counters Χριστοδουλίδης: «Η αλήθεια είναι ότι η κατοχή διαρκεί 50 χρόνια» απάντησε στις δηλώσεις του Ερντογάν. - trelokouneli.gr Skip to main content

Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση της Κύπρου.

Εκτός από τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήρισε «παράνομη» την παρουσία του Τούρκου προεδρου στα Κατεχόμενα, και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αντέδρασε σε μια συγκεκριμένη φράση του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο τη «πραγματικότητα» του βόρειου τμήματος του νησιού, επαναλαμβάνοντάς την σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος αντέτεινε πάνω σε αυτή τη «πραγματικότητα».

«Είναι γνωστή η στάση του κ. Ερντογάν; δεν είπε κάτι καινούργιο. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια, μια κατάσταση που δεν διαφέρει από αυτή που σωστά καταδικάζει η διεθνής κοινότητα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναφέρεται στην περίπτωση της Ουκρανίας και ότι «αυτό είναι το σκληρό γεγονός που ισχύει για την Κύπρο».

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η τουρκική πλευρά ισχυριζόταν ότι δεν θα διεξαχθεί διευρυμένη συνάντηση, και τελικά αυτή έγινε. Έλεγαν ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο, και έχουμε προγραμματισμένη διάσκεψη στα τέλη Ιουλίου».

Ωστόσο, τόνισε την υπάρχουσα κινητικότητα από τη μεριά του ΟΗΕ, αναμένοντας θετικές εξελίξεις μέσα στον Μάιο.

«Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση ή να παραμορφώσω την πραγματικότητα, αλλά αυτή η κινητικότητα, μετά από επτά χρόνια, είναι ένα σημαντικό βήμα», ανέφερε.

«Η δική μας πλευρά, εμείς που επιθυμούμε να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας, πρέπει να εργαστούμε συνεχώς, να έχουμε σαφές σχέδιο και να γνωρίζουμε τους στόχους μας. Με την επιμονή μας θα επιτευχθούν τα αποτελέσματα και ελπίζω σύντομα να ακούσουμε ακόμα περισσότερες θετικές εξελίξεις» πρόσθεσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για την επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «το πιο αξιοσημείωτο από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα είναι η έντονη αντίδραση από τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας».

«Αυτή η αντίδραση ενισχύεται συνεχώς. Πρόσφατα είδαμε τις αντιδράσεις σχετικά με το θέμα της μαντίλας, και θεωρώ ότι η επίσκεψη αυτή, θα είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων, οι οποίες, όπως νομίζω, δεν θα φέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο κ. Ερντογάν» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς -Επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ

Οργή στη Κύπρο για τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Κατεχόμενα: «Περιφρονεί το διεθνές δίκαιο»

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τι συζήτησε με τον Τραμπ στο Βατικανό: «Η καλύτερη συνομιλία που είχαμε»

Κοινοποιήστε
Close Menu