counters Μονή Σινά: Οι μοναχοί κλεισμένοι στα κελιά τους μετά τις ασαφείς διευκρινίσεις από την Αίγυπτο - trelokouneli.gr Skip to main content

Οι μοναχοί που έχουν βρει καταφύγιο στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά συνεχίζουν να προσεύχονται και να ανησυχούν για το μέλλον της μονής τους, είναι έντονα τρομοκρατημένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις. Παρά την προσπάθεια της Αιγύπτου να διαβεβαιώσει ότι το καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, οι μοναχοί φαίνεται ότι δεν πείθονται.

Όπως αναφέρει το Star, οι περίπου 20 μοναχοί έχουν κλείσει τις πύλες του μοναστηριού από σήμερα και συζητούν συνεχώς. Δηλώνουν ότι επιθυμούν να επαναφέρουν την ηρεμία τους μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις και να προσευχηθούν για το μοναστήρι τους.

Ανησυχίες και πίεση στους μοναχούς – Κίνδυνος κλεισίματος της Μονής το Σάββατο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης αναμένεται να ανοίξει αύριο από 08:30 έως 11:30 το πρωί και οι εκπρόσωποί της υποστηρίζουν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι μοναχοί μπαίνουν στον πειρασμό να μην δεχθούν επισκέπτες, λόγω του αυξημένου άγχους που βιώνουν.

Το Σάββατο είναι ημέρα με πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, καθώς υπολογίζονται πολλοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι πύλες του ιστορικού μοναστηριού θα παραμείνουν κλειστές και δεν θα δεχτούν επισκέπτες, ούτε ξένους ούτε Έλληνες.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αναφέρει ότι οι μοναχοί του Σινά είναι «χρήστες» των χώρων: «Λόγω του ενδιαφέροντος για την πνευματική και θρησκευτική αξία της μονής, η δικαστική απόφαση καθορίζει ότι οι μοναχοί συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής».

Δυσάρεστο πλήγμα για την οικονομία αν κλείσει η Μονή

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Όρος Σινά κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους θρησκευτικούς προορισμούς της Αιγύπτου, και βρίσκεται κοντά στην παραλιακή πόλη Σαρμ ελ Σέιχ, η οποία προσελκύει επίσης μεγάλο αριθμό τουριστών. Η διακοπή λειτουργίας της εμβληματικής Μονής θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθημερινά τουλάχιστον 2.000 επισκέπτες προσέρχονται για προσκύνημα, και το μοναστήρι αποτελεί κέντρο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Ρεπορτάζ από τον Κώστα Νούση για το ERTnews αναφέρει ότι οι μοναχοί και οι ιερείς βρίσκονται σε στάδιο αναμονής, περιμένοντας την καθαρογράφηση της απόφασης και κυρίως τη μετάφρασή της, προκειμένου να κατανοήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τη στάση τους.

Αθήνα και Κάιρο: Τι ζητούν και τι διευκρινίζουν

Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, αναφέρει ότι πρόκειται για «έναν εξαιρετικά λεπτό και ευαίσθητο θέμα». Όπως τονίζει, η σοβαρότητά της είναι τέτοια που απαιτεί τη διαχείρισή της σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η Αθήνα επισημαίνει τη σημασία του σεβασμού του συμφωνηθέντος πλαισίου με τον εξωδικαστικό διακανονισμό, ο οποίος έχει καταγραφεί και γραπτά. Ο διακανονισμός αυτός αφορά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, και είναι το ίδιο πλαίσιο που χαιρέτισαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σίσι κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.

Ο διακανονισμός αναμενόταν να υπογραφεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αιγύπτου, όμως η παρέμβαση του δικαστηρίου προηγήθηκε. Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη, δημεύει τις περιουσίες χωρίς τίτλους, όμως δεν αναφέρεται στις άλλες ιδιοκτησίες εντός και εκτός της Μονής. Αντιθέτως, η διευκρίνιση ότι στους μοναχούς επιτρέπεται να ασκούν τα καθήκοντά τους ενδέχεται να υπονοεί ότι οι περιουσίες αυτές δεν ανήκουν σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μελέτη, υπάρχει καλή διάθεση για διάλογο από την πλευρά του Καίρου, με κοινή προτεραιότητα για τη διατήρηση των άριστων σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και για τα θεμελιώδη ζητήματα της περιοχής και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που κρατά η Αθήνα από την τελευταία ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας είναι η δέσμευσή της στο πνεύμα των δηλώσεων που είχαν γίνει από τον Σίσι στην Αθήνα.

Αποστολή ομάδας στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις

Στην αποστολή που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα στο Κάιρο, η ομάδα που θα συμμετάσχει δεν θα έχει εύκολη αποστολή. Ο κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η αδιατάρακτη διατήρηση του προσκυνηματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής.

Ωστόσο, το κατά πόσο θα υπάρξουν ευκαιρίες για συζητήσεις και πιθανή συμφωνία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, προκειμένου να διασφαλιστεί οριστικά από μελλοντικές διεκδικήσεις, παραμένει ανοιχτό. Το μοναστήρι απολαμβάνει στήριξη όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε η πλατφόρμα Χ – Προβλήματα παγκοσμίως

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ στην Δυτική Όχθη για πρώτη φορά από το 1967

Δηλώσεις Τραμπ για «ξεροκέφαλους» τους Ζελένσκι και Πούτιν

Κοινοποιήστε
Close Menu