Ένα σημαντικό γεγονός αφορά την έρευνα που διεξάγεται στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και σε ένα από τα υποκαταστήματά της στο Βερολίνο, από τις δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ), λόγω υποψιών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, περίπου 30 αστυνομικοί σε πολιτική ενδυμασία εισήλθαν στα γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη λίγο μετά τις 11:00 τοπική ώρα. Η επέμβαση προήλθε από την τοπική Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία διεξάγει έρευνα κατά αδιευκρίνιστων στελεχών της τράπεζας, που φέρονται να εμπλέκονται σε ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες για «τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες».
Η τράπεζα επιβεβαίωσε την ύπαρξη έρευνας, όπως ανέφερε το Spiegel, και δήλωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως» με τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού, η υπόθεση κρίνεται «πάρα πολύ ευαίσθητη».
Η Deutsche Bank είχε στο παρελθόν απασχολήσει την κοινή γνώμη με παρόμοια περιστατικά που αφορούν ελλιπή έλεγχο καταστάσεων που αφορούν το ξέπλυμα χρημάτων και καθυστερήσεις στην υποβολή αναφορών ύποπτης δραστηριότητας. Τον Απρίλιο του 2022, υπό αξιολόγηση από την Εισαγγελία και άλλες αρχές, πραγματοποιήθηκε έφοδος στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας. Μετά από αυτό, η BaFin διορίσε προσωρινό εκπρόσωπο για την παρακολούθηση της τράπεζας αναφορικά με την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η Deutsche Bank αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία της για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2025 το επόμενο πρωί. Σημειώνεται ήδη πτώση 3% στην αξία της μετοχής της.
### Στο επίκεντρο ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Η έρευνα επικεντρώνεται στη σύνδεση της Deutsche Bank με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά καθυστερημένη αναφορά ύποπτης δραστηριότητας αναφορικά με τον πρώην πελάτη της τράπεζας. Η Εισαγγελία ερευνά τον Αμπράμοβιτς για αρκετό καιρό, καθώς από τον Μάρτιο του 2022 περιλαμβάνεται στις λίστες κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας επιβεβαίωσε ότι γίνονται έρευνες κατά «58χρονου επιχειρηματία από τη Ρωσία».
Όπως αναφέρει η SZ, στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκαν έγγραφα από τη Deutsche Bank, αλλά διαπιστώθηκε ότι «δεν ελήφθη το επιθυμητό επίπεδο διαφάνειας», κάτι που οδήγησε στην τρέχουσα επιχείρηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ).




