Ένα εκτεταμένο τείχος λάσπης και χώματος σχηματίστηκε, όταν τμήμα ενός παγετώνα κατέρρευσε και έπεσε σε μια κοιλάδα που βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα, προκαλώντας μια θανατηφόρα πλημμύρα στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ, με τον αριθμό των θυμάτων και των αγνοουμένων να συνεχίζει να αυξάνεται.
Σύμφωνα με αναφορές από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ο αριθμός των αγνοουμένων στην κομητεία Γκιρόνγκ του Θιβέτ ανήλθε στους 1000, συμπεριλαμβανομένων 260 ξένων πολιτών. Η αστυνομία του Νεπάλ έχει ανασύρει πάνω από 160 πτώματα από οκτώ περιοχές μετά τη φονική πλημμύρα που προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στη Ρασούβα, όπως επισημάνθηκε σε επίσημες ενημερώσεις την Πέμπτη (27.08.2026).
Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ δήλωσαν ότι περίπου 340 ξένοι ήταν μεταξύ των 400 και πάνω τουριστών που αγνοούνταν μετά την καταστροφή, η οποία έπληξε μια ορεινή περιοχήγνωστή στους πεζοπόρους και στους προσκυνητές.
Ανάμεσα στους αγνοούμενους, 47 είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 34 από την Αυστραλία, 33 από τη Βρετανία και 24 από τον Καναδά, όπως δήλωσε ο Σουνίλ Σάρμα, εκπρόσωπος του τουριστικού συμβουλίου.
Ένας «τοίχος» νερού, λάσπης και βράχων
Η καταστροφή συνέβη το πρωί της Τετάρτης (26/8), με έναν τρομακτικό όγκο νερού, λάσπης, πάγου και άλλων υλικών να κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα μέσα από τις στενές κοιλάδες των Ιμαλάιων.
Η Ρασούβα, που βρίσκεται βόρεια της Κατμαντού, βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Το πλημμυρικό κύμα κατευθύνθηκε κατά μήκος του συστήματος των ποταμών Λέντε, Μπότε Κόσι και Τρισούλι, καταστρέφοντας οικισμούς, δρόμους, γέφυρες, υποδομές και υδροηλεκτρικά έργα.
Σε περιοχές όπως Τιμούρε, Ρασουαγκάντι, και Σιαμπρουμπέσι, η δύναμη του νερού είχε τέτοια ένταση που παρέσυρε κτίρια και οχήματα, με πολλές περιοχές να κλείνουν κάτω από λάσπη και βράχους. Τουλάχιστον 19 γέφυρες και σχεδόν 40 χιλιόμετρα δρόμου παρασύρθηκαν, δυσχεραίνοντας επιπλέον την πρόσβαση για τις σωστικές ομάδες.
Στο Θιβέτ, το συνοριακό πέρασμα του Γκιρόνγκ επλήγη επίσης. Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι οι δρόμοι, οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τις τοπικές Αρχές να επιβεβαιώνουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης τρεις νεκρούς και 265 αγνοούμενους.
https://twitter.com/MundoEConflicto/status/2092700128461074608
403 τουρίστες χωρίς επικοινωνία στο Νεπάλ
Η ύπαρξη εκατοντάδων επισκεπτών στην πληγείσα περιοχή προσθέτει διεθνείς διαστάσεις στην τραγωδία. Η περιοχή χρησιμεύει ως σημαντικός δρόμος για πεζοπόρους και προσκυνητές που κατευθύνονται προς το όρος Καϊλάς και την Μανσαρόβαρ στο Θιβέτ, αλλά και στη λίμνη Γκοσαϊκούντα στο Νεπάλ.
Σύμφωνα με τη τελευταία καταγραφή του Συμβουλίου Τουρισμού του Νεπάλ, 403 τουρίστες θεωρούνται αγνοούμενοι ή δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας: 341 ξένοι και 62 Νεπαλέζοι. Από αυτούς, οι 203 είναι άνδρες και 200 γυναίκες.
Η καταγραφή αυτή περιλάμβανε 133 πολίτες της Ινδίας, 47 Αμερικανούς, 34 Αυστραλούς, 33 Βρετανούς, 24 Καναδούς και 19 Μαλαισιανούς, καθώς και πολίτες από πολλές άλλες χώρες. Ανάμεσα στους αγνοούμενους περιλαμβάνονται προσκυνητές που αναζητούσαν το όρος Καϊλάς, έναν από τους ιερότερους τόπους για τους Ινδουιστές.
