Η Ρωσία δεν θεωρεί πως η τελευταία της συμφωνία για τα πυρηνικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πολλές πιθανότητες να διασωθεί, καθώς οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον είναι σε «διαλυμένη» κατάσταση, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της χώρας για τον έλεγχο των πυρηνικών σε πρόσφατη συνέντευξη.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας Χρυσός Θόλος, που προτάθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λειτουργεί ως «πολύ αποσταθεροποιητικός παράγοντας», προσθέτοντας νέα εμπόδια στον έλεγχο των εξοπλισμών.
Τα σχόλια του Ριαμπκόφ συνιστούν την πιο ζοφερή εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις προοπτικές της συμφωνίας New START, η οποία είναι η τελευταία συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, περιορίζοντας τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να έχει καθεμία από τις δύο χώρες.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναστείλει τη ρωσική συμμετοχή στη New START το 2023, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις ΗΠΑ εξαιτίας της στήριξής τους προς την Ουκρανία. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει εντός των ορίων της συμφωνίας σε ότι αφορούν τις πυρηνικές κεφαλές, τους πυραύλους και τα βαριά βομβαρδιστικά.
Σε περίπτωση μη παράτασης ή αντικατάστασης της συνθήκης μετά την λήξη της στις 5 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να προκύψει μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Αυτή η προοπτική έρχεται στην καμπή μιας περιόδου με έντονες διεθνείς πιέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Πούτιν και τον Τραμπ να αναφέρουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, καταξιωμένη για τις θέσεις της αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, προειδοποιεί ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να ακυρώσει τα όρια της συνθήκης, θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της κατά 60% με την προσθήκη εκατοντάδων νέων πυρηνικών κεφαλών.
«Απλώς ερείπια»
Ο Ριαμπκόφ περιέγραψε τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ ως «απλώς ερείπια». «Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συνέχεια της New START. Δεδομένου ότι η συνθήκη κλείνει τον κύκλο ζωής της σε περίπου οκτώ μήνες, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να μιλήσουμε για κάποιο ρεαλιστικό σενάριο», ανέφερε στο TASS.
«Προγράμματα όπως ο Χρυσός Θόλος – και οι ΗΠΑ προωθούν αρκετά από αυτά – δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια στον εποικοδομητικό διάλογο για πιθανές πρωτοβουλίες ελέγχου των πυρηνικών πυραύλων, αν και όταν έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε αυτό», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την επιλογή ενός προγράμματος αξίας 175 δισ. δολαρίων, του Χρυσού Θόλου, το οποίο στοχεύει στην προστασία από απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου δορυφόρων, που μπορεί να φτάνουν αρκετές εκατοντάδες, για την ανίχνευση, παρακολούθηση και ενδεχομένως αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων.
Anάλυτές προειδοποιούν πως αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να κλιμακώσει σημαντικά τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να αναπτύξουν παρόμοια συστήματα ή να δημιουργήσουν πιο προηγμένα όπλα για να παρακάμπτουν την πυραυλική ασπίδα.
Κρεμλίνο: «Υπαρξιακό ζήτημα» ο πόλεμος στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για τη Ρωσία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συγκρίνει τη σύγκρουση υπενθυμίζοντας πως μοιάζει με έναν καυγά παιδιών στο πάρκο.
«Καμιά φορά βλέπεις δύο μικρά παιδιά να τσακώνονται σαν να μην υπάρχει αύριο, μισούν το ένα το άλλο και τσακώνονται σε ένα πάρκο», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη. «Μερικές φορές, είναι καλύτερα να τα αφήσεις να τσακωθούν λίγο και μετά να τα χωρίσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε αυτή τη δήλωση του Ρεπουμπλικάνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ανέφερε: «Φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την άποψή του για την κατάσταση, αλλά για εμάς είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα, ένα θέμα που αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα και την ασφάλειά μας, καθώς και το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα εκτιμά τις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και θεωρεί σημαντική την συνέχιση των επαφών με την Ουάσινγκτον. Σε οποιοδήποτε δημοσίευμα σχετικό με τη γραμματήρια που έχει προκύψει μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, το Κρεμλίνο επισήμανε πως δεν θα εμπλακεί, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι ο Τραμπ θα διαχειριστεί την κατάσταση, χαρακτηρίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών ως εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ.