counters Κριτική κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τις κινήσεις σχετικά με την υπόθεση Επστάιν – Δημοκρατικοί καταγγέλλουν απόπειρα «σιωπής» - trelokouneli.gr Skip to main content

Αυξάνονται οι επικρίσεις σχετικά με τη διαχείριση της πολύπλοκης υπόθεσης Επστάιν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τους Δημοκρατικούς να κατηγορούν τον πρόεδρο ότι επιδιώκει να «θάψει» το θέμα, μέσω της μερικής δημοσιοποίησης λογοκριμένων εγγράφων που σχετίζονται με τις έρευνες και τις δικογραφίες.

«Ο στόχος είναι να αποκρυφτούν στοιχεία που ο Ντόναλντ Τραμπ δε θέλει να έρθουν στο φως, είτε αφορούν τον ίδιο, μέλη της οικογένειάς του, φίλους του, τον Τζέφρι Επστάιν ή τον κοινωνικό κύκλο με τον οποίο συναναστρεφόταν για τουλάχιστον δέκα χρόνια» δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν στο CNN.

Με καθυστέρηση μηνών, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε την Παρασκευή να δημοσιεύει χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα σχετικά με τον πλούσιο επιχειρηματία, που είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και είχε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμες προσωπικότητες, περιλαμβανομένων του νυν προεδρικού υποψηφίου και του πρώην προεδρικού υποψηφίου Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο, τα πλήρη έγγραφα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όπως ορίζει ένας πρόσφατος νόμος. Πολλά έγγραφα έχουν λογοκριθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός 119 σελίδων, του οποίου το κείμενο έχει διαγραφεί. Επιπλέον, περίπου δέκα φωτογραφίες αφαιρέθηκαν από τον φάκελο το Σάββατο, γεγονός που αύξησε τις επικρίσεις από βουλευτές και θύματα του Επστάιν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ταυτόχρονα ότι συνεχίζει να επεξεργάζεται και να καθαρίζει τα έγγραφα «με βάση τις νέες πληροφορίες» που λαμβάνει.

«Τα θύματα αυτής της τραγωδίας (…) αξίζουν πλήρη διαφάνεια» δήλωσε ο Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο ABC. Επίσης, ζήτησε έρευνα αναφορικά με πιθανές παραλείψεις της κυβέρνησης.

Επστάιν: Πάνω από 1.000 έφηβες γυναίκες εξέπεσαν θύματα κακοποίησης

Ο Επστάιν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά πάνω από 1.000 έφηβες γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες. Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν καταστεί δυνατό να δικαστεί για τις κατηγορίες αυτές.

Η υπόθεση αυτή έχει πλήξει δημόσιες προσωπικότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο που είχαν σχέσεις με τον Επστάιν. Μεταξύ αυτών είναι και ο Άντριου, αδελφός του βασιλιά Καρόλου Γ΄, ο οποίος κατηγορήθηκε από μια γυναίκα ότι την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά σε ανήλικη ηλικία. Παράλληλα, αυτός επιμένει στη θέση της αθωότητας, παρόλο που του αφαιρέθηκαν οι βασιλικοί τίτλοι.

Ο θάνατος του Επστάιν στη φυλακή αποδόθηκε σε αυτοκτονία από τις αρχές. Αυτή η εξήγηση έχει προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε για να μην εμπλέξει σημαίνουσες προσωπικότητες.

Το σκάνδαλο αυτό έχει σκιάσει τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αν και αρχικά υποστήριζε τη δημοσιοποίηση του φακέλου, τελικά αρνήθηκε να το κάνει. Ωστόσο, αναγκάστηκε να υποκύψει στην πίεση του Κογκρέσου, καθώς ο νόμος για τη διαφάνεια υπερψηφίστηκε ακόμη και από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

Ο Τραμπ, που δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τα εγκλήματα του Επστάιν και διέκοψε οποιαδήποτε σχέση μαζί του πριν από τις κατηγορίες, δεν έχει κάνει καμία δήλωση αναφορικά με την υπόθεση από την ημέρα που ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των εγγράφων, αρκετά εκ των οποίων τον αφορούν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, με τον υφυπουργό Τοντ Μπλανς να δηλώνει σε συνέντευξή του στο NBC ότι η κυβέρνηση «δεν επεξεργάζεται τις πληροφορίες σχετικά με τον πρόεδρο Τραμπ».

Μία από τις εικόνες που αποσύρθηκαν από τον ιστότοπο του υπουργείου το Σάββατο, απεικόνιζε διάφορες φωτογραφίες τοποθετημένες σε ένα έπιπλο και σε έναν καθρέφτη. Σε τουλάχιστον μία από αυτές εμφανιζόταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για προσπάθεια να προστατευθεί ο πρόεδρος.

«Μάθαμε μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας ότι υπήρχαν ανησυχίες επειδή εικονίζονταν σε αυτήν και κάποιες γυναίκες, και έτσι αποφασίσαμε να την αποσύρουμε. Δεν έχει καμία σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε ο Μπλανς.

Δείτε επίσης:

Νέα γυναικοκτονία στην Ιταλία: 40χρονος δολοφόνησε τη σύντροφό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό στο Μαϊάμι – Συζητήσεις για εγγυήσεις και ανοικοδόμηση

ΗΠΑ: Νέα αναχαίτιση δεξαμενόπλοιου ανοικτά της Βενεζουέλας

Κοινοποιήστε
Close Menu