Ωστόσο, οι αριθμοί ανά εθνικότητα συνεχίζουν να αλλάζουν καθώς οι κυβερνήσεις διενεργούν παράλληλους ελέγχους και αποκαθίσταται σταδιακά η επικοινωνία με απομονωμένες ομάδες.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί πολίτες που θεωρούνται αγνοούμενοι ανέρχονται σε 53, διευκρινίζοντας ότι είχε χαθεί η επαφή με ομάδα 46 τουριστών.
Η Ρωσία ανέφερε ότι έχει χάσει επαφή με τουλάχιστον τέσσερις πολίτες της, ενώ η Νότια Κορέα με εννέα, και οι πληροφορίες σημειώνουν επίσης την αναφορά δύο αγνοούμενων Πορτογάλων.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους Ιταλούς: το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι περίπου 90 Ιταλοί είχαν δηλωθεί παρόντες στην περιοχή Νεπάλ και Θιβέτ και διεξάγονται έλεγχοι για την κατάσταση τους. Αυτός ο αριθμός δεν σημαίνει ότι όλοι οι 90 θεωρούνται αγνοούμενοι.
Παράλληλα, δεκάδες Νεπαλέζοι αστυνομικοί, στρατιώτες και εργαζόμενοι σε ενεργειακές υποδομές βρίσκονται επίσης εκτός επικοινωνίας. Η πιο πρόσφατη καταγραφή της αστυνομίας αναφέρει 28 αγνοούμενους αστυνομικούς.
«Η οικογένειά μου παρασύρθηκε μπροστά στα μάτια μου»
Πίσω από τους αριθμούς, οι μαρτυρίες εκείνων που κατάφεραν να επιβιώσουν αποτυπώνουν την ταχύτητα που εκτυλίχθηκε η καταστροφή.
Η Καλπάνα Μάλα, από την περιοχή Νουουακότ, περιέγραψε στο BBC ότι είδε τα μέλη της οικογένειάς της να παρασύρονται από το νερό. Ο πατέρας της, η μητέρα της, η αδελφή της και τα παιδιά της αδελφής της χάθηκαν στην πλημμύρα.
Η ίδια και ο γιος της μπόρεσαν να ανέβουν στην ταράτσα ενός σπιτιού και να σωθούν. Όπως ανέφερε, δεν υπήρχε χρόνος ή ουσιαστική δυνατότητα διαφυγής για όσους βρέθηκαν στην πορεία του χειμάρρου.
Ένας άλλος κάτοικος, η Γκόμα Πάντιτ, έχασε τα ζώα, τα καλλιεργήσιμα εδάφη και τα αποθέματα της οικογένειάς της. Σπόροι μουστάρδας, καλαμπόκι και ρύζι χάθηκαν μαζί με το έδαφος που παρασύρθηκε.
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της Υγείας στη Ρασούβα περιέγραψε στο Reuters μια περιοχή όπου η καταστροφή είναι ορατή σε όλες τις κατευθύνσεις, με παραποτάμιους οικισμούς να έχουν εξαφανιστεί και πέντε από τους δικούς του συγγενείς να αγνοούνται.
Ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, Έλληνας κάτοικος της Πουκάρα, μετέφερε την εικόνα μιας αδιανόητης καταστροφής στο Νεπάλ μετά την μεγάλη πλημμύρα με λάσπη και νερό.
«Αυτό που συνέβη στο Νεπάλ ήταν τρομακτικό», δήλωσε στον Alpha, περιγράφοντας όλα όσα συνέβησαν από το πρωί. «Στις 09:00 κατέρρευσε ένα φράγμα και απελευθερώθηκαν τόνοι νερού. Ένας χείμαρρος κατέβασε παρασύροντας χωριά, πόλεις, γέφυρες. Υπήρξε μεγάλη καταστροφή και μόλις τώρα η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Όμως, ολόκληρα χωριά και πόλεις έχουν αποδεκατιστεί. Εδώ μιλούν ήδη για χιλιάδες νεκρούς», πρόσθεσε.
Το φαινόμενο συνέβη κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η έντασή του υπήρξε ασυνήθιστη.
«Είναι η εποχή των μουσώνων, ωστόσο αυτό είναι σοκαριστικό. Έφυγε μια τεράστια λίμνη μέσα από το ποτάμι», δήλωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την τεράστια ποσότητα νερού που κινήθηκε με ορμή, παρασύροντας στο πέρασμά της ολόκληρες περιοχές.
Η αποκόλληση του παγετώνα στο επίκεντρο της έρευνας
Ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι προκάλεσε ένα τόσο ισχυρό πλημμυρικό κύμα.
