Η δίκη για τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, ενός θρύλου του αργεντίνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, διακόπηκε την Τρίτη (20/5) για μία εβδομάδα μετά την αμφισβήτηση της απαιτούμενης αντικειμενικότητας μίας από τις δικαστές, η οποία φέρεται ότι συμμετείχε στην προετοιμασία ενός ντοκιμαντέρ.
Η διαδικασία της δίκης που λαμβάνει χώρα στο Σαν Ισίδρο, βόρεια του Μπουένος Άιρες, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες από τις αρχές Μαρτίου, με μόνο δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα. Η απόφαση για διακοπή ελήφθη έπειτα από αιτήματα εξαίρεσης που υποβλήθηκαν νωρίς το πρωί από δύο δικηγόρους της υπεράσπισης κατά της δικαστού Χουλιέτα Μακίντατς.
Ο εισαγγελέας Πατρίσιο Φεράρι υποστήριξε την απόφαση, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να «εξεταστεί ένα ζήτημα με θεσμική σημασία» για τη διαδικασία. Το δικαστήριο ορίστηκε να επαναλειτουργήσει στις 27 Μαΐου, κρίνοντας ότι αυτή ήταν μια «εύλογη προθεσμία που θα επιτρέψει την προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων» και την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, πρόσθεσε ο προεδρεύων δικαστής, Μαξιμιλιάνο Σαβαρίνο.
Πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα, η δικαστής Μακίντατς ανέφερε εν συντομία πως «κατανοεί την ανησυχία όλων. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένη για την αμερόληπτη στάση μου και είμαι έτοιμη να εξηγήσω το ζήτημα», συνέχισε. Εάν προκύψει πρόβλημα ανεξαρτησίας της διαδικασίας, «ίσως αποφασίσω να αυτοεξαιρεθώ», πρόσθεσε.
Η δίκη που διεξάγεται για δύο μήνες αφορά επτά επαγγελματίες υγείας – γιατρούς, ψυχίατρο, ψυχολόγο και νοσηλευτές – οι οποίοι κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», δηλαδή αμέλεια που συνεπάγεται γνώση των πιθανών συνεπειών.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών, στις 25 Νοεμβρίου 2020, από καρδιοαναπνευστική ανακοπή και πνευμονικό οίδημα, ενώ ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σε ιδιωτικό σπίτι στο Τίγκρε, κοντά στο Σαν Ισίδρο. Ήταν σε διαδικασία ανάρρωσης μετά από πετυχημένη νευροχειρουργική επέμβαση για αιμάτωμα στο κεφάλι.
Έως τώρα, το επίκεντρο της δίκης είναι η απόφαση για κατ’ οίκον αποθεραπεία – αντίθετη στις οδηγίες της κλινικής που διενέργησε την επέμβαση – και η ανεπαρκής φροντίδα και ιατρικός εξοπλισμός στον τόπο διαμονής του, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο μία κατηγορούμενη, η ψυχίατρος που παρακολουθούσε τον Μαραντόνα, έχει δώσει κατάθεση και αυτή σύντομα.
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνούνται κάθε υπευθυνότητα για τον θάνατο, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 8 έως 25 χρόνια. Παράλληλα, οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της δίκης τον Ιούλιο είναι πλέον αβέβαιες.
Οι αιτήσεις εξαίρεσης της δικαστού Μακίντατς αφορούν την πιθανή συμμετοχή της σε ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για την υπόθεση. Ιδιαίτερα, η συζήτηση αφορά το αν η δικαστής «επέτρεψε την παρουσία κάμερας την πρώτη ημέρα της δίκης, τη στιγμή που το δικαστήριο είχε απαγορεύσει την είσοδο καμερών», υποστήριξε ο Χούλιο Ρίβας, δικηγόρος του Λεοπόλδου Λούκε, του κυριότερου κατηγορούμενου.
«Δεν πρόκειται για αμελητέο ζήτημα», δήλωσε ο εισαγγελέας Φεράρι, υποστηρίζοντας τη διακοπή και επισημαίνοντας ότι εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς, «θα χρειαστεί να οριστεί τέταρτος δικαστής».
Η πιθανή εξαίρεση της Μακίντατς ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για διάφορες εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης της δίκης από την αρχή – κάτι που υπονόησαν πολλές δικηγόροι την Τρίτη (20/5).
«Δεν θα έβλεπα κάποιο πρόβλημα στο να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε ο Φερνάντο Μπουρλάντο, δικηγόρος των μεγαλύτερων θυγατέρων του Μαραντόνα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, τονίζοντας πως «είναι θέμα ποιος ευθύνεται για τον θάνατο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα».
Διαβάστε επίσης:
Σεισμός 4 βαθμών στη Θάλασσα του Μαρμαρά κοντά στην Κωνσταντινούπολη
Τραμπ: Ανακοίνωσε 25 δισ. για τον σχεδιασμό του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Golden Dome – «Θα αναχαιτίζει πυραύλους ακόμη και από το διάστημα»
Ματάτα Πόνιο: Σε 10 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Κονγκό