Από το πρωί της σημερινής ημέρας, ώρα Ελλάδας, έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολίτες 12 χωρών, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση, η οποία αποσκοπεί στην «προστασία των ΗΠΑ από ξένους τρομοκράτες και άλλες απειλές για την εθνική ασφάλεια», όπως δήλωσε ο Τραμπ στο διάταγμά του, αφορά τους πολίτες του Αφγανιστάν, της Μιανμάρ, του Τσαντ, του Κονγκό-Μπραζαβίλ, της Ισημερινής Γουινέας, της Ερυθραίας, της Αϊτής, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης.
Η αμερικανική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική, διευκρίνισε ότι αυτές οι χώρες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα επειδή δεν έχουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου για τους ταξιδιώτες, προσθέτοντας ότι οι πολίτες τους συχνά παραμένουν στις ΗΠΑ πέρα από την εγκυρότητα της βίζας τους.
Στο ίδιο διάταγμα επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χορήγηση βίζας για πολίτες επτά ακόμη χωρών: του Μπουρούντι, της Κούβας, του Λάος, της Σιέρα Λεόνε, του Τόγκο, του Τουρκμενιστάν και της Βενεζουέλας.
Ο Τραμπ σύγκρινε την απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, με «τους αποτελεσματικούς περιορισμούς» που είχε επιβάλει στους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών στην αρχή της πρώτης του θητείας, γνωστή ως «Muslim ban» (η απαγόρευση των μουσουλμάνων), το 2017.
Τέσσερις χώρες βρίσκονται και στις δύο λίστες: το Ιράν, η Λιβύη, το Σουδάν και η Υεμένη.
«Ως πρόεδρος, η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών τους», δήλωσε ο Τραμπ στο διάταγμα, προσθέτοντας ότι επιθυμεί «να προστατευτούν οι ΗΠΑ από ξένους τρομοκράτες».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπογράμμισε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Κολοράντο από έναν Αιγύπτιο που είχε λήξει την βίζα του, σημειώνοντας «τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει η είσοδος ξένων πολιτών στις ΗΠΑ χωρίς σωστό έλεγχο».
Η επίθεση αυτή, που είχε 12 τραυματίες, είχε στόχο συμμετέχοντες σε πορεία για την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος, χώρα προέλευσης του δράστη, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του Τραμπ.
«Δεν θα αφήσουμε να συμβεί στην Αμερική αυτό που συνέβη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις επιθέσεις που έχουν διαπράξει ξένοι πολίτες.
Πολλές χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα του Τραμπ εκφράζουν ανησυχία και σύγχυση σχετικά με την απαγόρευση αυτή.
Ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε «την ανησυχία του για το διεθνές δίκαιο» λόγω της «πολύ εκτενούς και γενικής φύσης» της απαγόρευσης.
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το διάταγμα «μεροληπτικό, ρατσιστικό και ιδιαίτερα αυστηρό».
Η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε «ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτών των μέτρων», συμπεριλαμβανομένων και των «διπλωματικών σχέσεων» με τις χώρες που επηρεάζονται.
Μία από τις χώρες, το Τσαντ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση βίζας σε πολίτες των ΗΠΑ ως αντίποινα.
«Γνωρίζω τον πόνο που προκαλούν οι σκληρές και ξενοφοβικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις του Τραμπ, καθώς η οικογένειά μου έχει υποφέρει πολύ», δήλωσε η Ιρανοαμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι στο X την Κυριακή. «Θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτή την απαγόρευση με κάθε μας δύναμη», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η απαγόρευση του Τραμπ περιλαμβάνει εξαιρέσεις για κατόχους ορισμένων θεώρησης, καθώς και για διπλωμάτες και άτομα των οποίων τα ταξίδια εξυπηρετούν «το εθνικό συμφέρον».
Η απαγόρευση του Ιανουαρίου 2017 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Λος Άντζελες: Τρίτη ημέρα χάους μετά την αποστολή Εθνοφρουράς από τον Τραμπ
Ρεσάλτο του ισραηλινού στρατού στο ιστιοφόρο Madleen που κατευθυνόταν προς τη Γάζα – Άγνωστη η κατάσταση των επιβαινόντων (videos)
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι παίζει «βρώμικο και πολιτικό» παιχνίδι γύρω από την ανταλλαγή αιχμαλώτων