Πρώτες δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs, που εξετάστηκαν από επιστήμονες και το Reuters, επιβεβαιώνουν την υπόθεση μιας μεγάλης «χιονοστιβάδας» πάγου και βράχων.
Ο Βίκραμ Γκούπτα, ειδικός στη μηχανική γεωλογία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σικίμ της Ινδίας, δήλωσε ότι φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει τμήμα του μετώπου ενός παγετώνα, μεταφέροντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες πετρωμάτων και ιζημάτων.
Ο γεωεπιστήμονας Νταν Σούγκαρ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, εντόπισε στις δορυφορικές εικόνες ένα άλλο σημαντικό στοιχείο: το κατώτερο τμήμα του παγετώνα φαίνεται να αποσπάστηκε σε υψόμετρο περίπου 5.200 μέτρων και να έπεσε στη κοιλάδα σε ύψος περίπου 1.200 μέτρων κάτω.
Οι εικόνες πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν πλαγιές που μια μέρα νωρίτερα ήταν πράσινες, καλυμμένες από καφέ μάζες λάσπης, πετρωμάτων και ιζημάτων.
Ο Σούγκαρ τόνισε ότι το προηγούμενο 24ωρο φάνηκε να έχει λιώσει μεγάλη ποσότητα χιονιού. Παγετώνες που πριν από μία ημέρα ήταν καλυμμένοι με χιόνι βρέθηκαν πολλές φορές εντελώς γυμνοί, υποδεικνύοντας ότι πιθανόν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές.
Σεισμός ή κατολίσθηση; Τι έδειξε η USGS
Στις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, Νεπαλέζοι αξιωματούχοι αξιολόγησαν την πιθανότητα να προκάλεσε κάποιος σεισμός, λίγα λεπτά πριν από την πλημμύρα, την αποκόλληση.
Ωστόσο, τα δεδομένα της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) άλλαξαν την εκτίμηση.
Η υπηρεσία είχε στην αρχή αποτυπώσει ένα σεισμικό γεγονός στην περιοχή, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε, καταλήγοντας ότι η ενεργειακή σήμανση δεν προήλθε από σεισμό αλλά από κατολίσθηση. Το σήμα αντιστοιχούσε σε συμβάν μεγέθους 5,2.
Ωστόσο, αυτό δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα τι προκάλεσε αρχικά την αστάθεια του παγετώνα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος και λεπτομερής ανάλυση για να αποσαφηνιστεί πλήρως η σειρά των συμβάντων.
Ο γεωλόγος Πρακάς Ποκαρέλ, που ανήκει στην Εθνική Αρχή Μείωσης και Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών του Νεπάλ, αφού εξέτασε τα δορυφορικά δεδομένα, εκτίμησε ότι η πλημμύρα προκλήθηκε από μια «χιονοστιβάδα πάγου και βράχων» στη νεπαλέζικη πλευρά της περιοχής.
Η Αρχή τοποθετεί την κατολίσθηση περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του συνοριακού περάσματος Νεπάλ – Κίνας, για την περιοχή του ποταμού Λέντε.
Η στάθμη ανέβηκε εννέα μέτρα σε μισή ώρα
Η ταχύτητα της πλημμύρας ήταν σοκαριστική.
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD), η απότομη επιδρομή του νερού, λάσπης, ιζημάτων και γιγαντιαίων βράχων μεταδόθηκε μέσω των ποταμών Μπότε Κόσι και Τρισούλι.
Στην περιοχή Γκάλτσι, που βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από την αρχική ζώνη της καταστροφής, η στάθμη του ποταμού φέρεται να αυξήθηκε έως και 9 μέτρα μέσα σε μόλις 30 λεπτά.
Το απροσδόκητο κύμα δεν άφησε σχεδόν καθόλου χρόνο αντίδρασης σε πολλούς κατοίκους. Σε ορισμένες περιοχές, τα αυτόματα συστήματα παρακολούθησης της στάθμης των ποταμών καταστράφηκαν προτού μπορέσουν να αποστείλουν προειδοποίηση.

Τα Ιμαλάια χάνουν τους πάγους τους με ανησυχητικό ρυθμό
Η άμεση σύνδεση αυτής της καταστροφής με την κλιματική αλλαγή δεν έχει ακόμη αποδειχθεί και οι επιστήμονες είναι προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους.
