Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε την Τρίτη (10/6) τη δολοφονία άλλων 15 πολιτών από ισραηλινούς πυροβολισμούς.
Το «έγκλημά» τους ήταν ότι επιχείρησαν να προσεγγίσουν ένα κέντρο διανομής τροφίμων, με τον ισραηλινό στρατό να παραδέχεται ότι οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ «προειδοποιητικά».
Από την αρχή των επιχειρήσεων του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), στις 27 Μαΐου, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις θανάτων, καθώς η οργάνωση αυτή έχει ανοίξει κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η χρηματοδότηση της είναι αμφιλεγόμενη, ενώ υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, Μαχμούντ Μπασάλ, 12 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν πολίτες που περίμεναν έξω από κέντρο του GHF στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τα ξημερώματα.
Η περιοχή της Γάζας είναι σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, λόγω συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών και 20 μηνών συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Ο Μαχμούντ Μπασάλ επιπλέον ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας από