Καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της διοίκησης Τραμπ αυξάνονται, επεκτείνονται εκτός Καλιφόρνιας και έπειτα από έξι ημέρες, οι πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων διενεργούν επιδρομές. Ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, προειδοποίησε ότι η Εθνοφρουρά ενδέχεται να αναπτυχθεί σε άλλες πολιτείες.
Το Σάββατο, οι διαμαρτυρίες θα επεκταθούν, με περισσότερες από 1.800 διαδηλώσεις κατά του Τραμπ προγραμματισμένες σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα θα παρελάσουν στους δρόμους της Ουάσιγκτον για να γιορτάσουν την 250ή επέτειο από την ίδρυση του Στρατού των ΗΠΑ, καθώς συμπίπτει και με τα 79α γενέθλια του Τραμπ.
Οι αρχές, προκειμένου να περιορίσουν τις διαδηλώσεις, προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις. Στο Μπρούκχαβεν της Τζόρτζια, κατά τις διαμαρτυρίες ενάντια στις επιδρομές της ICE, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Στο Σικάγο, η αστυνομία συνέλαβε 17 άτομα κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, ενώ στο Σαν Αντόνιο, το διοικητικό συμβούλιο εξέφρασε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει «τη διατήρηση της ειρήνης και της τάξης». Εν τω μεταξύ, η Εθνοφρουρά του Τέξας αναπτύσσεται σε διάφορες περιοχές της πολιτείας, εν όψει διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες για όλη την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ. Ο δήμαρχος του Χιούστον, Τζον Γουίτμιρ, ζήτησε «ειρηνικές διαδηλώσεις» αυτό το Σαββατοκύριακο.
Διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Φόλεϊ στην καρδιά του Μανχάταν, με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις.
Επιπλέον, διαδηλώσεις έχουν διεξαχθεί και σε Λας Βέγκας, Φιλαδέλφεια, Μιλγουόκι, Σιάτλ, Βοστώνη, Ουάσινγκτον και Ιντιάνα, όπου διεξάγονται οι τελικοί του ΝΒΑ.
Σε ετοιμότητα οι πεζοναύτες
Με την ανησυχία να εντείνεται στο Λος Άντζελες σχετικά με τις διαμαρτυρίες κατά των επιδρομών της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων και της μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας και τους πεζοναύτες που κινητοποιήθηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Σκοτ Μ. Σέρμαν, που είναι επικεφαλής της ομοσπονδιακής στρατιωτικής ομάδας, οι 700 πεζοναύτες που κινητοποιήθηκαν από το Πεντάγωνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί στο Λος Άντζελες και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.
Οι πεζοναύτες παρακολουθούν ένα εκτενή, διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πολιτικών ταραχών. «Αυτή η εκπαίδευση αφορά στα γεγονότα πολιτικής αναταραχής και περιλαμβάνει τεχνικές ελέγχου του πλήθους και προστασίας εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Σέρμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι πεζοναύτες θα βγουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τις διαμαρτυρίες.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε ότι οι πεζοναύτες «δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους ούτε έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση μη θανατηφόρων όπλων και δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα χρησιμοποιηθούν από την Task Force 51». Παράλληλα, περίπου 2.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς βρίσκονται ήδη σε ενεργό υπηρεσία, υποστηρίζοντας τους πράκτορες της ICE κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ επιπλέον 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς θα είναι διαθέσιμα το απόγευμα της Πέμπτης, πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Το Ισραήλ ζητά από την Αίγυπτο να μπλοκάρει το καραβάνι Σουμούντ που κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας
Madleen: Στην απομόνωση 2 από τους 4 Γάλλους ακτιβιστές που κρατούνται στο Ισραήλ, σύμφωνα με ΜΚΟ – Πότε θα απελαθούν
Οι πεζοναύτες «εκπαιδεύονται» και θα αναπτυχθούν σύντομα στο Λος Άντζελες – Δεν θα έχουν αληθινά πυρομαχικά και θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν υπό κράτηση πολίτες