counters Καμπανάκι από τους επιστήμονες για κορωνοϊό και εποχική γρίπη – «Κι άλλες ιώσεις θα μας απασχολήσουν», προειδοποιεί ο Τζανάκης - Trelokouneli.gr Skip to main content

Μπορεί οι θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες να μην παραπέμπουν σε Φθινόπωρο, όμως οι λοιμώξεις και οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους, με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι, υπό τον φόβο νέας έξαρσης και αύξησης των νοσηλειών.

Θετικότητα στον κορωνοϊό και εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν μικρή πτωτική πορεία την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Πριν από την επίσημη καταγραφή, ωστόσο, οι ειδικοί παρατηρούσαν μια περίεργα αυξητική τάση των κρουσμάτων, με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί επιδημικό «κύμα» τον Αύγουστο.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι η έξαρση καταγράφεται σε τμήματα του πληθυσμού που δε νόσησαν το καλοκαίρι. Με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 613 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μεν μικρή μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα μικρή αύξηση συγκριτικά με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (592 εισαγωγές).

Ενδεικτική της σταθερά υψηλής μολυσματικότητας του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα είναι και η χορήγηση αντιικών χαπιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις καθημερινές χορηγούνται 400 με 500 κουτιά αντιικών σκευασμάτων που προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση από την Covid-19 και τα Σαββατοκύριακα χορηγούνται περίπου 200 – 300 κουτιά. Πρόκειται για σταθερούς αριθμούς εδώ και 2,5 μήνες.

Ρινοϊοί και εντεροϊοί

Εντούτοις, η γρίπη και ο κορωνοϊός δεν είναι οι μόνες λοιμώξεις που αναμένεται να μας ταλαιπωρήσουν τους επόμενους μήνες. «Σε έξαρση θα είναι ένα πλήθος άλλων κοινών αναπνευστικών ιών, όπως είναι οι ρινοϊοί και οι εντεροϊοί», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης. Πρόκειται για ιούς που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος, όπως πυρετό, βήχα, καταρροή, προβλήματα γαστρεντερικού.

Την ίδια ώρα, σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές αρχές και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που επηρεάζει αρκετά και τους ηλικιωμένους, εκτός από τα μικρά παιδιά που διαχρονικά μολύνονται από τον συγκεκριμένο ιό.

Κοινοποιήστε
Close Menu