counters Για ευκαιρία… αναδιάρθρωσης μίλησε ο Μητσοτάκης στη σύσκεψη για Θεσσαλία - Trelokouneli.gr Skip to main content

Με το εξοργιστικό αφήγημα ότι οι εθνικές τραγωδίες είναι αφορμή για αναδιάρθρωση, (ό,τι δηλαδή ακούστηκε και για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη) εμφανίστηκε στη συνάντηση για τη Θεσσαλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ καλά καλά δεν έχει ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για οικονομική στήριξη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισηγητική του τοποθέτηση με αναφορά στο masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA και την παρουσίασή του έχει αναλάβει για τη σημερινή συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος Μίλτος Γκουζούρης.

Τόνισε ότι το masterplan ξεπερνά τις 400 σελίδες και «το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς θα έχει όλο αυτό στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα».

Επεσήμανε ότι για τη σύνταξή του δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οχτώ διαφορετικές ειδικότητες, αφιερώνοντας πάνω από 15.000 ώρες «για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και για να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. ‘Αλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε στο πεδίο».

Και συνέχισε: «Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μια μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει. Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον, αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση β’ και α’ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματι μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή σε μία ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη διάσταση που δίνει η μελέτη στο ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Ντάνιελ για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. «Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία άλλωστε δεν προτείνει ούτε η μελέτη κάτι τέτοιο. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτή τη διάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι αν και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα πρέπει από την άλλη «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Και σ’ αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια», είπε.

Η συζήτηση όπως είπε ο Μητσοτάκης θα ξεκινούσε με την παρουσίαση της μελέτης και ζήτησε ορθολογική διαχείριση του χρόνου επισημαίνοντας ότι «αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεις που θα έχουμε γιατί η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Κοινοποιήστε
Close Menu