counters Η Ισπανία καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. - trelokouneli.gr Skip to main content

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ, με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, εν όψει της συνόδου ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών στη Μαδρίτη για την κατάσταση αυτή.

Ο Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες ανέφερε σε συνέντευξή του στο France Info: «Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο άσκοπος πόλεμος και να επανέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, έτσι ώστε το Ισραήλ να μην έχει τον έλεγχο του ποιος μπορεί να λάβει βοήθεια και ποιος όχι. Πρέπει να εξετάσουμε την επιβολή κυρώσεων». Επέμεινε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», ιδίως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα να επανεξετάσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ.

Μετά την τελευταία κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών στη Γάζα, πολλές χώρες σύμμαχοι του Ισραήλ άρχισαν να εκφράζουν την υποστήριξή τους για την επιβολή πιέσεων ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο δίμηνος αποκλεισμός της περιοχής έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, με πολλούς διεθνείς οργανισμούς να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο λιμού. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η ελάχιστη βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων.

Σήμερα, η Μαδρίτη φιλοξενεί μια σύνοδο 20 ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, με στόχο να τερματιστεί ο «απάνθρωπος» και «παράλογος» πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Άλβαρες δήλωσε ότι η συνάντηση έχει επίσης σκοπό να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, που θα έχει αύριο συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στην Ερεβάν, τόνισε την ανάγκη για «συντονισμένη πίεση» προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.

Εκπρόσωποι από πολλές χώρες βρίσκονται στην Ισπανία, όπως από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Μαρόκο, καθώς και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Επίσης συμμετέχουν η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Βραζιλία.

Η Ισπανία προγραμματίζει να ζητήσει από τους συμμετέχοντες να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και «να μην αποκλείσουν» καμία κύρωση εναντίον εκείνων που «αποσκοπούν στην καταστροφή της λύσης των δύο κρατών».

Κοινοποιήστε
Close Menu