counters «Καμπανάκι» για τον τουρισμό από τα Ρίχτερ στη Σαντορίνη - trelokouneli.gr Skip to main content

Η κατάσταση στη Σαντορίνη και στις κοντινές της Κυκλάδες παραμένει συγκεχυμένη αναφορικά με τις χιλιάδες σεισμικές δονήσεις, καθώς κανείς από τους εμπειρογνώμονες δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί το εξαιρετικά ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

Οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες του νησιού που βρίσκεται στο επίκεντρο του «χορού» των Ρίχτερ, ένεκα και του ηφαιστείου του, ήδη ανησυχούν για το τι θα γίνει το Πάσχα, αλλά και για το ενδεχόμενο να χαθεί εντελώς η σεζόν, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει και σε Αμοργό, Ίο, Ανάφη, αλλά και στην Κρήτη. Όλοι τους, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, τονίζοντας ότι ακόμη είναι πολύ πρώιμο να προβεί κανείς σε εκτιμήσεις.

Το πρώτο «πλήγμα» στον τουρισμό της Σαντορίνης, πάντως, έστω και μικρού μεγέθους, έρχεται από την κρουαζιέρα, με το κρουαζιερόπλοιο «Viking Star», το οποίο επρόκειτο να «ανοίξει» τη φετινή σεζόν στο απόλυτο «ινσταγκραμικό» νησί της χώρας, αλλάζει ρότα και αντί για την Καλντέρα θα προσεγγίσει τα Χανιά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, για τον Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένες μόλις δύο κρουαζιέρες, από το ίδιο πλοίο, στις 10 και στις 15 Φεβρουαρίου. Οι επόμενες κρουαζιέρες, επίσης από το «Viking Star», αναμένονται από τις 11 Μαρτίου, ενώ συνολικά τον Μάρτιο αναμένονται δέκα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αυτό που θα κληθούν να διαχειριστούν εταιρείες και το λιμενικό ταμείο, είναι το που θα προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, εφόσον ισχύσουν και αργότερα τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη 6/2, και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

Προκειμένου, λοιπόν, να επανέλθει η κρουαζιέρα, χρειάζεται να ληφθούν και μέτρα διαχείρισης των κρουαζιερόπλοιων για την πρόσβαση των επισκεπτών στο νησί. Ως ένα βαθμό το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί, εφόσον το λιμάνι του Αθηνιού παραμένει ανοικτό.

Στάση αναμονής από τους τουριστικούς πράκτορες

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό, αιφνιδιαστήκαμε», δηλώνουν επιχειρηματίες από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Σαντορίνης στο cnn.gr, εκφράζοντας την αγωνία τους για το πώς θα εξελιχθεί σε πρώτη φάση η σεζόν του Πάσχα, μιας και φέτος υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες, καθώς συμπίπτει για καθολικούς και ορθόδοξους.

Επιπλέον, υπεύθυνοι κρατήσεων σε boutique hotels φοβούνται ότι ίσως «καεί» η περίοδος του εσωτερικού τουρισμού, τόσο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όσο και για εκείνο της 25ης Μαρτίου. Την ίδια ώρα, οι τουριστικοί οργανισμοί «βλέπουν» ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες αποφάσεις από αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες κρουαζιέρας για ακυρώσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς».

«Όλα εξαρτώνται από το πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα», σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι οι κρατήσεις γίνονται μετά την έκθεση του Βερολίνου τον Μάρτιο, όπου εκεί υπάρχει το πρώτο «αποτύπωμα» για το αν θα πάει καλά η σεζόν. «Εάν ήταν Ιούλιος και είχαμε στη Σαντορίνη 10.000 τουρίστες, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά», αναφέρουν.

Η εξάρτηση της οικονομίας της Σαντορίνης από τον τουρισμό είναι απόλυτη, αφού μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2024 οι αεροπορικές αφίξεις (εσωτερικού και εξωτερικού) και οι αφίξεις με πλοία (πλην κρουαζιέρας) έφτασαν τα 801.304 άτομα, ενώ το 2023 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 794.108. Μάλιστα, συνολικά το 2024 η Σαντορίνη έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς η διεθνής αεροπορική επιβατική κίνηση στο νησί (αφίξεις/αναχωρήσεις) έφτασε τους 1.543.796 επιβάτες και η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση άγγιξε τους 2.877.122.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν το έτος 2023τα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας, ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 820 εκατομμύρια εξ αυτών να έρχονται μόνο από τη Σαντορίνη.

Κοινοποιήστε
Close Menu