Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται από την Τουρκία για τις αυτοκτονίες στους κόλπους της Αστυνομίας,
καθώς 52 αστυνομικοί φέρεται να έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2026.
Τα στοιχεία έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στη χώρα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, την ψυχολογική πίεση που αντιμετωπίζουν και τις επαγγελματικές συνθήκες μέσα στο Σώμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, καταγράφεται περίπου μια αυτοκτονία αστυνομικού κάθε τέσσερις ημέρες, ενώ κατά τα έτη 2024 και 2025 καταγράφηκαν συνολικά 166 αντίστοιχα περιστατικά.
Οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία
Ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία και μοναδική αιτία. Ωστόσο, μεταξύ των παραγόντων που εξετάζονται βρίσκονται οι οικονομικές πιέσεις, τα εξαντλητικά και ακανόνιστα ωράρια, το έντονο ψυχολογικό στρες και η επαγγελματική δυσαρέσκεια.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε καταγγελίες για «mobbing», δηλαδή ηθική και επαγγελματική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, καθώς και σε περιστατικά αυταρχικής ή προσβλητικής συμπεριφοράς από ανώτερους αξιωματικούς και προϊσταμένους.
Το θέμα έφτασε στην τουρκική Βουλή
Το ζήτημα έφερε στο τουρκικό κοινοβούλιο ο βουλευτής της Σμύρνης Μουράτ Μπακάν, καταθέτοντας επίσημη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Μουσταφά Τσιφτσί.
Ο βουλευτής ζήτησε να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο 2016-2026 και συγκεκριμένα ο αριθμός των διοικητικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάρος ανώτερων αξιωματικών και διευθυντών έπειτα από καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές, εκφοβισμό και ηθική παρενόχληση.
Παράλληλα, ζήτησε να γίνει γνωστό πόσες από αυτές τις έρευνες ολοκληρώθηκαν, εάν υπήρξαν απολύσεις προϊσταμένων που κατηγορήθηκαν για άσκηση πίεσης σε υφισταμένους και εάν υποβλήθηκαν ποινικές μηνύσεις σε βάρος τους.
Η απάντηση του υπουργού
Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών δεν περιείχε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για τις έρευνες που ζήτησε ο βουλευτής.
Ο Μουσταφά Τσιφτσί ανέφερε ότι οι καταγγελίες για αδικήματα που φέρεται να διαπράττουν μέλη των σωμάτων ασφαλείας εξετάζονται, ανάλογα με την υπόθεση, από επιθεωρητές της κεντρικής διοίκησης, ανώτερους αστυνομικούς επιθεωρητές ή εξουσιοδοτημένους ερευνητές.
Όπως υποστήριξε, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις αυτοκτονίες, ο υπουργός τόνισε ότι κάθε περιστατικό που σημειώνεται στους κόλπους της Αστυνομίας διερευνάται από τις δικαστικές αρχές και τους αρμόδιους επιθεωρητές σε όλες του τις διαστάσεις.
Ωστόσο, η επίσημη τοποθέτηση δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα του Μουράτ Μπακάν σχετικά με τον αριθμό των αξιωματούχων που έχουν ερευνηθεί, τα αποτελέσματα των ερευνών ή το εάν και πόσοι διευθυντές απομακρύνθηκαν από τη θέση τους λόγω καταγγελιών για ηθική παρενόχληση.




