counters Ανακοίνωση-κόλαφος των φαρμακοποιών: Δεν εντάχθηκαν στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια POS - Trelokouneli.gr Skip to main content

Εξοργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τις διατάξεις για τη διασύνδεση POS. Το υπουργείο Οικονομικών δεν εντάσσει τα φαρμακεία στις επιχειρήσεις που θα έχουν μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με το μηχάνημα, γεγονός που έχει προκαλέσει απόγνωση στους επαγγελματίες.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ κάνει γνωστό πως απηύθυνε σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, θεωρώντας επιβεβλημένο να ενταχθούν και τα φαρμακεία στην τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και αφορά στην ένταξη επαγγελμάτων σε ρύθμιση βάσει της οποίας προβλέπεται «ανώτατη προμήθεια σε συναλλαγές με ποσά έως δέκα ευρώ που διενεργούνται με κάρτες εκδόσεως στην Ελλάδα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χθες, χωρίς να συμπεριληφθούν τα φαρμακεία στη διάταξη, στην οποία εντάχθηκαν κλάδοι όπως πρακτορεία τύπου, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, mini market, παντοπωλεία, ραφεία, στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα καπνικών προϊόντων κά.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηδάκης αρνείται αιτιολογημένη πρόταση του ΠΦΣ ενθυμούμενοι το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της θητείας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν προωθούσε με θέρμη τις χαλκευμένες επιταγές του ΟΟΣΑ και των εκθέσεων των Τραπεζών που αφορούσαν στο φάρμακο και στο επάγγελμά μας, αγνοώντας επιδεικτικά και επίμονα τις δικές μας παρεμβάσεις, θέσεις και επιχειρήματα», αναφέρει ο ΠΦΣ στην ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Αλήθεια διερωτώμεθα ποιος επέλεξε και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια τη λίστα των συγκεκριμένων επαγγελμάτων ,το Υπ. Οικονομικών, τα funds που έχουν εγκατασταθεί ως ενδιάμεσοι πάροχοι POS ή οι Τράπεζες οι οποίες παράλληλα ”νίπτουν τας χείρας τους” σχετικά με την δική τους επίδραση στους όρους χρήσης τους;».

«Αλήθεια ποιον εξυπηρετεί αυτός ο περιορισμένος κατάλογος;»

Στη συνέχεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζει την πεποίθηση πως παρά την μεγάλη αδημονία του επιχειρηματικού κόσμου για εκλογίκευση των προμηθειών που επιβαρύνουν ως χαράτσι τις καθημερινές συναλλαγές οδηγώντας σε υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών, funds, ο Υπουργός Οικονομικών τελικά κατέληξε σε έναν κλειστό κατάλογο δραστηριοτήτων.

«Αλήθεια ποιον εξυπηρετεί αυτός ο περιορισμένος κατάλογος; Σίγουρα όχι τις επιχειρήσεις, σίγουρα όχι τους πολίτες οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι επωμίζονται καθημερινά την αναπροσαρμογή του κόστους προιόντων και υπηρεσιών λόγω αυτής της επιβάρυνσης των συναλλαγών με μεγαλύτερες προμήθειες σε εκατομμύρια πράξεις, δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης της χρήσης καρτών στις πληρωμές», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί και συμπληρώνουν:

«Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στους αρμόδιους Υπουργούς, ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων εμφανίζει χαμηλούς τζίρους , αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και είναι αναγκασμένος να απορροφά κόστη οφειλόμενα στην ενεργειακή κρίση και στις πληθωριστικές πιέσεις όλων των άλλων εξόδων , χωρίς να μπορεί να παρέμβει λόγω της διατιμημένης λιανικής τιμής του φαρμάκου, που είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Επισημάναμε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι συνολικά ο κλάδος, επιδεικνύει υψηλή φορολογική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας επιτύχει σε υψηλό βαθμό μηχανοργάνωση, αυτοματοποίηση αλλά και πιστή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, τα οποία είναι εις γνώση των Φορολογικών αρχών».

Κλείνοντας, ο ΠΦΣ καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να επιλέξει τη συγκεκριμένη λίστα αγνοώντας όλα τα παραπάνω, «ευνοώντας τελικά τους λίγους και ισχυρούς ενδιάμεσους στην αλυσίδα πληρωμών δηλαδή τις Τράπεζες και τα funds , αντί να απαιτήσει χαμηλές προμήθειες σε μικρά κόστη συναλλαγών, προς όφελος των περισσοτέρων!».

Κοινοποιήστε
Close Menu