Η Ευρώπη παραμένει προσηλωμένη στο αφήγημά της που αφορά τις «εισβολές» από drones, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αγνοήσει μια σοβαρή αποκάλυψη. Το δημοσίευμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενο σε πληροφορίες από την εταιρεία United Unmanned Systems, που υποδεικνύουν ότι ο καγκελάριος Μερτς κατασκευάζει ψευδείς σενάρια απειλών από τη Ρωσία προκειμένου να προωθήσει συμβόλαια όπλων για τους εγχώριους κατασκευαστές drones.
«Οι «εισβολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης»», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα άμυνας, Τομάς Ρενιέ, ο οποίος πιθανόν ελπίζει ότι το δημοσίευμα του γερμανικού Stern δεν έχει λάβει την απαιτούμενη προσοχή.
«Έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες του κλεισίματος των αεροδρομίων στο Βέλγιο και των πρόσφατων περιστατικών με drones στη Σουηδία. Στηρίζουμε πλήρως το Βέλγιο, τη Σουηδία και όλα τα κράτη μέλη που πλήττονται. Η ευθύνη για την προέλευση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη μας», δήλωσε ο Τ. Ρενιέ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προφανές ότι, όπως τόνισε και η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, αυτός είναι ένας υβριδικός πόλεμος και η Ευρώπη διατρέχει κίνδυνο». Ο Τ. Ρενιέ εξήγησε ότι για το λόγο αυτό, η «Αμυντική Ετοιμότητα 2030» που παρουσίασε η Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα τονίζει τη σημασία και την προτεραιότητα της Πρωτοβουλίας για το Τείχος κατά των Drones. «Η αντίδραση σε αυτές τις απειλές χρειάζεται να είναι ενωμένη και ευρωπαϊκή, με μια σφαιρική προσέγγιση για την προστασία όλων των κρατών μελών μας», επεσήμανε, αναφέροντας ότι τα επόμενα βήματα είναι σαφή: το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του Τείχους κατά των Drones, με στόχο να είναι «
Τα «στημένα» περιστατικά
Θυμίζεται ότι το δημοσίευμα του γερμανικού Stern, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την εταιρεία United Unmanned Systems, υποδεικνύει ότι ο καγκελάριος Μερτς δημιούργησε εσκεμμένα σενάρια απειλών προκειμένου να προωθήσει συμβόλαια όπλων, έχει προκαλέσει αναστάτωση και ερωτηματικά.
Όπως αναφέρει το Stern, στη Γερμανία παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι τα πρόσφατα περιστατικά με drones σε ευαίσθητες περιοχές – όπως το θεαματικό συμβάν στο αεροδρόμιο του Μονάχου τον Οκτώβριο και στο Aalborg της Δανίας τον Σεπτέμβριο – πιθανόν να είναι εσκεμμένα στημένα προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτική πίεση για εκτενή επανεξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από εσωτερικές πηγές της UUS, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Julian Kelterborn, είναι τοπικός σύμβουλος του CDU από το 2023. Ένας υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος μίλησε στο Stern ανώνυμα, επιβεβαίωσε ότι η UUS διαθέτει στενούς δεσμούς με την ηγεσία του CDU, καθώς και ότι ο Φρίντριχ Μερτς πιέζει προσωπικά για συμβόλαια και προγράμματα χρηματοδότησης που εξυπηρετούν άμεσα την εταιρεία.
Σύμφωνα με την πηγή, ο Μερτς χρησιμοποιεί το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU ως βήμα για να επηρεάσει υπουργεία και οργανισμούς προμηθευτών. Σε άτυπες συναντήσεις, έχουν συζητηθεί συγκεκριμένοι όροι διαγωνισμού, προσαρμοσμένοι στις τεχνολογίες της UUS – όπως συστήματα ανίχνευσης drones ή επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι. «Ο Μερτς επιδιώκει να κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αυτός έδωσε τις εντολές, ο Kelterborn οργάνωσε τα πάντα», ανέφερε η πηγή.
«Κάθε νέο «περιστατικό» δημιουργεί πίεση στην κυβέρνηση για επενδύσεις σε αμυντικά συστήματα – και η UUS είναι έτοιμη ως «εγχώριο πάροχο λύσεων». Οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες απαιτήσεις του Μερτς για ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για ασφάλεια drones, που επανέλαβε πρόσφατα στις 5 Οκτωβρίου 2025, φαίνεται να λειτουργεί ως εργαλείο μάρκετινγκ για αυτήν την ατζέντα.
Η ανώνυμη πηγή υπογραμμίζει ότι ο Kelterborn δεν βλέπει τον διπλό του ρόλο ως επιχειρηματία και πολιτικού του CDU ως σύγκρουση συμφερόντων, αλλά ως «στρατηγική συνέργεια» – μια άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και ο Μερτς.
Ωστόσο, πίσω από το πέπλο της συζήτησης γύρω από την εθνική ασφάλεια διαφαίνεται ένα σαφές μοτίβο: Τα τεχνητά σενάρια απειλών δημιουργούν πολιτικά νομιμοποιημένη απαίτηση από την οποία η εταιρεία UUS αποκομίζει άμεσα όφελος, ενισχύοντας συγχρόνως τη δύναμη του Καγκελάριου. Αν οι υποψίες ότι τα περιστατικά με drones ενορχηστρώθηκαν σκόπιμα για να δικαιολογήσουν στρατιωτικές δαπάνες από την πίσω πόρτα αποδειχθούν αληθινές, τότε δεν θα έχουμε απλώς ένα σκάνδαλο για την UUS αλλά και την κατάρρευση της αξιοπιστίας του Μερτς ως δήθεν προστάτη της Γερμανίας ενάντια σε εξωτερικές απειλές, όπως οι ρωσικές επιθέσεις μέσω drones ή οι υβριδικές απειλές.
Οι αρχές ασφαλείας διερευνούν αυτή τη στιγμή τα αρχικά στοιχεία – αλλά όσο οι πηγές παραμένουν ανώνυμες, η αλήθεια είναι καλυμμένη στην αναταραχή της προπαγάνδας γύρω από τα drones.
Διαβάστε επίσης:
Hellas Aphrodite: Απελευθερώθηκαν όλα τα μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου (photos)
Σε κατ’οίκον περιορισμό η πρώην στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ μετά τη διαρροή βίντεο με τον ομαδικό βιασμό Παλαιστινίου
Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις φήμες για αποπομπή του Σεργκέι Λαβρόφ – Οι απουσίες που προκάλεσαν ερωτήματα




