Οι συνομιλίες για εμπορικά θέματα που διεξήχθησαν στη Γενεύη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κατέληξαν στην ίδρυση ενός μηχανισμού που στοχεύει στην αποφυγή εντάσεων, δήλωσε σήμερα από το Ριάντ ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Σκοτ Μπέσεντ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιθυμεί μια συνολική αποσύνδεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Μπέσεντ.
Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα ότι «ορισμένες ισχυρές χώρες είναι παγιδευμένες στην ιδέα ότι η δύναμη καθορίζει το δίκαιο», στο πλαίσιο μιας ευθείας επίθεσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από τη συμφωνία των δύο κρατών να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς που έχουν επιβάλει ο ένας στον άλλο.
Η χώρα αυτή «χρησιμοποιεί τους τελωνειακούς δασμούς ως εργαλείο για να εκφοβίσει άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ της Κίνας με χώρες της Λατινικής Αμερικής στο Πεκίνο, καλώντας τους συμμετέχοντες «να ενωθούν προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντά τους».
Η Κίνα ζήτησε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να την ενοχοποιούν για το ζήτημα της φαιντανύλης, ενώ επιτέθηκε κατά των «παράλογων» επιπλέον δασμών που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο αυτής της διένεξης.
Η δήλωση αυτή προήλθε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από τις δύο χώρες μιας συμφωνίας που στοχεύει στη δραστική μείωση των ποινικών δασμών για 90 ημέρες, οι οποίοι είχαν επιβληθεί αμοιβαία.
Οι δασμοί που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα κινεζικά αγαθά, προσθέτοντας στους υπάρχοντες, έφταναν στο 145% και αναμένεται να μειωθούν στο 30% για 45 ημέρες.
Το 30% που θα παραμείνει περιλαμβάνει τους 20% δασμούς που είχε επιβάλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου φαιντανύλης, ενός ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς που ευθύνεται για την απώλεια δεκάδων χιλιάδων ζωών Αμερικανών κάθε χρόνο.
Ο αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα «συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο» ως προς το ζήτημα της φαιντανύλης, που προέρχεται εν μέρει από την Κίνα.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις προοπτικές διαλόγου για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν δήλωσε πως η Κίνα δεν φέρει ευθύνη για την κρίση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν την καλή διάθεση της Κίνας και οι δασμοί που επιβλήθηκαν για τη φαιντανύλη είναι παράλογοι. Αυτό βλάπτει σοβαρά τις συνομιλίες και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αμερικής όσον αφορά τα ναρκωτικά καθώς και τα συμφέροντα της Κίνας», τόνισε.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ειλικρινά να συνεργαστούν με την Κίνα, πρέπει να σταματήσουν να την συκοφαντούν και να την ενοχοποιούν, καθώς και να δεσμευτούν για διάλογο που θα βασίζεται στην ισότητα, τον σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος», προσέθεσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν την Κίνα ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα κατά της παράνομης παραγωγής και εξαγωγής των συστατικών της φαιντανύλης.
Παρ’ όλα αυτά, οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουν λάβει για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου αυτών των ουσιών.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: «Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί στην Τουρκία μόνο με τον Πούτιν, όχι με άλλα πρόσωπα» δηλώνει αξιωματούχος
Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση
Από το… ωμό αρνί στα αεροπλάνα: Τα δώρα στους Αμερικανούς προέδρους από ξένα κράτη