Ωστόσο, το ευρύτερο περιβάλλον προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2023 από τα Ηνωμένα Έθνη, τα χιονισμένα βουνά του Νεπάλ έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο των πάγων τους σε λιγότερο από 30 χρόνια εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι ίδιοι υπολογισμοί έδειξαν ότι οι παγετώνες του Νεπάλ έλιωναν κατά 65% ταχύτερα κατά την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Το ICIMOD προειδοποιεί ότι οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, οι χιονοστιβάδες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο συχνές και έντονες στην περιοχή των Ιμαλάιων, καθώς οι συνθήκες στο νερό, το έδαφος και την ατμόσφαιρα αλλάζουν ταχύτατα.
Στην πληγείσα Ρασούβα, όπου διαμένουν περίπου 50.000 άνθρωποι, λειτουργούν διάφορα υδροηλεκτρικά έργα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην έρευνα για τους παράγοντες που επηρεάζουν την καταστροφή, θα πρέπει να εξεταστούν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στην περιοχή.

Παγκόσμια κινητοποίηση για το Νεπάλ
Καθώς οι επιχειρήσεις αναζήτησης συνεχίζονται, χώρες και διεθνείς οργανισμοί κινητοποιούνται για την παροχή βοήθειας.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή ανθρωπιστική υποστήριξη προς το Νεπάλ, με τις ινδικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό με τις νεπαλέζικες Αρχές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση του Νεπάλ και παρακολουθούν στενά την κατάσταση, δηλώνοντας έτοιμες να βοηθήσουν.
Από τη Βρετανία, η προξενική ομάδα συνεργάζεται με τις τοπικές Αρχές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των Βρετανών που έχουν επηρεαστεί.
Ο Καναδάς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια, ενώ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Η ΕΕ ενεργοποίησε το Copernicus
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει το δορυφορικό σύστημα Copernicus, με στόχο τη χαρτογράφηση των πυρόπληκτων περιοχών και την υποστήριξη της επιχείρησης διάσωσης και βοήθειας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια προς το Νεπάλ.
Στο πεδίο ο Ερυθρός Σταυρός
Ο Ερυθρός Σταυρός έχει συγκεντρώσει ομάδες εκτάκτου ανάγκης και εθελοντές στις πληγείσες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση στη Ρασούva.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου διέθεσε σχεδόν 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της επιχείρησης, αποστέλλοντας βασικά είδη πρώτης ανάγκης σε κοινότητες που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των ζημιών στους δρόμους και τις γέφυρες.
Οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στους ποταμούς καλούνται να παραμένουν σε επιφυλακή και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, καθώς ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων ή άλλων δευτερογενών φαινομένων είναι ακόμα παρών.
Εντολή Σι Τζινπίνγκ για εντατικοποίηση των ερευνών
Από την κινεζική πλευρά, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια» για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και την προστασία των κατοίκων.
Επίσης, ζήτησε ενίσχυση της παρακολούθησης των κινδύνων και των μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να αποτραπούν νέες καταστροφές.
Οι κινεζικές Αρχές ενεργοποίησαν υψηλό επίπεδο έκτακτης ανταπόκρισης στην πληγείσα περιοχή, κινητοποιώντας εκατοντάδες διασώστες, πυροσβέστες και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.
Η μάχη τώρα είναι για τους αγνοουμένους
Με κατεστραμμένους δρόμους και γέφυρες, προβληματικές επικοινωνίες και καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις, η προσοχή έχει στραφεί στην ανίχνευση όσων παραμένουν χωρίς επαφή.
Η τελική αποτίμηση παραμένει αβέβαιη, καθώς οι λίστες των αγνοουμένων επανεξετάζονται διαρκώς και άνθρωποι που αρχικά θεωρούνταν εξαφανισμένοι μπορεί να βρίσκονται απλώς αποκλεισμένοι σε περιοχές χωρίς τακτική επικοινωνία.
Για εκατοντάδες οικογένειες στο Νεπάλ και σε πολλές χώρες του κόσμου, η αναμονή συνεχίζεται, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν στο δεύτερο μεγάλο ερώτημα της τραγωδίας: πώς ένα κομμάτι των Ιμαλαΐων μετετράπη σε ένα καταστροφικό κύμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βάρους 100 κιλών, ανευρέθηκε στο Βερολίνο – Εκκενώθηκαν 5.600 σπίτια
Μυστήριο με τη σύλληψη 46χρονου Γάλλου στο Μπάρι που μετέφερε αντιαρματικούς πυραύλους Akeron από την Πάτρα
Η Ρωσία έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο




