Η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Η πρόβλεψη για το 2024 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από 2,1% σε 2,3%. Για το 2025 και το 2026, οι εκτιμήσεις παραμένουν σταθερές συγκριτικά με αυτές του περασμένου φθινοπώρου. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι αποτέλεσμα «της συνεχιζόμενης κατανάλωσης και της αύξησης στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ».
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ΕΕ αναθεωρούνται προς τα κάτω σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το ΑΕΠ το 2024 στην ευρωζώνη είναι 0,9% και 1,0% στην ΕΕ. Για το 2025, η πρόβλεψη είναι 0,9% στην ευρωζώνη και 1,1% στην ΕΕ, ενώ για το 2026 εκτιμάται 1,4% και 1,5% αντίστοιχα.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται να φτάσει το 3% το 2024, με ελαφρά μείωση στο 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026, «καθώς οι ανθεκτικές εξελίξεις στους μισθούς και η ζήτηση συνεχίζουν να πιέζουν τις καταναλωτικές τιμές».
Στην ευρωζώνη, οι προσδοκίες για πληθωρισμό είναι 2,4% το 2024 και αναμένονται να υποχωρήσουν σε 2,1% το 2025 και 1,7% το 2026.
Η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,1% το 2024 και να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 9,3% το 2025 και 8,7% το 2026.
«Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024, το οποίο αναμένεται να παραμείνει σε θετικό επίπεδο στο μέλλον», υπογραμμίζει η Επιτροπή. Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2024 είναι 1,3% του ΑΕΠ, με μια μείωση στο 0,7% το 2025 και επιστροφή στο 1,4% το 2026. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί μέχρι το 140,6% το 2026.
### Η έκθεση για την Ελλάδα
Στην αναλυτική έκθεση, η Επιτροπή σημειώνει ότι «η ελληνική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της παρά τις δυσκολίες». Το 2024, η ανάπτυξη του 2,3% προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Αν και η δημοσιονομική πολιτική είναι περιοριστική, η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται και αυτό οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών, με τις εξαγωγές να αναπτύσσονται πιο αργά, επηρεάζοντας τις καθαρές εξαγωγές.
Με την πρόοδο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από την ΕΕ αναμένονται να είναι σημαντικές το 2025 και το 2026. Σε συνδυασμό με τη διαρκώς ισχυρή κατανάλωση, αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Η ζήτηση εισαγωγών προβλέπεται να παραμείνει υψηλή λόγω της κλίσης προς εισαγόμενα προϊόντα. Γενικά, η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει πάνω από την μακροπρόθεσμη δυναμική της.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία λόγω των αδύναμων εμπορικών σχέσεων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη αυξάνονται, καθώς η παρατεταμένη αύξηση του εμπορίου και η γεωπολιτική αβεβαιότητα μπορεί να πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.
### Στενότερη αγορά εργασίας και αύξηση μισθών
Η αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται. Οι κενές θέσεις έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά οι τομείς του τουρισμού και οι τομείς υψηλής ειδίκευσης δείχνουν ότι η αγορά είναι ακόμα στενή. Αν και η απασχόληση συνεχίζει να αυξάνεται, η προσφορά εργασίας περιορίζεται από κενά δεξιοτήτων, κυρίως μεταξύ γυναικών. Αναμένονται αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς κατά 1,3% ετησίως, υποστηριζόμενες από πρόσφατες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.
### Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης
Ο γενικός πληθωρισμός εκτιμάται στο 3% το 2024, 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει περιοριστεί από την αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών και στην ενέργεια. Οι μισθοί θα ασκήσουν πιέσεις, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται σταδιακά ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% το 2025 και στο 2,3% το 2026.
### Ισχυρές δημοσιονομικές προοπτικές λόγω μεταρρυθμίσεων
Το 2024, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 1,3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Αυτή η βελτίωση οφείλεται σε χαμηλότερη αύξηση των τρεχουσών δαπανών και υψηλότερα έσοδα από φόρους. Το 2025, αναμένεται πλεόνασμα στο 0,7% και νέες δαπάνες που θα ανακοινωθούν θα επηρεάσουν την κατάσταση. Το 2026, το πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει το 1,4% του ΑΕΠ, με τη δημοσιονομική πολιτική να παραμένει επεκτατική.
### Πέντε βασικά μηνύματα και ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών
«Οι εαρινές προβλέψεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις. Τα πέντε μηνύματα περιλαμβάνουν την διεθνή αβεβαιότητα, την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ και την πρόοδο στην αγορά εργασίας. Παρόλο που ο πληθωρισμός μειώνεται, οι προοπτικές προς τα κάτω παραμένουν λόγω των εμπορικών εντάσεων.
### Αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών
Οι δασμοί επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και των εισαγωγών. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένονται να μειώσουν την ανάπτυξη κατά σχεδόν 0,5% το 2024.
### Προσομοίωση σοκ
Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι επιπτώσεις των δασμών και της αβεβαιότητας. Μια προσομοίωση προβλέπει ότι αυτοί οι σχεδόν καθολικοί δασμοί θα έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, με αναμενόμενη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ.
### Αμυντικές δαπάνες
Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες θεωρούνται ότι θα συνεισφέρουν θετικά στην ανάπτυξη, αναμένοντας αύξηση από 1,4% στο 1,6% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Η ενεργοποίηση εθνικών ρητρών επιτρέπει τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα ανά έτος.