Μέσα σε κλίμα αυξημένης έντασης, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις να απαντήσει σε αναφορές για επαναλαμβανόμενα πλήγματα σε ταχύπλοα σκάφη στην Καραϊβική.
Ταυτόχρονα, ο Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε χιλιάδες υποστηρικτές στο Καράκας, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για «ψυχολογική τρομοκρατία» επί 22 εβδομάδες και προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί «την ειρήνη των σκλάβων».
Έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τη Βενεζουέλα
Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε στο Οβάλ Γραφείο έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα καθώς και τις αμερικανικές στρατιωτικές δράσεις κατά ταχύπλοων στην Καραϊβική και τον ανατολικό Ειρηνικό. Η σύσκεψη έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων διεθνών αντιδράσεων για τη νομιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες από τον Σεπτέμβριο έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, το επαναλαμβανόμενο πλήγμα του Σεπτεμβρίου σε ταχύπλοο ανοικτά της Βενεζουέλας δόθηκε από τον ναύαρχο Φρανκ Μπράντλεϊ, επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM). Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Κάρολαϊν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο ναύαρχος «είχε πλήρως το δικαίωμα» να πάρει αυτή την απόφαση.
Το ρεπορτάζ της Washington Post, το οποίο αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ είχε δώσει εντολή για «εξόντωση όλων των επιβατών» του σκάφους, προκάλεσε νέα κύματα πολιτικής πίεσης στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει προσωπικά τις καταγγελίες, επιμένοντας παράλληλα ότι «ο Πιτ δεν έδωσε τέτοια διαταγή». Ο υπουργός Άμυνας αποκάλεσε το δημοσίευμα «fake news».
22 εβδομάδες στρατιωτικής πίεσης – Οι καταγγελίες του Μαδούρο
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μίλησε στο Καράκας μπροστά σε χιλιάδες πολίτες, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση για «επιθετικότητα» και «ψυχολογική τρομοκρατία».
«Θέλουμε ειρήνη, αλλά ειρήνη με εθνική κυριαρχία, ισότητα, λευτεριά! Δεν θέλουμε την ειρήνη των σκλάβων, ούτε την ειρήνη των αποικιών!», δήλωσε ο Μαδούρο, ενώ το πλήθος φώναζε: «Μαδούρο, φίλε, ο λαός είναι μαζί σου» και «όχι, δεν θέλουμε να γίνουμε βόρεια αμερικανική αποικία».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή εδώ και 22 εβδομάδες έχει φέρει τη χώρα «σε κατάσταση δοκιμασίας». Σύμφωνα με αυτόν, η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καραϊβική —με την κορυφή της άφιξης το Νοέμβριο του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο— στιγματίζει μια προσπάθεια εκφοβισμού.
Αμερικανικά πλήγματα χωρίς δημοσιοποιημένα στοιχεία
Από αρχές Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει δράση κατά περισσότερων από είκοσι σκαφών στην Καραϊβική και τον ανατολικό Ειρηνικό, ισχυριζόμενες ότι μετέφεραν ναρκωτικά. Αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι «απόλυτα νόμιμες». Από την άλλη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, δηλώνοντας ότι υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις» για «εξωδικαστικές εκτελέσεις».
Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι οι επιχειρήσεις στοχεύουν τα καρτέλ ναρκωτικών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μαδούρο αναφέρει ότι πρόκειται για «στρατιωτική κλιμάκωση» με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μαδούρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νικολάς Μαδούρο τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να κοινοποιήσει λεπτομέρειες της συνομιλίας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί εδώ και καιρό την αμερικανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει την ανατροπή του προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα πλούσια αποθέματα πετρελαίου της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Καναδάς: Συμφωνία για ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ
Στο ζενίθ η ένταση Βενεζουέλας – ΗΠΑ: Οι δυνάμεις στην Καραϊβική και το ρίσκο του Τραμπ – Κρίσιμη σύσκεψη μετά το τελεσίγραφο προς Μαδούρο
«Σε εξαιρετική κατάσταση» ο Τραμπ – Τι έδειξε η μαγνητική τομογραφία του Αμερικανού προέδρου




