Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ υποψιάζεται ότι πίσω από την πρόωρη αποκάλυψη της Μαρία Κορίνα Ματσάδο ως νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης για το 2025 βρίσκεται χάκαρισμα, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.
«Δεν έχουμε καταφέρει να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβη ή ποιος ευθύνεται για την παραβίαση, αλλά πιστεύουμε ότι η ψηφιακή σφαίρα είναι ο κύριος ύποπτος», δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας της επιτροπής στο Reuters.
Εκρήξεις στα στοιχήματα πριν την ανακοίνωση νικητή
Το ενδιαφέρον για στοιχήματα σχετικά με τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, εκτοξεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νικητή για το 2025.
Αρχικά, το ποσό που στοιχηματίστηκε στο όνομα της Ματσάδο αυξήθηκε γρήγορα σε περίπου 2,2 εκατ. δολάρια, καθώς ακολούθησαν και άλλες πονταρίσματα, όπως δήλωσε ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν. Ωστόσο, το όνομα της Ματσάδο δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί από κανέναν ειδικό ή τα ΜΜΕ.
Μία από τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας συμμετέχει στην έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εσωτερική διαρροή ή κατασκοπεία, από κάποιον ποιοτικά ή από κρατική οντότητα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για τη διαρροή και πώς εξελίχθηκε, δήλωσε ο Χαρπβίκεν.
Ενώ εισέρχονταν στοιχήματα, δεν ήταν σαφές αν ο σκοπός ήταν να αποκομιστεί κέρδος ή να προκληθεί ζημιά στην αξιοπιστία του βραβείου, προσέθεσε. Οι προσπάθειες του ιδρύματος τώρα εστιάζουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Η Ματσάδο βραβεύθηκε για την αντίσταση της κατά της δικτατορίας στη Βενεζουέλα και, όταν της απονεμήθηκε το βραβείο, το αφιέρωσε, μεταξύ άλλων, στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα δήλωσε ότι το άξιζε. Νωρίτερα φέτος, του το πρόσφερε, με την Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ να απαντά ότι το βραβείο παραμένει συνδεδεμένο με το άτομο ή τον οργανισμό που αναγνωρίζεται ως νικητής.
Διαβάστε επίσης:
Συνελήφθη ο δημοσιογράφος Ντον Λέμον που κάλυπτε διαμαρτυρία κατά της ICE σε εκκλησία της Μινεσότα
Η Γαλλία θα επιτρέψει τον απόπλου του ρωσικού πετρελαιοφόρου «για νομικούς λόγους»
Ο Τραμπ ορίζει τον Κέβιν Γουόρς στη θέση του Τζερόμ Πάουελ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – Πώς αντέδρασαν οι αγορές




