Στις 16 Μαΐου 1975, η Γιούνκο Ταμπέι έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ. Σήμερα, πενήντα χρόνια αργότερα, το ψηλότερο βουνό της γης αναμένεται να υποδεχτεί την χιλιοστή… γυναικεία ανάβαση για αυτή τη σεζόν.
Η κατάκτηση της κορυφής των 8.849 μέτρων παραμένει κυρίως ανδρικό επίτευγμα, με τις γυναίκες να έχουν ολοκληρώσει 962 αναβάσεις μέχρι τον Μάιο του 2025, σε σύγκριση με 11.955 των ανδρών, σύμφωνα με μία ανάλυση του AFP βασισμένη στη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων.
Όταν η Ταμπέι έφτασε στην κορυφή το 1975, 38 άνδρες είχαν προηγουμένως καταφέρει αυτό το θαυμαστό κατόρθωμα. Μαζί με την ομάδα της, που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να εξασφαλίσουν χορηγούς για την αποστολή τους, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι «θα έπρεπε να φροντίζουν τα παιδιά τους».
«Οι άνδρες θέτουν περιορισμούς στις επιθυμίες μας»
«Οι άνδρες θέτουν περιορισμούς στις επιθυμίες μας και δεν θέλω κανείς να μου επιβάλει όρια», έγραφε η Ταμπέι στο ημερολόγιό της επιστρέφοντας, αναφέροντας τους επόμενους στόχους της: να σκαρφαλώσει και στην κορυφή του K2, δεύτερου ψηλότερου βουνού παγκοσμίως, και να αναλάβει τη θέση της σε ένα επιστημονικό περιοδικό.
Μέχρι 11 ημέρες αργότερα, η Θιβετιανή Φάντογκ κατέκτησε την κορυφή από την άλλη πλευρά. Γιορτάζοντας την επιτυχία της, έμαθε ότι την είχαν ξεπεράσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάβασής της.
Από τότε, 870 γυναίκες με 85 εθνικότητες έχουν φτάσει στο Έβερεστ, με μερικές να το έχουν πετύχει πολλές φορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Κίνα είναι οι κυριότερες χώρες που στέλνουν άνδρες στην κορυφή, εκπροσωπώντας το 39% των γυναικείων αναβάσεων.
Δεδομένου ότι οι Σέρπα, οι Νεπαλέζοι οδηγοί που συνοδεύουν τους ορειβάτες, είναι σχεδόν αποκλειστικά άνδρες, το Νεπάλ συγκεντρώνει περισσότερες από τις μισές ανδρικές αναβάσεις στο Έβερεστ. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό γυναικείων επιτυχιών είναι μόλις 9%, με 90 αναβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί από 66 διαφορετικές γυναίκες.
Η Ντάουα Γιανγκζούμ Σέρπα, η μόνη Νεπαλέζα οδηγός με διεθνές δίπλωμα, που απέκτησε το 2018, περιέγραψε στον AFP την κατάσταση ως έναν «δύσκολο τομέα» για τις γυναίκες: «Οι άνθρωποι έλεγαν ότι δεν ήταν για κορίτσια, ότι δεν θα βρίσκαμε ποτέ δουλειά».
Κατά το 1993, η Πασάνγκ Λαμού έγινε η πρώτη Νεπαλέζα που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ. Δυστυχώς, μετά την κατέβασή της, παρέμεινε πίσω με μία σύντροφο που υπο suffered από ασθένεια υψομέτρου και και οι δύο πέθαναν από εξάντληση.
Εθνική ηρωίδα
Η Λαμού αναγνωρίστηκε ως εθνική ηρωίδα, και η πεζοπορία προς το στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ διεξήχθη χθες (16/5) κάτω από μια αψίδα προς τιμήν της. Η διάδοχός της, Λάκπα Σέρπα, δεύτερη Νεπαλέζα που φτάνει στην κορυφή το 2000, έχει από τότε καταρρίψει το γυναικείο ρεκόρ για τον αριθμό των αναβάσεων, ολοκληρώνοντας δέκα αποστολές.
Δεκατρία χρόνια μετά την Ταμπέι, που πέθανε το 2016, η Νεοζηλανδή Λίντια Μπράντεϊ έγινε το 1988 η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφή χωρίς οξυγόνο, το οποίο χρησιμοποιείται για να μειώνει τις επιπτώσεις του υψομέτρου. Αυτό το πέτυχε μόνη της, καθώς οι υπόλοιποι της αποστολής της είχαν ήδη επιστρέψει στο Κατμαντού, αμφισβητώντας δημόσια την επιτυχία της.
Αντιμέτωπη με έναν αποκλεισμό, επειδή ακολούθησε διαφορετική διαδρομή από αυτήν που είχε εγκριθεί, η Μπράντεϊ αποφάσισε να μην διεκδικήσει το κατόρθωμά της, το οποίο αναγνωρίστηκε χρόνια αργότερα. Από τους άνδρες και τις γυναίκες, μόνο 229 αναβάσεις, ή κάτω από 1%, έχουν ολοκληρωθεί χωρίς οξυγόνο, με τη Λίντια και άλλες εννέα γυναίκες να είναι στις λίστες αυτές.
«Χωρίς οξυγόνο, είναι μια εντελώς διαφορετική ανάβαση», δήλωσε στο AFP η Τζέρμαν Μπίλι Μπίρλινγκ, διευθύντρια βάσης δεδομένων που παρακολουθεί τις αναβάσεις στα ψηλά βουνά του Νεπάλ, προσθέτοντας: «Οι γυναίκες ίσως το γνωρίζουν αυτό καλύτερα». Η ίδια, που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2009, πιστεύει ότι «Οι γυναίκες είναι συχνά ψυχικά πιο προετοιμασμένες, πιο προσεκτικές και είναι ικανές να πουν: “Είναι πολύ επικίνδυνο εδώ, θα επιστρέψω κάτω”, ενώ ένας άνδρας ίσως να το ρίσκαρε πιο πολύ».
Το 68% τα καταφέρνει
Αυτό ίσως εξηγεί γιατί, από τις 100 περίπου γυναίκες που προσπαθούν να ανέβουν κάθε χρόνο, το 68% τα καταφέρνει, ποσοστό χαμηλότερο από αυτό των ανδρών (75%). Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο: μία γυναίκα πεθαίνει στο Έβερεστ κάθε 153 προσπάθειες, ενώ ένας άνδρας κάθε 70. Αν και παραμένουν μειοψηφία, οι γυναίκες αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη πλειοψηφία στην κορυφή: υπήρχε μία για κάθε 16 άνδρες τη δεκαετία του 2000 και ένα ποσοστό μία προς δέκα και είκοσι χρόνια αργότερα.
«Τώρα έχω πολλές γυναίκες φίλες ορειβάτες που είναι ανύπαντρες και άτεκνες και οι οποίες κερδίζουν περισσότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερη πρόσβαση σε αποστολές 8.000 μέτρων», δήλωσε η Μπίλι Μπίερλινγκ.
Το κόστος της ανάβασης κυμαίνεται από 45.000 έως 200.000 δολάρια (σ.σ. 40.000 έως 179.000 ευρώ).