αυτοάμυνα, παρουσιάζοντας πέντε κομβικές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να προχωρήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η παύση των «επιθέσεων και των δολοφονιών» και η εφαρμογή συγκεκριμένων μηχανισμών για την προστασία του Ιράν από μελλοντικές επιθέσεις. Οι ιρανικές αρχές απαιτούν επίσης σαφείς εγγυήσεις για αποζημιώσεις λόγω των ζημιών του πολέμου, καθώς και την παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα και για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στις συγκρούσεις στην περιοχή.

Επιπλέον, η Τεχεράνη ζητά διεθνή αναγνώριση και εγγυήσεις για την κυριαρχία της στο Στενό του Ορμούζ.

ΗΠΑ: Πετύχετε την ήττα ή… ας ετοιμαστούμε για δύσκολες ημέρες

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί την ειρήνη, αλλά αν το Ιράν δεν παραδεχθεί την ήττα του, ο πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι θα υποστεί ακόμη πιο σφοδρές επιθέσεις από οτιδήποτε άλλο είχε βιώσει μέχρι τώρα. Ο Τραμπ δεν μπλοφάρει και είναι έτοιμος να αναλάβει αυστηρές δράσεις. Το Ιράν δεν μπορεί να υπολογίσει λάθος αυτή τη φορά».

Η Λέβιτ σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν θα αναφερθεί σε «λεπτομέρειες» των δικών τους διαβουλεύσεων. Επιπλέον, κατήγγειλε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με «υποθετικά σχέδια», προσθέτοντας ότι, παρά το γεγονός ότι «υπάρχει μια δόση αλήθειας» στο σχέδιο των 15 σημείων που έχει γίνει γνωστό, δεν είναι όλες οι λεπτομέρειες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο «απολύτως αληθινές».

Στο στόχαστρο και το Στενό Μπαμπ αλ Μαντέμπ

Στο μεταξύ, το Ιράν έχει απειλήσει να «κλείσει» το Στενό Μπαμπ αλ Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα εάν δεχτεί επίθεση στο Ορμούζ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται επίσημες πηγές.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η Τεχεράνη έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο αντίκρουσης σε περίπτωση επίθεσης από αμερικανικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ ή σε άλλες περιοχές του Περσικού Κόλπου.

Ένας σημαντικός τομέας του σχεδίου είναι η ενεργοποίηση στρατηγικών για το Στενό Μπαμπ αλ Μαντέμπ, την οποία αξιοποιούν επίσης οι Χούθι, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Reuters: Τουρκία και Πακιστάν ως υποψήφιοι «φιλοξενούντες» για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Πρόσφατα, το Πακιστάν διαβίβασε στο Ιράν πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ είτε το Πακιστάν είτε η Τουρκία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τόπο διεξαγωγής συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ιρανικής κυβέρνησης στο Reuters.

Ως δήλωση του αξιωματούχου, ο οποίος μίλησε ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας του θέματος, καταδεικνύει μια από τις σπάνιες ενδείξεις ότι η Τεχεράνη δείχνει διάθεση να εξετάσει διπλωματικές πρωτοβουλίες, αν και δημόσια αρνείται την ύπαρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ιρανική πηγή δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την πρόταση που διαβιβάστηκε μέσω Πακιστάν, ούτε διευκρίνισε αν σχετίζεται με το σχέδιο των 15 σημείων που έχουν αναφερθεί από τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένων των Reuters. Σύμφωνα με την πηγή, η Τουρκία συμμετέχει επίσης στις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, και οι δύο χώρες εξετάζονται ως πιθανοί τόποι των συνομιλιών.

Ταυτόχρονα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ενώ οι διεθνείς αγορές παρουσίασαν αναστροφή, καθώς οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει το σχέδιο των 15 σημείων στο Ιράν ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ένα τέλος των σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων πολέμου, που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές και έχει ταρακουνήσει την παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Ο Νετανιάχου συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως το βράδυ με το συμβούλιο ασφαλείας, μετά από μια κλειστή συνεδρίαση με συμβούλους.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα εξετάσει «όλα τα μέτωπα», όπως σημειώνει αξιωματούχος του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, οι μυστικές διαπραγματεύσεις για άμεσες επαφές με το Ιράν συνεχίζονται, αν και η Τεχεράνη δεν δείχνει προθυμία να διαπραγματευτεί απευθείας με αυτόν και δηλώνει ότι θα το εξετάσει μόνο εάν έχει τον Βανς απέναντί της.

Το Ιράν έλαβε την πρόταση 15 σημείων από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

Η πρόταση των 15 σημείων που στάλθηκε από τον Τραμπ στο Ιράν μέσω διαμεσολαβητών από το Πακιστάν, που έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Δύο αξιωματούχοι του Πακιστάν δήλωσαν την Τετάρτη στο Associated Press ότι το Ιράν παρέλαβε την πρόταση των 15 σημείων για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση αναoutlineίνει, ανάμεσα σε άλλα, την άρση κυρώσεων, τη συνεργασία σε θέματα ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, επιτήρηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, περιορισμούς στους πυραύλους και την απελευθέρωση του Στενού του Ορμούζ.

Η πρόταση διαβιβάστηκε στο Ιράν μέσω διαμεσολαβητών από την κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει νέες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά δεν επιτρέπεται να μιλήσει δημόσια.

Πρεσβευτής του Ιράν στο Πακιστάν: Δεν έχουν γίνει συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Πακιστάν φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε άμεσες ούτε έμμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, αντικρούοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Ιράν επιθυμεί συμφωνία.

«Από τις πληροφορίες που διαθέτω, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Τραμπ, δεν έχουν υπάρξει έως τώρα άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο χώρες», δήλωσε ο Ρεζά Αμίρι Μογαντάμ, προσθέτοντας ότι «φιλικές χώρες προσπαθούν να θέσουν τις βάσεις για διάλογο μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, ελπίζοντας ότι θα αποδώσουν καρπούς για τον τερματισμό αυτού του επιβληθέντος πολέμου».

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία – Σάντσεθ κατά Ισραήλ: «Θέλει να προκαλέσει στον Λίβανο την ίδια καταστροφή με τη Γάζα»

Γιατί ο Τραμπ ενδέχεται να μην μπορεί να κάνει πίσω στο Ιράν – ακόμα κι αν το επιθυμεί

ΟΗΕ: Ελλάδα, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Λετονία, Πακιστάν, Σομαλία, Δανία και Μπαχρέιν ζητούν λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό

Κοινοποιήστε
Close Menu