counters Αναβιώνουν την Δευτέρα του Πάσχα οι «αυγομαχίες» στην Καστανούσσα των Σερρών - Trelokouneli.gr Skip to main content

Αναβιώνει σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, στην Καστανούσσα της Σιντικής Σερρών, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη του Πόντου. Πρόκειται για τις «αυγομαχίες» που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, όταν εγκαταστάθηκαν στους νότιους πρόποδες του όρους Μπέλλες, στο σημερινό χωριό Καστανούσσα, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Πάλμες.

Το έθιμο ξεκίνησε στην πλατεία του χωριού, από παρέες που ανταγωνίζονταν ποιος θα έχει το πιο γερό αυγό. Τα τελευταία 30 χρόνια αναβιώνει αδιάλειπτα, ενώ με τη σημερινή του μορφή, διεξάγεται τα τελευταία 15 χρόνια, υπό τη σκέπη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας.

«Ο σύλλογος το ανέλαβε και το ανέδειξε, όχι μόνο στην περιοχή αλλά ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία», αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Όπως εξηγεί, οι συμμετέχοντες έρχονται από Δράμα μέχρι και Φλώρινα, ενώ πέρυσι ήρθε και ένας Έλληνας που διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. «Ήρθε μόνο για το έθιμο, διαγωνίστηκε και έφυγε. Τον περιμένουμε και φέτος», συμπλήρωσε.

Η αναβίωση του εθίμου

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, ο κάθε διαγωνιζόμενος φέρνει μαζί του 30 λευκά βρασμένα αυγά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στήνονται δύο μεγάλες εξέδρες, όπου θα καθίσουν οι αυγομάχοι. Ο αγώνας ξεκινά και τυχερός θα είναι αυτός που θα καταφέρει να σπάσει όλα τα αυγά, μέχρι τελικής πτώσεως, όπου θα επικρατήσει μόνο ένα γερό αυγό.

«Τα αυγά πρέπει να είναι άβαφα προκειμένου να ελεγχθούν ότι είναι αποκλειστικά και μόνο αβγά κότας και κανενός άλλου πτηνού», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως η προετοιμασία των αυγομάχων διαρκεί αρκετό καιρό: «Κάποιος καλείται να διαλέξει ακόμη και από 2.000 χιλιάδες αβγά, μόνο τα 50, για να έρθει εδώ τελικά με τα 30».

Ο ίδιος έκανε λόγο για τα μυστικά των γερών αυγών, επισημαίνοντας πως κανείς δεν τα αποκαλύπτει, ενώ πολλοί το έχουν προάγει σε επιστήμη, καθώς δίνουν ακόμη και συγκεκριμένη τροφή στις κότες τους προκειμένου να κάνουν γερά αυγά.

Ο διαγωνισμός της αυγομαχίας χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα σε αυτό που συμμετέχουν τα παιδιά και διαγωνίζονται με 15 αβγά και ένα σε αυτό που συμμετέχουν οι ενήλικες και διαγωνίζονται με 30 αβγά. Οι όροι είναι κοινοί για όλους, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες. Όπως ορίζει η διαδικασία, ένας ένας αυγομάχος σηκώνεται και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αυγά των υπολοίπων, παίρνοντας το αυγό το ένα μετά το άλλο. Όταν τελειώσει η σειρά του, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος. Σε περίπτωση που σπάσουν όλα τα αυγά ενός αυγομάχου, τότε αυτός αποχωρεί.

Ο νικητής της «αυγομαχίας» δεν θα μείνει φυσικά μόνο στα εύσημα, αλλά βραβεύεται και με πλούσια δώρα. Φέτος ο πρώτος νικητής θα πάρει μία τηλεόραση, ο δεύτερος θα πάρει ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και ο τρίτος θα λάβει ένα ηλεκτρικό δράπανο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι «αυγομαχίες» πλαισιώνονται πάντα με παραδοσιακό γλέντι και εδέσματα πατροπαράδοτων ποντιακών εδεσμάτων. Νικητές και ηττημένοι, αλλά και όσοι παραβρεθούν για το έθιμο στην Καστανούσα θα πάρουν όλοι την ευλογία, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, «το έθιμο συμβολίζει τη νίκη του καλού έναντι του κακού, αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου».

Κοινοποιήστε
Close Menu