counters Κάγια Κάλας: Η απειλή του Ιράν διαρκεί εδώ και δεκαετίες - trelokouneli.gr Skip to main content

«Το Ιράν έχει αποτελέσει πηγή κινδύνου εδώ και αρκετές δεκαετίες, και η ΕΕ διαρκώς επαναλαμβάνει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, διότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε τη διεθνή ασφάλεια. Ωστόσο, οι στρατιωτικές ενέργειες κρύβουν πάντα επικίνδυνες προεκτάσεις και αβεβαιότητες. Απαραίτητο είναι να μειωθεί ο κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάγια Κάλας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η κ. Κάλας τόνισε ότι για την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι Υπουργοί Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες «καλούν όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να αποτρέψουν νέα κλιμάκωση. Η διαρκής διάρκεια του πολέμου δεν προσφέρει τίποτα καλό». «Σήμερα υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάγκη συνέχισης αυτών των συζητήσεων, διότι η διπλωματία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Ιράν ώστε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Απευθυνόμενη για το ρόλο των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν επωφελείται από αυτόν τον πόλεμο. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα». Όταν ρωτήθηκε αν είναι εφικτό να καθίσουν οι ΗΠΑ και το Ιράν στο ίδιο τραπέζι, υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «μέσω της διπλωματίας».

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ παρουσία και του Ουκρανού ομολόγου της, Αντρίι Σίμπιχα, δήλωσε ότι «όλοι στηρίζουμε τις προσπάθειες για μια εκεχειρία, ωστόσο η Ρωσία εντείνει την κλίμακα και την ένταση των επιθέσεών της». Η ίδια ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται η έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας και επεσήμανε τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία. «Είμαι ευτυχής να ανακοινώσω ότι το 80% των δεσμεύσεων που απαιτούνται για αυτήν την πρωτοβουλία έχει ήδη υλοποιηθεί για φέτος». Επίσης, αναφέρθηκε σε «δράσεις σαμποτάζ και υβριδικό πόλεμο» από τη Ρωσία που αποτελούν «άμεση απειλή για την Ευρώπη».

Η κατάσταση στη Γάζα

Σχετικά με τη Γάζα, η Κάγια Κάλας δήλωσε ότι «οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρες και επικεντρώνονται στην πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση και την απελευθέρωση όλων των ομήρων». Ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γκιντεόν Σάαρ και «στις συζητήσεις μας υπογραμμίζω ότι ο αποκλεισμός τροφίμων και φαρμάκων δεν προστατεύει το Ισραήλ. Αντίθετα, προκαλεί περισσότερα δεινά».

Η ίδια αναφέρθηκε στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που εξέτασαν την αναθεώρηση του άρθρου 2 της Συμφωνίας Εμπορικής Σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ, η οποία έχει καταρτιστεί από νομικούς εμπειρογνώμονες. «Ο πρώτος μας στόχος είναι να μεταβάλλουμε την κατάσταση στον τόπο και να διασφαλίσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να φτάσει σε όσους τη χρειάζονται. Η σημερινή ημέρα αποτέλεσε την αρχή της συζήτησης και όχι το τέλος», δήλωσε.

Η Υπάτη Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Υπουργοί συζήτησαν την αυξανόμενη καταστολή στη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά των ηγετικών προσώπων της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με τον Καναδά, ανακοινώνοντας ότι «η ΕΕ θα προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεών της με τον Καναδά, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τη νέα εταιρική σχέση στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας».

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Πώς τα αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν – Χάρτες

Συλλήψεις στη Γαλλία μετά από επιθέσεις με σύριγγες σε φεστιβάλ μουσικής – Πολλά θύματα είναι ανήλικα

Κλείνει τον εναέριο χώρο του το Κατάρ μετά τις ιρανικές απειλές για αντίποινα κατά των ΗΠΑ

Κοινοποιήστε
Close Menu