Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά με ένα σχέδιο απόφασης που ζητά κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, υπό την πίεση προς το Ισραήλ.
Ωστόσο, αναμένεται να αποτύχει για άλλη μια φορά λόγω του βέτο των ΗΠΑ, το οποίο θα είναι το πρώτο από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), το οποίο παρέμεινε σιωπηλό για το θέμα τα τελευταία δώδεκα μήνες, δυσκολεύεται να εκφραστεί ομόφωνα μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Πολλά σχέδια απόφασης έχουν μπλέξει σε βέτο από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.
Αυτή η σιωπή διατηρείται από τον Νοέμβριο, όταν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησαν το βέτο για να αποτρέψουν την έγκριση απόφασης που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.
Η πιο πρόσφατη απόφαση του ΣΑ προήλθε τον Ιούνιο του 2024, όπου στήριξε ένα αμερικανικό σχέδιο για μια πολυφασική κατάπαυση του πυρός, που θα περιλάμβανε και την απελευθέρωση ομήρων. Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και ο ισραηλινός στρατός τερμάτισε την κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο.
Η νέα πρόταση, που κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο και θα ψηφιστεί σήμερα στις 23:00 (ώρα Ελλάδας), απαιτεί «άμεση, χωρίς όρους και μόνιμη κατάπαυση του πυρός», καθώς και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Τονίζει την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα και ζητά επίσης την «άμεση και χωρίς όρους» άρση «όλων των περιορισμών για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την ασφαλή και απρόσκοπτη διανομή της σε μεγάλη κλίμακα», κυρίως από τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του AFP, οι ΗΠΑ, ο κύριος διεθνής σύμμαχος του Ισραήλ, αναμένονται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο, ενώ οι εκπρόσωποι των δέκα μελών του ΣΑ που προετοίμασαν την πρόταση απέτυχαν να διαπραγματευτούν μαζί τους.
Μετά από δύο μήνες απόλυτης απαγόρευσης, οι ισραηλινές αρχές άνοιξαν ξανά τις πύλες για περιορισμένο αριθμό φορτηγών του ΟΗΕ από τις 19 Μαΐου, αν και αυτό θεωρείται «σταγόνα» στον ωκεανό των αναγκών.
Παράλληλα, το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μια οργάνωση με αδιαφανή χρηματοδότηση και υποστήριξη από την αμερικανική και ισραηλινή κυβέρνηση, δημιούργησε κέντρα διανομής βοήθειας, τα οποία επικρίνει έντονα ο ΟΗΕ για μη συμμόρφωση με θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές.
Μετά από πολλές τραγωδίες τις τελευταίες ημέρες κοντά στα κέντρα διανομής και δεκάδες νεκρούς, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε αυτά τα μέρη «θανάσιμες παγίδες», καθώς πεινασμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να συγκεντρώνονται «ανάμεσα σε συρματοπλέγματα» υπό την επιτήρηση ένοπλων φρουρών.
«Δεν μπορείτε απλώς να γίνεστε μάρτυρες της οργής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να παραμένετε παθητικοί, πρέπει να δράσετε», δήλωσε χθες ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ομιλία-σοκ του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για τα ανθρωπιστικά θέματα, Τομ Φλέτσερ, ο οποίος προειδοποίησε τα κράτη μέλη να «αποτρέψουν τη γενοκτονία» στη Γάζα.
Σε περίπτωση που συμβεί βέτο, η πίεση θα στραφεί σε «αυτούς που εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο πρεσβευτής Μανσούρ. «Όλοι θα κριθούμε από την ιστορία για τις ενέργειές μας ώστε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού».
Το Ισραήλ δέχεται καθIncreasing international pressure to end the war in the Gaza Strip.

Η GHF αναστέλλει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας
Ταυτόχρονα, το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα κρατήσει κλειστά σήμερα τα κέντρα διανομής βοήθειας, μετά από σκηνές χαοτικές που οδήγησαν σε δεκάδες θανάτους κατά τη διάρκεια της δράσης του.
