Ατμόσφαιρα επικείμενων αλλαγών, που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από αύριο κιόλας, καλλιεργούσε τις προηγούμενες ώρες η Χαριλάου Τρικούπη.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Με βάση επίσημη ενημέρωση αρμόδιων κομματικών πηγών, τη Δευτέρα θα γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για τους νέους επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα οι ανακοινώσεις για το νέο οργανόγραμμα του κόμματος, που ενδέχεται να περιλαμβάνει και τη συγκρότηση Πολιτικού Διευθυντηρίου για τη χάραξη στρατηγικής και πολιτικής γραμμής.
Εν πρώτοις και επειδή «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», σύμφωνα με το γνωστό ποδοσφαιρικό αξίωμα, στελέχη όπως οι Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Στεφανία Μουρελάτου και Θανάσης Γλαβίνας θα αποτελέσουν, κατά πάσα πιθανότητα, μαζί με προσθήκες, μέλη της ομάδας που θα πίνει κάθε πρωί τον καφέ της στα κεντρικά γραφεία.
Στα στελέχη που αναμένεται με βάσιμες πιθανότητες να αξιοποιηθούν περιλαμβάνεται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Τσουκαλάς, μαχόμενος δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εχει ειδικευτεί στο Εργατικό Δίκαιο, στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό Δίκαιο, όπως και στο Τραπεζικό Δίκαιο με επίκεντρο τη ρύθμιση οφειλών.
Ακολουθεί ο Λευτέρης Καρχιμάκης (γιος του κορυφαίου στελέχους Μιχάλη Καρχιμάκη, με σημαντικό έργο ως επικεφαλής της Επιτροπής Διαφάνειας την περίοδο 1990-93, η οποία φώτισε σειρά σκανδάλων της τότε κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη). Είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας και διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Leiden, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις πολιτικές επιστήμες.
Την τριάδα συμπληρώνει η επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής Ολγα Μαρκογιαννάκη, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
Στενός συνεργάτης
Στους ανθρώπους που περιγράφονται ως στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη περιλαμβάνεται και το όνομα του -όχι και τόσο άγνωστου στην πολιτική αγορά, αλλά αθόρυβου- Βαγγέλη Τσόγκα, στον οποίο πιστώνεται σημαντική συμβολή στο νικηφόρο αποτέλεσμα της εσωκομματικής μάχης. Εργάζεται στην ιδιωτική αγορά ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας σε εταιρίες αλλά και σε δήμους και περιφέρειες ανά την επικράτεια.
Βρίσκεται, όπως λέγεται, από την πρώτη στιγμή δίπλα στο πλευρό του επανεκλεγέντος προέδρου και το πιθανότερο είναι να προβιβαστεί σε μεγαλύτερο αξίωμα τις επόμενες ημέρες. Είναι απόφοιτος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πτυχιούχος Πολιτικής Επικοινωνίας από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και ιδρυτής της εταιρίας δημοσίων σχέσεων Sigmund Communication, ενώ παλαιότερα είχε συνεργαστεί και με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Για τη θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που αποτελούν τη βιτρίνα του κόμματος στη Βουλή, προαλείφονται οι Παύλος Χρηστίδης, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στη θέση της Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία έχει παραιτηθεί προ καιρού, λόγω… ασυμφωνίας χαρακτήρων με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακούγεται, με επιφύλαξη, ότι θα διοριστεί η πρώην υπουργός και βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας Μιλένα Αποστολάκη. Εναλλακτική λύση, κατά πληροφορίες, συνιστά η περίπτωση του βουλευτή Κοζάνης και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Πάρη Κουκουλόπουλου.
«Προχωρούμε στην επόμενη ημέρα με όρους ενότητας, σύνθεσης και διεύρυνσης» λέει ο Θανάσης Γλαβίνας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημειώνει ότι «η βάση της παράταξης επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη» και επισημαίνει, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία, ότι «μία από τις εντολές της βάσης ήταν να συμπεριληφθούν οι άξιοι συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη σε θέσεις ευθύνης και να αποτελέσουν μαχητές πρώτης γραμμής την επόμενη ημέρα».
Σημειώνει, δε, ότι «υπάρχουν και άλλα πολύ ικανά στελέχη, τα οποία απέδειξαν ότι μπορούν, κατά μία έννοια, να αποτελέσουν αύριο το κυβερνητικό επιτελείο», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι σκοπός του Ν. Ανδρουλάκη είναι ο σχηματισμός «σκιώδους» κυβέρνησης.
«Κλειδί» σε τούτον τον σχεδιασμό είναι η κατανομή των χαρτοφυλακίων. Ηδη ο Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε καθαρά ότι δεν επιθυμεί να μετακινηθεί από τον τομέα των Οικονομικών. Είναι όμως εξίσου σημαντικός ο ρόλος που αναμένεται να αναθέσει ο πρόεδρος στον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος τόσο στον ίδιο όσο και στην Αννα Διαμαντοπούλου, της οποίας η συμμετοχή κατά γενική ομολογία «πολιτικοποίησε» τη μάχη και έχει δηλώσει ήδη από την περασμένη Κυριακή ότι το 60%-40% του τελικού αποτελέσματος δεν αποτυπώνει την πραγματική σύνθεση της εσωκομματικής ανθρωπογεωγραφίας. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό, όταν τη δεύτερη Κυριακή το 1/3 των ψηφοφόρων έμεινε σπίτι του.
Ερωτηματικό παραμένει η περίπτωση του νυν γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου. Μετά την ηχηρή αποτυχία του στις ευρωεκλογές υπέβαλε συντετριμμένος την παραίτησή του και πείστηκε να την ανακαλέσει κατόπιν παράκλησης του Ανδρουλάκη. Αν δεν επισπευσθούν οι συνεδριακές διαδικασίες, το πιθανότερο είναι να παραμείνει στη θέση του.
Επίσης ερωτηματικό παραμένει η περίπτωση του Χ. Δούκα, ο οποίος «ζεματίστηκε» πολιτικά και θα πρέπει τώρα να επιστρέψει στα καθήκοντα για τα οποία τον εξέλεξαν, αλλά και του Μιχάλη Κατρίνη, όπως και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, με την οποία οι σχέσεις του Ανδρουλάκη έχουν διαταραχθεί ήδη από την Κυριακή των ευρωεκλογών.