counters Διαλύονται οι «Σπαρτιάτες», αλλά εισέπραξαν πακτωλό χρημάτων - trelokouneli.gr Skip to main content

Μιά νέα δικαστική εξέλιξη εξηγεί ίσως, το γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα τους θα είναι, αργά ή γρήγορα, παρελθόν

Ωρα… μηδέν, για την κοινοβουλευτική ομάδα των “Σπαρτιατών”, που μπορεί να γλύτωσε την έκπτωση από τη Βουλή, αλλά ενδεχομένως να μην γλυτώσει τη διάλυση.

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον το κόμμα των Σπαρτιατών, μετά τις αποχωρήσεις δύο ακόμη βουλευτών Μιχάλη Γαυγιωτάκη και Γιώργου Ασπιώτη, που διαμορφώνουν μία εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Βασίλη Στίγγα, καθώς μία επιπλέον αποχώρηση θα σηματοδοτούσε τη διάλυση της!

Οι “Σπαρτιάτες” έχουν μείνει με πέντε μέλη στην Κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Φαίνεται σαν κάποιο… αόρατο χέρι, να σπρώχνει τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος σε αποχωρήσεις και ουσιαστικά προς την αυτοκαταστροφή της Κοινοβουλευτικής τους ομάδας, που εαν χάσει έναν ακόμη και μείνει με τέσσερεις, διαλύεται αυτομάτως!

Μοχλός πίεσης και αυτή τη φορά οι δικαστικές εξελίξεις, που φέρονται να έχουν μετατρέψει σε… θηλειά για τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος τη θητεία τους στη Βουλή.

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Μετά τις καταγγελίες του αρχηγού του κόμματος των “Σπαρτιατών” Βασίλη Στίγγα περί “Greek Mafia” και Ντον Κορλεόνε, που οδήγησαν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, για εξαπάτηση ψηφοφόρων, με υποκρυπτόμενο ηγέτη τον έγκλειστο βουλευτή της “Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, επικρέματο επί της κεφαλής τους η απειλή της ποινικής τους καταδίκης, με άμεσο αντίκτυπο την παραμονή τους στη Βουλή.

Η πιθανότητα καταδίκης τους, για το πλημμέλημα της εξαπάτησης εκλογέων, έφερε σε πρώτο πλάνο το άγχος, για τους βουλευτές των “Σπαρτιατών”, πιθανής απόφασης του Εκλογοδικείου, γιά έκπτωση τους από τη Βουλή.

Ο φόβος των βουλευτών των Σπαρτιατών, για την έξοδο τους από τo κοινοβούλιο, αποσοβήθηκε προσωρινά, τον περασμένο μήνα, καθώς ο κίνδυνος επαναληπτικών εκλογών, ανέκοψε τη φόρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ήλπιζε ότι, το Εκλογοδικείο, όχι μόνον θα πέταγε έξω από τη Βουλή τον αρχηγό και τους 11 βουλευτές των “Σπαρτιατών”, αλλά θα αποφάσιζε και το διαμοιρασμό των εδρών τους, με βάση τα ποσοστά και τη δύναμη κάθε κόμματος.

Ωστόσο το επιθυμητό για την Κυβέρνηση σενάριο, μέσω του οποίου θα ξεφορτωνόταν τους “Σπαρτιάτες” από τη Βουλή, αυξάνοντας παράλληλα την κοινοβουλευτική της δύναμη, παίρνοντας τον αριθμό των εδρών τους, που της αναλογούσε, μπλόκαρε στο Εκλογοδικείο.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που επρόκειτο να κρίνουν, με βάση την ποινική δίωξη σε βάρος των “Σπαρτιατών”, δεν οδηγήθηκαν σε δικαστική κρίση, καθώς η εκδοχή του διαμοιρασμού των εδρών των “Σπαρτιατών”, που διακαώς επιθυμούσε η Κυβέρνηση, εφόσον αποφασιζόταν η έκπτωση τους από τη Βουλή, δεν… περπάτησε νομικά.

