Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 22/5/2025, στις 8:30 π.μ., δράση στον χώρο του 3ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας, εξαιτίας ενός πρόσφατου περιστατικού διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) που εντοπίστηκε σε παιδί 5 ετών -στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο- το οποίο δυστυχώς κατέληξε.
Στόχοι της δράσης περιλάμβαναν:
1. Τον έλεγχο όλων των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου μέσω ταχύ τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου (streptest) και την παραπομπή όσων είχαν θετικό αποτέλεσμα στους ιατρούς τους.
2. Την ενημέρωση των γονέων και του προσωπικού του Νηπιαγωγείου σχετικά με τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει, καθώς και τα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης της ασθένειας. Επιπλέον, παρέχθηκε ενημέρωση για τη διαχείριση του περιστατικού της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) σε σχολικό περιβάλλον.
Στο νηπιαγωγείο ελέγχθηκαν 31 ενήλικες (γονείς και εργαζόμενοι). Επίσης, υποβλήθηκαν σε έλεγχο 27 παιδιά (μαθητές και αδέλφια). Επιπλέον, λήφθηκαν δείγματα από 12 γονείς και 15 μαθητές από γειτονικές σχολικές δομές.
Συνολικά, λήφθηκαν δείγματα από 85 άτομα, εκ των οποίων 43 ήταν ενήλικες και 42 παιδιά. Τελικά, 15 άτομα βρέθηκαν θετικά στο ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτόκοκκου (streptest), ποσοστό 18%. Ειδικότερα, στο νηπιαγωγείο, το 23% των παιδιών είχαν θετικό αποτέλεσμα στο streptest. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των θετικών παιδιών και ενηλίκων ήταν φορείς χωρίς συμπτώματα και όχι κρούσματα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του Νηπιαγωγείου, όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα διεισδυτικού στρεπτοκόκκου, υπήρχε αυξημένος αριθμός φορέων στρεπτόκοκκου ομάδας Α. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της έξαρσης κρουσμάτων.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό και την προώθηση πληροφοριών που σχετίζονται με πιθανή σύνδεση του κρούσματος διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α με εμβόλιο, οι οποίες διαδόθηκαν μέσω δημοσιευμάτων ή αποσπασμάτων εκπομπών από ΜΜΕ, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου και φυσικά δε συνδέεται με κανέναν θάνατο παιδιού.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης των δεδομένων, με σεβασμό στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς τα ΜΜΕ είναι σημαντικός πυλώνας υποστήριξης της επιστήμης και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης.
Δείτε επίσης: