counters Η φρίκη των δολοφονιών γυναικών στην Ελλάδα, ο φόβος της αστυνομίας και ένας ακόμη διεθνής διασυρμός για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη - Trelokouneli.gr Skip to main content

Θέμα για την έκταση που έχουν πάρει οι δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι γυναίκες στη χώρα μας νιώθουν απροστάτευτες, καθώς δεν εμπιστεύονται ότι η αστυνομία θα τις προστατέψει, δημοσιεύει σήμερα η βρετανική ιστοσελίδα theneweuropean.co.uk με αφορμή τη φρικτή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Μάλιστα, στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι πολίτες και δη οι γυναίκες, δεν εμπιστεύονται την ελληνική αστυνομία, καθώς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε μια αναφορά-ράπισμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, «η ελληνική αστυνομία έχει μακρά ιστορία διαφθοράς και υπερβολικής χρήσης βίας, αλλά από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2019, οι καταγγελίες εναντίον της έχουν εκτοξευθεί στα ύψη».

Δεν μένει ασχολίαστο και το γεγονός των συνεχών προσλήψεων στις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και η διεύρυνση των εξουσιών τους…

Η αρθρογράφος Hester Underhill αναφέρει πως κατά τη διάρκειας περιήγησής της στο facebook, διάβασε ένα μήνυμα σε κάποιο γκρουπ, που έγραφε το εξής:

«Συγγνώμη για την ανώνυμη ανάρτηση, αλλά είναι λίγο προσωπικό. Είμαι μια αλλοδαπή γυναίκα και έλαβα διαδικτυακή προσβολή και απειλή θανάτου από έναν Έλληνα άγνωστο άνδρα, αφού συνέχισα να αρνούμαι τις απαιτήσεις του να είμαι η κοπέλα του. Ξέρω μόνο το πλήρες όνομά του και έχω το ιστορικό συνομιλίας. Γνωρίζει κανείς τη διαδικασία εφαρμογής περιορισμών κλπ στην Ελλάδα;»

Οι απαντήσεις ήταν συμπονετικές, γράφει το άρθρο, αλλά όχι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες για το πόσο χρήσιμη θα ήταν η αστυνομία. «Δεν θα βγάλει πουθενά», έγραφε μια απάντηση. «Αν μη τι άλλο, θα σας ρωτήσουν τι κάνατε για να τον προκαλέσετε. Η Ελλάδα δεν είναι ασφαλές μέρος για τις γυναίκες».

Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα μηνύματα που δέχθηκε η γυναίκα, με την αρθρογράφο να σχολιάζει ότι «είναι μια κατανοητή άποψη, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων», αναφερόμενη στη στυγερή δολοφονία της 29χρονης Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους, η οποία μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου μόλις είχε ζητήσει προστασία.

Όπως σημειώνει η βρετανική ιστοσελίδα, ήταν η έκτη γυναικοκτονία στην Ελλάδα φέτος.

«Αυτές οι δολοφονίες δεν έρχονται ξαφνικά»

Τον περασμένο Ιανουάριο, η δολοφονία μιας εγκύου στη Θεσσαλονίκη από τον σύντροφό της και τον φίλο του, προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα και πυροδότησε νέες κραυγές για νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

«Το ζητάμε αυτό από τη φρικτή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη το 2018», είπε η Εμμανουέλα Σολδάτου, από την ελληνική φιλανθρωπική οργάνωση Genderhood. Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν μια 21χρονη φοιτήτρια που βιάστηκε και δολοφονήθηκε βάναυσα από δύο άνδρες στη Ρόδο, αφού αρνήθηκε τις σεξουαλικές τους προθέσεις.

Η κ.Σολδάτου πιστεύει στη σημασία της δημιουργίας μιας ξεχωριστής νομικής ετικέτας για ανθρωποκτονίες αυτού του είδους. «Για να αποτρέψεις ένα κοινωνικό φαινόμενο, πρέπει να το ορίσεις. Οι στρατηγικές πρόληψης μπορούν να συλληφθούν σωστά μόνο εάν το έγκλημα έχει οριστεί σωστά».