Και πως θα μπορούσε να έχει νομική υπόσταση μιά τέτοια απόφαση του Εκλογοδικείου, περί διαμοιρασμού των εδρών των “Σπαρτιατών”, όταν δεν υπάρχει σχετικός νόμος, που να το προβλέπει;

Το μοναδικό νομολογιακό προηγούμενο, στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί το Εκλογοδικείο, αφορούσε την περίπτωση της έκπτωσης Τσοβόλα, όπου τότε έγιναν επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια του. Οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, περί διαμοιρασμού των εδρών των “Σπαρτιατών”, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, που όρθωσαν… ανάχωμα, θα αποτελούσε αλλοίωση της λαικής βούλησης.

Ετσι, η εκδοχή της έκπτωσης τους από τη Βουλή φέρεται να εγκαταλείφτηκε, αφού ακόμη και το Εκλογοδικείο, ανέβαλλε την κρίση του, γιά μετά την έκδοση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης τους, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, για το οποίο κατηγορούνται. Δηλαδή “ζήσε Μάη μου, να φάς τριφύλι”!

Μία νέα δικαστική εξέλιξη ωστόσο, εξηγεί ίσως, το γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών οδηγείται προς τη διάλυση.

Αφορά την αποχώρηση, λόγω ορίου ηλικίας, της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα, η οποία προεδρεύει στο Εκλογοδικείο, καθώς και δύο αρεοπαγιτών, που για τον ίδιο λόγο, συμπληρώσαντες και αυτοί το 67ο έτος της ηλικίας τους,
συνταξιοδοτήθηκαν και αποχώρησαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Η αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας τριών εκ των δεκατριών μελών της σύνθεσης του Εκλογοδικείου, τινάζει την υπόθεση στον αέρα, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν οι τρεις ανώτατοι δικαστές, που αποχώρησαν, από άλλους δικαστές.

Η αντικατάσταση μελών της σύνθεσης δικαστηρίου ωστόσο, συνιστά λόγο αναβολής της δίκης και επανάληψης της με τη νέα έδρα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει ήδη κρίνει ο Αρειος Πάγος, κατά το άρθρο 171 παρ. 1 εδ. α’ του Κ.Ποιν.Δ., αυτό συνιστά απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Οι εξελίξεις στο Εκλογοδικείο, απομακρύνουν προφανώς για τους “Σπαρτιάτες” τον κίνδυνος της έκπτωσης τους από τη Βουλή.

Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι, ίσως τώρα οι Σπαρτιάτες είναι αναγκασμένοι να περάσουν το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής τους θητείας με την αγωνία πως μία μόνο ανεξαρτητοποίηση είναι ικανή να τους διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα και τα προνόμια που η ύπαρξη της συνεπάγεται.

Μάλιστα, τους τελευταίους πέντε μήνες αποτελούσε κοινό μυστικό ότι, οι Σπαρτιάτες λειτουργούσαν στηριζόμενοι σε ένα στενό κύκλο 5 βουλευτών (Στίγκας, Κόντης, Δημητριάδας, Χαλκιάς, Ζερβέας), αφήνοντας τους υπόλοιπους εκτός της κεντρικής γραμμής.

Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο “δεξί χέρι” του αρχηγού των “Σπαρτιατών” Βασίλη Στίγγα, αφήνει σαφείς αιχμές για τη διαχείριση των οικονομικών από την ηγεσία των Σπαρτιατών, προκρίνοντας τον οικονομικό έλεγχο του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι σήμερα οι Σπαρτιάτες έχουν ήδη εισπράξει πάνω από 685.000 ευρώ, από την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται, με την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος να έχει μειωθεί δραματικά, καθώς στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου είχε εκλέξει 12 βουλευτές.

Μετά την εξέλιξη αυτή, πλέον όλα είναι πιθανά…

Μαίρη Μπενέα

Κοινοποιήστε
Close Menu