counters Έσβησαν τα φουγάρα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη – Αγωνία για εργαζόμενους, τηλεθέρμανση - trelokouneli.gr Skip to main content

Ύστερα από 42 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το λιγνιτικό εργοστάσιο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη ανέστειλε σήμερα τις εργασίες του.

ΑЭС Αγίου Δημητρίου. Ένα όνομα, μια ιστορία, ύστερα από 42 χρόνια το εργοστάσιο ρίχνει αυλαία και προκαλεί θλίψη και αγωνία για το μέλλον. Ο μεγαλύτερος και πιο ιστορικός λιγνιτικός σταθμός της χώρας στο ομώνυμο χωριό έσβησε σήμερα τα φουγάρα του, για να δώσει τη θέση του στη νέα εποχή.

Οι προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου και του υπάρχοντος δικτύου για την τοποθέτηση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων βρίσκονται σε συζητήσεις και η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι μια από τις πιθανές τοποθεσίες.

lignitoergostasio6.jpg

Στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί θλίψη και οργή για το οριστικό λουκέτο στον ΑΗΣ. Το εμβληματικό εργοστάσιο της ΔΕΗ περνά στην Ιστορία, αφήνοντας πίσω του ενεργειακό αποτύπωμα και προβληματισμό για το μέλλον της περιοχής.

5hh1gjaw-1024x577-jpg.jpg

Πηγή: e-ptolemeos

Αντιδρούν τα συνδικάτα, αγωνία για το μέλλον του τόπου

Τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας-Εορδαίας προκήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 07.00 έως τις 10.00 και κάλεσαν εργαζόμενους και πολίτες σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

lignitoergostasio4.jpg

Τα σωματεία ζητούν παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, διασφάλιση της τηλεθέρμανσης και μέτρα προστασίας της απασχόλησης. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετάβασης, καθώς η απολιγνιτοποίηση προχωρά γρήγορα, χωρίς νέες επενδύσεις και εναλλακτικές θέσεις εργασίας.

lignitoergostasio2.jpg

Από τη δεκαετία του ’80, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, τροφοδοτώντας ηλεκτρική ενέργεια και στηρίζοντας οικονομικά χιλιάδες νοικοκυριά. Από το 1993 συνδέθηκε με την τηλεθέρμανση της Κοζάνης, καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες θέρμανσης.

lignitoergostasio3.jpg

Από το 2019, το εργοστάσιο λειτουργούσε κυρίως για λόγους ενεργειακής επάρκειας και τηλεθέρμανσης.

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης για τις εξελίξεις στην απολιγνιτοποίηση. Ζητούν άμεση επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και μέτρα προστασίας των κατοίκων.

lignitoergostasio6.jpg

Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μέχρι την ολοκλήρωση της νέας μονάδας φυσικού αερίου και των υποδομών τηλεθέρμανσης.
  • Διατήρηση της Πτολεμαΐδας V σε στρατηγική εφεδρεία τουλάχιστον έως το 2028.
  • Εξέταση ειδικού μεταβατικού μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας για κρίσιμες λιγνιτικές μονάδες.
  • Θεσμοθέτηση “Θερμικού Ισοδυνάμου Δίκαιης Μετάβασης” για τη Δυτική Μακεδονία.
  • Θεσμοθέτηση ποσοστού 10% επί των εθνικών εσόδων από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS) προς τη Δυτική Μακεδονία.
  • Επιπλέον εισφορά 2% επί των σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή.
  • Επαναφορά της Δίκαιης Μετάβασης ως χρηματοδοτικού πυλώνα στο νέο ΕΣΠΑ 2028–2034.

ΠΗΓΗ

Κοινοποιήστε
Close Menu