counters Γιώργος Ντάν: Από τις 44 αποστολές στους επιζώντες και τις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. - trelokouneli.gr Skip to main content

Το όνομά του θα μπορούσε να καταχωρηθεί στα ρεκόρ Γκίνες. Όχι μόνο γιατί κατάφερε να επιβιώσει έπειτα από 44 αποστολές βομβαρδισμού εντός της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και γιατί συμμετείχε ξανά μαζί με άλλους βετεράνους στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (VE-Day) στο Λονδίνο, στις 8 Μαΐου.

Ο Βρετανός Τζορτζ Νταν, πρώην πιλότος βομβαρδιστικών, στα 103 του χρόνια επανεξέτασε τη θρυλική του παρουσία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, κοντά στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, όπου είχε παρασημοφορηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη διάρκεια της τελετής αυτή, με οικοδεσπότη τον Βασιλιά Κάρολο, το κλίμα ήταν έντονα συναισθηματικό.

«Εθελοντής στην αεροπορία γίναμε το 1941, με στόχο να γίνω πιλότος. Ένα μήνα αργότερα, η RAF με έστειλε στον Καναδά για εκπαίδευση», είχε δηλώσει το 2020 στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Τζορτζ Νταν.

«Η πρώτη μου αποστολή με βομβαρδιστικά Halifax έγινε τον Ιούλιο του 1942 και αργότερα πετούσα με τα Mosquito. Συνολικά, συμμετείχα σε 30 επιχειρήσεις με “Χάλιφαξ” και 14 με “Μοσκίτο”, κάνοντάς τις 44 αποστολές», πρόσθεσε.

Από αυτές τις αποστολές, εκείνη που δεν μπορεί να ξεχάσει είναι η επιχείρηση στο Πεενεμούντε της Βαλτικής, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης των πυραύλων V1 και V2. Η επιδρομή έγινε το βράδυ της 17ης Αυγούστου 1943, με τη σελήνη να φωτίζει τον ουρανό.

«Εγώ ήμουν στο πρώτο κυμάτι βομβαρδιστικών από τα τρία που επιτέθηκαν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δύο σμήνη βομβαρδιστικών συμμετείχαν σε κάθε κύμα… Ήμασταν τυχεροί γιατί δεν αντιμετωπίσαμε γερμανικά νυχτερινά καταδιωκτικά».

Στο 1947, λίγο πριν από την αποστρατεία του από τη RAF, παρέδωσε ένα καταδιωκτικό «Σπιτφάιρ» στους Έλληνες ομολόγους του. Αυτό ήταν ένα από τα 77 αεροσκάφη που είχε δωρεάσει η βρετανική κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αεροπορίας. Το αεροπλάνο ανακατασκευάστηκε το 2020 και τώρα συμμετέχει σε εθνικές εορτές, ενώ εκτίθεται στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκο Ταμπέϊ: 50 χρόνια από τη στιγμή που «κατέκτησε» το Εβερεστ – Οι χορηγοί τής έλεγαν ότι «θα έπρεπε να προσέχει τα παιδιά της»

Γάζα: Συνεχίζεται η «επιχείρηση» Gideon Chariots – Χιλιάδες νεκροί από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Αϊτή: Στο «σκοτάδι» η πρωτεύουσα από την προηγούμενη Τρίτη

Κοινοποιήστε
Close Menu