Η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς «εκτός ρυθμού» σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της όσον αφορά τον νομικό προσδιορισμό της γυναικοκτονίας. Στην ΕΕ, μόνο η Κύπρος και η Μάλτα την αναγνωρίζουν ως έγκλημα με τον δικό του όρο. Αλλά για την κ. Σολδάτου, η επίλυση του ζητήματος δεν περιλαμβάνει απλώς την εισαγωγή ενός σωστού νομικού ορισμού.

«Αυτές οι δολοφονίες δεν έρχονται ξαφνικά. Έχουν διακριτά θεμέλια στην πατριαρχική μας κοινωνία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον μισογυνισμό στη ρίζα του, γι’ αυτό στο Genderhood πηγαίνουμε στα σχολεία και διοργανώνουμε εργαστήρια με τα παιδιά».

Από τις δράσεις της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ – Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της έμφυλης βίας, Πλατεία Κλαυθμώνος
«Στην Ελλάδα δεν εμπιστευόμαστε την αστυνομία, τη φοβόμαστε»

Η μεγαλύτερη ανησυχία μετά από μια δολοφονία όπως αυτή της Κυριακής Γρίβα, είναι ότι θα αποθαρρύνει τα θύματα της έμφυλης βίας να εμφανιστούν και να μιλήσουν.

«Ήταν κυριολεκτικά ακριβώς έξω από ένα αστυνομικό τμήμα και παρόλα αυτά δεν είχε προστασία», μου είπε ένας φίλος, παραθέτει η Hester Underhill.

«Εδώ στην Ελλάδα δεν εμπιστευόμαστε την αστυνομία, τη φοβόμαστε. Νιώθουμε ότι είναι εδώ για να μας απειλήσουν, όχι να μας προστατέψουν. Η αστυνομική φοβία είναι κάτι πραγματικό».

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση από την Public Issue υποστηρίζει αυτή την άποψη. Η έκθεση αποκάλυψε ότι το 70% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται το δικαστικό σύστημα της χώρας. Αυτό είναι μια τεράστια άνοδος από το περίπου 30% του 2018.

«Έγινε πολύ χειρότερο με τον Covid», μου είπε, συνεχίζει το άρθρο. «Είχαμε πραγματικά αυστηρά lockdown εδώ και υπήρχαν τόσοι πολλοί αστυνομικοί που περιπολούσαν επιθετικά στους δρόμους, απειλώντας μας».

Η «αστυνομοκρατία» του Μητσοτάκη

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει λόγο για την «αστυνομοκρατία» στην Ελλάδα επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη κι εκεί έρχεται ένας ακόμα διεθνής διασυρμός, εξαιτίας των… πεπραγμένων των «αρίστων» που λαμβάνουν τις αποφάσεις:

Η ελληνική αστυνομία έχει μακρά ιστορία διαφθοράς και υπερβολικής χρήσης βίας, αλλά από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2019, οι καταγγελίες εναντίον της έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίχθηκε προεκλογικά, τουλάχιστον εν μέρει, σε μια πλατφόρμα νόμου και τάξης και έκτοτε διοχέτευσε δημόσιους πόρους για την πρόσληψη και την εκπαίδευση χιλιάδων νέων αξιωματικών, διευρύνοντας παράλληλα τις εξουσίες τους.

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2022

Σε πρόσφατες διαδηλώσεις μετά από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα (σ.σ. Τέμπη), η αστυνομία κατηγορήθηκε για χρήση υπερβολικής βίας κατά τη διάρκεια ειρηνικών συγκεντρώσεων, με πολλά βίντεο που αποκάλυπταν τη βαρβαρότητα. Έχει επίσης κατηγορηθεί για βίαιο εκφοβισμό δημοσιογράφων που κάλυπταν την προσφυγική κρίση.

«Τέτοιες τραγωδίες είναι αναπόφευκτες…»

Δεδομένου αυτού του ιστορικού, πολλοί δεν εξεπλάγησαν από τον θάνατο της Κυριακής Γρίβα. «Φυσικά ήμασταν θυμωμένοι και απογοητευμένοι», είπε ο φίλος μου, γράφει η Hester Underhill από την Αθήνα.

«Αλλά υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της αστυνομικής μας δύναμης, αυτού του είδους τα γεγονότα είναι αναπόφευκτα. Και αυτό είναι πραγματικά τραγικό».

Κοινοποιήστε
Close Menu