Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι οι επαφές της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται, αν και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Και οι δύο πλευρές εξετάζουν τα «κείμενα» που έχουν ανταλλάξει. Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της κατάστασης, αναφέροντας ότι αναμένονται άμεσες υπογραφές εγγράφων.
Σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen, ο Αραγτσί προειδοποίησε ότι μια πιθανή επίθεση στη Βηρυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επανέναρξη ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας τις απειλές του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ. Αν ανέβει η ένταση, ανέφερε, «αν η ισραηλινή επιθετικότητα κατά της Βηρυτού συνεχιστεί, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τον πόλεμο και να πλήξουν στόχους εντός του Ισραήλ».
Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα στοχεύσουν τα νότια προάστια της Βηρυτού, εφόσον υπάρξει πλήγμα σε ισραηλινό έδαφος.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφών μέσα στο σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Τραμπ
Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν «προχωρούν πολύ καλά» και ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στην υπογραφή σχετικών εγγράφων. Υπονόησε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος το σαββατοκύριακο, αλλά πρότεινε στους δημοσιογράφους ότι «μπορεί και να μην συμβεί», ενώ πρόσθεσε ότι «μπορεί όμως να γίνει και αυτό το σαββατοκύριακο».
Όσον αφορά το θέμα του εμπλουτισμένου ουράνιου, τόνισε «θέλω να το αποκτήσουμε. Στο μέλλον, θα το αποκτήσουμε». Επίσης, σημείωσε ότι «προσπαθούμε να διαχωρίσουμε το ζήτημα της ασφάλειας στο Στενό του Ορμούζ από τις εχθροπραξίες στον Λίβανο».
Η πρόταση συμφωνίας των 4 σταδίων
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars, στις 3 Ιουνίου, το Ιράν υπέβαλε στις ΗΠΑ πρόταση συμφωνίας τεσσάρων σταδίων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς τελική συμφωνία, και εκπρόσωπος της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας τόνισε ότι η πρώτη φάση στις συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ διακόπηκε λόγω της άρνησης του Ιράν να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά προγράμματα.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Ιράν δεν θα αποδεχθεί μνημόνιο που αγνοεί το Λίβανο. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα περιλαμβάνει μνημόνιο κατανόησης (MOU) και μια διαδικασία εφαρμογής τεσσάρων σταδίων:
- ΣΤΑΔΙΟ 1: Πλήρης κατάπαυση πυρός σε όλα τα μέτωπα.
- ΣΤΑΔΙΟ 2: Άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και χαλάρωση των κυρώσεων.
- ΣΤΑΔΙΟ 3: Ευρύτερες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα.
- ΣΤΑΔΙΟ 4: Παρακολούθηση της συμμόρφωσης από όλα τα μέρη.
«Δεν διεξάγουμε πλήγματα στο Ιράν», λέει ο Ρούμπιο
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν έχουν ολοκληρωθεί, παρά τις νέες συγκρούσεις. «Δεν διεξάγουμε πλέον πλήγματα στο Ιράν για να αποδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις του, καθώς η επιχείρηση Επική Οργή έχει τερματιστεί», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι Δημοκρατικοί βουλευτές αμφισβήτησαν αυτές τις δηλώσεις, αναφέροντας τις πρόσφατες συγκρούσεις και την κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ, το οποίο παραμένει κλειστό.
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κουβέιτ δέχτηκε επίθεση από 13 βαλλιστικούς πυραύλους και 17 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι Φρουροί της Επανάστασης αρνήθηκαν ότι στοχοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις του Κουβέιτ, αποδίδοντας τις ζημιές σε «δυσλειτουργία» του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος, κάτι που χαρακτηρίστηκε ψευδές από τον αμερικανικό στρατό.
Σύμφωνα με την Centcom, το Ιράν εκτόξευσε επίσης πυραύλους στο Μπαχρέιν, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις αντέτειναν με πλήγματα στο ιρανικό νησί Κεσμ. Αργότερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν επιτέθηκε σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν, γεγονός που διαψεύστηκε από την Centcom.
Ο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι οι αμερικανικοί επιθετικοί βομβαρδισμοί ήταν «αμυντικοί» και αναγνώρισε ότι έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση θέματα που αφορούν το ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο, αν και το Ιράν δεν έχει δώσει ακόμα τη συναίνεσή του.