Μετά τη μερική χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για πάνω από δύο μήνες, κατά την οποία δεν είχε επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, το GHF άρχισε να δραστηριοποιείται πριν από πάνω από μία εβδομάδα.
Ωστόσο, η δραστηριότητά του επισ Shadow Cellular Structure από μισαλλοδοξίες χάους και θανάτους από ισραηλινά πυρά κοντά στα κέντρα του. Το GHF επιμένει ότι δεν σημειώθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο.
«Τα κέντρα διανομής θα κλείσουν για εργασίες ανακαίνισης και αναδιοργάνωσης ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook το GHF, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα επαναρχίσουν αύριο.
Χθες, 27 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να λάβουν βοήθεια από την αμερικανική οργάνωση κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ Αλάμ, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού, όταν άνοιξαν β fire «εναντίον χιλιάδων πολιτών», σύμφωνα με την τοπική πολιτική προστασία.
Ο ισραηλινός στρατός αργότερα δήλωσε ότι «οι στρατιώτες πυροβόλησαν προειδοποιητικά…» για να προειδοποιήσουν άτομα που πλησίαζαν με απειλητικό τρόπο και ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνα για να διαλευκάνει τα γεγονότα.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «εξετάζει την εγκυρότητα» των αναφορών περί θανάσιμων πυρών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» τα πυρά αυτά, αναφέροντας τις «αδιανόητες» απώλειες ζωών στη Γάζα, δύο ημέρες αφότου σημειώθηκε μια παρόμοια τραγωδία που είχε ως αποτέλεσμα 31 θανάτους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επίσης καταδίκασε τις «εγκληματικές πράξεις πολέμου».
Εκτός από τους 27 που σκοτώθηκαν χθες στη Ράφα, η πολιτική προστασία ανέφερε και άλλους 19 θανάτους από πυρά του ισραηλινού στρατού σε όλη την περιοχή.
Ο ΟΗΕ και πολλές άλλες ΜΚΟ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν με την εν λόγω οργάνωση, λόγω ανησυχιών για τις μεθόδους της και τη μη ουδετερότητά της, οι οποίες τους κάνουν να πιστεύουν ότι έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς του Ισραήλ.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η οικογένεια της Ριμ αλ Άκρας, που σκοτώθηκε από πυρά χθες το πρωί, ήταν σε κατάσταση πένθους.
«Πώς να σ’ αφήσω να φύγεις, μαμά;», είπε ο γιος της Ζάιν, κρατώντας το άψυχο σώμα της τυλιγμένο με λευκό σάβανο. Μια κόρη της πήρε το χέρι της μητέρας της και το φίλησε, ενώ άλλα παιδιά έκλαιγαν κατά την αποχαιρετιστήρια στιγμή.
Ο Μοχάμεντ αλ Σάερ, 44 ετών, αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο σημείο, δήλωσε στο AFP ότι «ελικόπτερα και drones άρχισαν να ρίχνουν πυρά εναντίον του πλήθους για να εμποδίσουν την προσέγγιση στα άρματα μάχης. Είχαμε νεκρούς και τραυματίες».
Από την 17η Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με δημόσιους στόχους την κατάληψη «όλης» της Γάζας και την εξόντωση της Χαμάς, η οποία κυβερνά την περιοχή από το 2007.
Για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιστιοφόρο της συμμαχίας του στολίσκου της ελευθερίας, στο οποίο βρίσκονται η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Ριμά Χασάν, απέπλευσε την Κυριακή από την Ιταλία και κατευθύνεται προς την περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «κινείται μέρα και νύχτα για να προστατεύσει τις θαλάσσιες ζώνες του Ισραήλ» και τα «θαλάσσια σύνορά» του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, Εφί Ντεφρίν.
Από την 7η Οκτωβρίου, πάνω από 54.510 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθετικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ΟΗΕ.