Δεκάδες Έλληνες έποικοι προχώρησαν σε εμπρησμούς, σήμερα (04/06/2025), σε σπίτια και οχήματα στην πόλη Ντέιρ Ντιμπουάν, που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αναφορές παλαιστινιακών και ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την επιβολή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος παρείχε ιατρική βοήθεια σε επτά κατοίκους της Ντέιρ Ντιμπουάν, οι οποίοι δήλωσαν πως δέχθηκαν επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους. Στελέχη του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων (WAFA) ενημέρωσαν ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν πέτρες κατά των κατοίκων.
Σύμφωνα με πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ (ynet) σημειώνει ότι περίπου 40 νεαροί Ισραηλινοί, μερικοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες, εισέβαλαν στην Ντέιρ Ντιμπουάν, κοντά στη Ραμάλα. Επιπλέον, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έφτασαν στην περιοχή.
Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) ανέφερε ότι γίνονται έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για την επίθεση.
Η βία στη Δυτική Όχθη, η οποία είναι υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, έχει αυξηθεί μετά την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που προκλήθηκε από μια πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς κατά του νοτίου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Από τότε, τουλάχιστον 928 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ή εποίκων στη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
ΟΗΕ: Αμερικανικό βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ασκήθηκε βέτο την Τετάρτη στην πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, καθώς και για απρόσκοπτη πρόσβαση στη βοήθεια στον θύλακα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν κανένα μέτρο που δεν καταδικάζει τη Χαμάς και δεν καλεί τη Χαμάς να αφοπλιστεί και να αποχωρήσει από τη Γάζα», δήλωσε η υπηρεσιακή πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντόροθι Σία, πριν από την ψηφοφορία.
«Αυτό το ψήφισμα θα υπονόμευε τις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία που θα αντανακλούσε την πραγματικότητα στο πεδίο και θα ενεθάρρυνε τη Χαμάς», προσέθεσε σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε από δέκα χώρες στο 15μελές συμβούλιο.
Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν με την πρόταση ψηφίσματος.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα ανέφεραν ότι οι ισραηλινές επιδρομές την Τετάρτη προκάλεσαν τον θάνατο 45 Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έναν στρατιώτη σκοτώθηκε σε συγκρούσεις. Μια ανθρωπιστική κρίση πλήττει τον θύλακα, όπου κατοικούν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι: η πείνα απειλεί, με τις ανθρωπιστικές βοήθειες να φτάνουν πολύ αργά από την ημέρα που το Ισραήλ ανήγγειλε την άρση του αποκλεισμού που διαρκούσε 11 εβδομάδες, στις 19 Μαΐου.
Θυμίζουμε ότι στις 19 Μαΐου, το Ισραήλ ενημέρωσε ότι θα επιτρέψει περιορισμένη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, μέχρι να εγκατασταθεί ένας νέος μηχανισμός παράδοσης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς αποσπά την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους πολίτες.
Με βάση αυτό το επιχείρημα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προώθησαν ένα σχέδιο μέσω ενός νέου ιδιωτικού φορέα, του Gaza Humanitarian Foundation (GHF), που παρακάμπτει τις υφιστάμενες δομές του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών εταίρων του.
Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου εμφανίζουν επιφυλάξεις για τον συγκεκριμένο μηχανισμό.
Η GHF έχει αρχίσει τη διανομή βοήθειας σε προκαθορισμένα σημεία που ελέγχονται από συνεργάτες των ΗΠΑ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Ο ΟΗΕ και οι συνεργάτες του έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, χαρακτηρίζοντας αυτό το σύστημα «στρατιωτικοποιημένη διανομή» που παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και δεν καλύπτει την έκταση και την προσβασιμότητα των υφιστάμενων μηχανισμών.
Από την αρχή λειτουργίας του μηχανισμού στις 27 Μαΐου, έχουν σημειωθεί περιστατικά ασφαλείας κοντά σε σημεία διανομής της GHF, ορισμένα από τα οποία οδήγησαν σε θανάτους αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.