counters Ερευνητές παρήγαγαν το μεγαλύτερο κομμάτι κοτόπουλου στον κόσμο σε εργαστηριακό περιβάλλον. - trelokouneli.gr Skip to main content

Ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα κομμάτι κοτόπουλου σε μέγεθος κοτομπουκιάς χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που επιτρέπουν τη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων και οξυγόνου σε συνθετικούς ιστούς, ένα σημαντικό βήμα για το καλλιεργημένο κρέας.

Αν και τα εργαστήρια έχουν την ικανότητα να παράγουν ζωντανούς ιστούς εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, οι παλαιότερες προσεγγίσεις είχαν ως αποτέλεσμα μόνο μικρές, διάσπαρτες σφαίρες κυττάρων με πάχος κάτω από 1 χιλιοστό. Η αποδοτική συγκέντρωση κυτταρικών ομάδων με τρόπο που να αναπαράγει τη μυϊκή υφή ήταν δύσκολη και η τρέχουσα γενιά εργαστηριακά παραγόμενου κρέατος προκύπτει συνήθως από ελάχιστες συνάξεις γύρω από βρώσιμα πλέγματα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Biotechnology, μια ομάδα επιστημόνων από Ιαπωνία κατάφερε να δημιουργήσει ένα ενιαίο, τετράγωνο κομμάτι κοτόπουλου διαστάσεων 7 εκατοστά πλάτος και 2 εκατοστά πάχος με μια καινοτόμο μέθοδο. Το βάρος του είναι περίπου το ένα τρίτο της ουγγιάς, και θεωρείται το μεγαλύτερο κομμάτι εργαστηριακά παραγόμενου κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ομάδα ανέπτυξε έναν βιοαντιδραστήρα που προσομοιώνει ένα κυκλοφορικό σύστημα με 50 κοίλες ίνες που λειτουργούν ως φλέβες, διασφαλίζοντας την επάρκεια θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου για τη διατήρηση των κυττάρων ενεργών και καθοδηγώντας την ανάπτυξή τους προς τις σωστές κατευθύνσεις.

Αυτή η μέθοδος παραδίδει θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο μέσω του ιστού χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές κοίλες ίνες ακριβείας, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά τη διατήρηση της ανάπτυξης σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις κυττάρων.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι κοτόπουλου που δημιουργήθηκε δεν προήλθε από υλικά τροφίμων και ακόμη δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμές.

«Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι αυτές οι μικροσκοπικές ίνες μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία τεχνητών ιστών», δήλωσε ο Shoji Takeuchi, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην Ιαπωνία. Αυτές οι κοίλες ίνες είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε οικιακά φίλτρα νερού και συσκευές αιμοκάθαρσης για ασθενείς με νεφρικά προβλήματα.

Η νέα μεθοδολογία μπορεί να ανοίξει δρόμους για την παραγωγή ολοκληρωμένου καλλιεργημένου κρέατος, και σύμφωνα με τον Takeuchi, η πρόοδος δεν θα περιοριστεί μόνο στην παραγωγή τροφίμων, αλλά θα έχει επιπτώσεις και σε τομείς όπως η αναγεννητική ιατρική, οι δοκιμές φαρμάκων και η βιοϋβριδική ρομποτική.

Αν και η τεχνολογία αυτή ελπίζεται να επιταχύνει την εμπορική ανάπτυξη του καλλιεργημένου κρέατος, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κοινοποιήστε
Close Menu