counters Για ποιο λόγο μας ενδιαφέρει το συμβαίνει στη μονή του όρους Σινά… - trelokouneli.gr Skip to main content

Η αρχαία Ελληνο-ορθόδοξη Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, καθώς δεν ανήκει σε κάποιο πατριαρχείο, έχει ουσιαστικά τεθεί υπό την προστασία του Ελληνικού κράτους. Οι αιγυπτιακές αρχές (πολιτική και δικαστική εξουσία) όχι μόνο έχουν αγνοήσει αυτή την πραγματικότητα, αλλά επιπλέον προσπαθούν να την κρατήσουν σε κατάσταση διαρκούς διπλωματικής ομηρείας, όσον αφορά την πρόοδο των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων.

Μέσα από την πρόσφατη δικαστική απόφαση, που κλείνει μια διαμάχη που διήρκεσε περισσότερα από δέκα χρόνια, η δικαιοσύνη στην Αίγυπτο παρέχει στην εκάστοτε κυβέρνηση του κράτους αυτού έναν μηχανισμό πίεσης προς οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση για διάφορα ζητήματα.

Με απλούστερους όρους, η εφαρμογή της απόφασης (η οποία αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής) θα εξαρτάται από την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας στο Κάιρο. Στη σημερινή συγκυρία, ο πρόεδρος Σίσι δεν δείχνει να βιάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης, καθώς η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση ρυθμίσεων στην πετρελαιοφόρο Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, η δικαστική απόφαση που ρυθμίζει ιδιοκτησιακά και άλλες «εκκρεμότητες» της Μονής θα παραμείνει στο αρχείο της Αιγ Egyptian προεδρίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πίεσης προς την Αθήνα.

Στο μεταξύ, και αφού προηγηθεί η απειλή για άμεσο κλείσιμο της Μονής (όπως στην ιστορία του Χότζα), αναμένονται κάποιες πρώτες απαλλοτριώσεις γηπέδων που διαχειρίζεται το μοναστήρι (μακροχρόνιας χρησικτησίας αλλά χωρίς τίτλους). Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία και ταυτόχρονα εκτενή ανάπτυξη με τουρισικές υποδομές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, και με «ατραξιόν» την ιερή/βιβλική Χερσόνησο του Σινά και τη μονή της Αγίας Αικατερίνης. Αυτός ο ρόλος μπορεί να παραμείνει είτε με τους μοναχούς (μέσο-πρόθεσμα) είτε χωρίς αυτούς, κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Από τα παραπάνω είναι προφανής η κριτική σημασία της ύπαρξης της Μονής, καθώς η υπονόμευση της μετά από 15 αιώνες θα έδινε στίγμα στο ελληνικό κράτος ως ανίκανο να διαχειριστεί την κληρονομιά του, δηλαδή την ύπαρξή του.

Διαβάστε επίσης:

Κατέρρευσε γέφυρα στο Μπριανσκ της Ρωσίας: Φορτηγό έπεσε πάνω σε τρένο – Τουλάχιστον 7 νεκροί και 30 τραυματίες (Video)

Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 21 αθλητές νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα (Video)

Στην κόψη του ξυραφιού: Γιατί είναι κρίσιμες οι σημερινές προεδρικές εκλογές στην Πολωνία

Κοινοποιήστε
Close Menu