counters Φεύγουν και πάνε αλλού οι Βρετανοί τουρίστες αν η Ελλάδα βάλει θαλασσινό νερό στις πισίνες! - trelokouneli.gr Skip to main content

Η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα Metro με δημοσίευμά της αναφέρεται στην προσπάθεια της Ελλάδας να «διατηρήσει τους υδάτινους πόρους» και συγκεκριμένα σε μία απόφαση που πιθανόν ληφθεί τις επόμενες ημέρες και αφορά τις πισίνες.

«Αν έχετε κλείσει διακοπές, θα θελήσετε να λάβετε υπόψη τις προτεινόμενες νέες αλλαγές στις πισίνες στη χώρα», εξηγεί στους Βρετανούς αναγνώστες της η Metro και επισημαίνει ότι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ενδέχεται σύντομα να γεμίσουν τις πισίνες τους με θαλασσινό νερό (αντί για γλυκό νερό), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Οι επιδείνωση των συνθηκών ξηρασίας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αφήσει τη χώρα όλο και περισσότερο άνυδρη, βάζοντας περαιτέρω πίεση στις προμήθειες νερού κατά τους ήδη πολυάσχολους καλοκαιρινούς μήνες», σχολιάζεται στο άρθρο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη ανακοίνωσε σχέδια για την αντιμετώπιση των νομικών φραγμών σχετικά με τη χρήση θαλασσινού νερού σε ιδιωτικές πισίνες, για τη διατήρηση των αποθεμάτων γλυκού νερού που ολοένα και συρρικνώνονται.

«Αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζει το πλαίσιο για την εξαγωγή του θαλασσινού νερού και την άντλησή του για πισίνες. Το επίκεντρο, φυσικά, είναι η διατήρηση των υδάτινων πόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη, όπως αναφέρει το metro.co.uk.

Πανικός!

Για «πανικό της Ελλάδας» κάνει λόγο η Express, η οποία αναφέρει ότι ο στόχος του προτεινόμενου κανονισμού είναι να παράσχει τη δυνατότητα εξοικονόμησης νερού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες αστικές χρήσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο, συνεχίζει η Express, θα προβλέπει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων εγκατάστασης αγωγών για άντληση θαλασσινού νερού μέσα και έξω από τις πισίνες των νόμιμων ξενοδοχείων.

Προσθέτει ότι μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποκάλυψε ότι η μέση ετήσια βροχόπτωση στη χώρα μας μειώθηκε κατά περίπου 12% μεταξύ 1971 και 2020, σε σύγκριση με τα έτη από το 1901 έως το 1970.

Ωστόσο, συνεχίζει η βρετανική ιστοσελίδα, οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστήριξαν ότι αυτό δεν καθορίζει τα πρότυπα ποιότητας για την απόρριψη του νερού πίσω στη θάλασσα, παρόλο που οι πισίνες αλμυρού νερού απολυμαίνονται με χημικές ουσίες.

Λένε ότι η εκκένωση των χλωριωμένων αλμυρών υδάτων θα μπορούσε να βλάψει τα θαλάσσια οικοσυστήματα μεταβάλλοντας τα επίπεδα αλατιού, μαζί με το γεγονός ότι το χλώριο είναι τοξικό για τα ψάρια και άλλα ζώα.

Τονίζουν επίσης, ότι η νομοθεσία δεν εγγυάται ότι τα λύματα δεν θα καταλήγουν στη θάλασσα παράλληλα με το νερό της πισίνας, καθώς αυτό ήταν ένα θέμα στο παρελθόν.

Οι αντιδράσεις των Βρετανών τουριστών

Είναι πιθανότατα απογοητευτικές οι ειδήσεις για όσους απολαμβάνουν τις μέρες που περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα μεταξύ της πισίνας και της ξαπλώστρας τους, σχολιάζει το βρετανικό άρθρο και παραθέτει κάποιες από τις αντιδράσεις ανθρώπων που θα ήθελαν να έρθουν στη χώρα μας για διακοπές.

«Λοιπόν αυτό θα με εμπόδιζε να κολυμπήσω», έγραψε η Annie Bentley στο X (Twitter). «Το αλάτι προκαλεί φουσκάλες στο δέρμα μου, οπότε θα κάνω κράτηση αλλού αν αυτό συμβεί».

Άλλοι πολίτες έχουν παρόμοια παράπονα σχετικά με τις πισίνες αλμυρού νερού. «Είχαμε μια πισίνα αλατιού σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο που μείναμε στο Σκιάθο πριν από λίγα χρόνια», έγραψε μια μαμά στο Mumsnet (σ.σ. η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για γονείς).

«Πρέπει να πω ότι δεν μου άρεσε. Μισώ την αίσθηση του ξηραμένου αλατιού στο δέρμα μου. Δεν κολύμπησα σχεδόν καθόλου εκείνη τη χρονιά εξαιτίας αυτού», συμπλήρωσε.

Ένας δεύτερος γονιός έγραψε: «Δεν μου αρέσει καθόλου μια πισίνα με αλμυρό νερό και κολύμπησα μόνο δύο φορές στον καύσωνα με 40 βαθμούς στις διακοπές μου στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, όταν ανακάλυψα ότι ήταν αλμυρό νερό».

Ενώ ένας άλλος χρήστης στο Mumsnet απλά σχολίασε ότι «δεν αντέχει» τις πισίνες με θαλασσινό νερό.

Κοινοποιήστε
Close Menu