Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό TF1, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σκοπό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σχετικά με μια ειρηνική συμφωνία.
Ωστόσο, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν ταξιδέψει, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν στη Μόσχα νέες οικονομικές κυρώσεις. Όταν ρωτήθηκε αν αυτές οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με το διεθνές δίκαιο.
Ο Μακρόν επεσήμανε ότι κανείς δεν επιθυμεί έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η Ουκρανία να μπορέσει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εδαφική της ακεραιότητα. Σημείωσε ότι η καλύτερη ασφάλεια για το Κίεβο είναι η παροχή υποστήριξης στη δημιουργία ενός ισχυρού και ικανού στρατού για την αντιμετώπιση μελλοντικών ρωσικών επιθέσεων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε ότι η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα, εφόσον επιτευχθεί ειρηνική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και κατόπιν έγκρισης του ΟΗΕ, τα οποία θα τοποθετηθούν κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία θα πρέπει να έχει μια «οικονομία πολέμου», ανέφερε ότι το 2017 η γαλλική αμυντική δαπάνη ήταν 32 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η παραγωγή των αεροσκαφών Rafale έχει τριπλασιαστεί.
Αναφορικά με τη δύναμη πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας και τη χρήση της προς όφελος όλης της Ευρώπης, ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα υπήρχε μια ευρωπαϊκή διάσταση στη γαλλική πυρηνική αποτροπή, προσθέτοντας όμως ότι ο τελευταίος λόγος θα ανήκει πάντοτε στον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας.
Σχετικά με τις σχέσεις Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μακρόν παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενήμεροι ότι οι αμερικανικοί ενδιαφερόμενοι θα μειώνουν σταδιακά την παρουσία τους στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ο Μακρόν ανέφερε επίσης ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι κρατικές δαπάνες βοήθησαν στη διατήρηση της γαλλικής παραγωγικής ικανότητας και της απασχόλησης.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία, τονίζοντας πάντως ότι αυτή η ενέργεια δεν θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Τέλος, ο πρόεδρος εξέφρασε τη θέση του κατά της αύξησης της φορολογίας στις μεγάλες κληρονομιές, σημειώνοντας ότι η φορολογία στη Γαλλία είναι ήδη υψηλή και ότι στόχος του είναι να δώσει στους Γάλλους τη δυνατότητα να αυξήσουν την περιουσία τους.
Διαβάστε επίσης:
Διπλωματικό θρίλερ στον δρόμο για την Κωνσταντινούπολη με το βλέμμα στον Πούτιν – Ρούμπιο-Λαβρόφ «κλειδώνουν» παρουσία, ο όρος Ζελένσκι
Σαουδική Αραβία: Βασιλική υποδοχή στον… νυσταγμένο Τραμπ – Χρυσά σπαθιά, αραβικά άλογα, YMCA και αυτοκινούμενο McDonald’s (Photos/Videos)
Εργατικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς στη Γαλλία: Εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε πέτρινος τοίχος στη Βουργουνδία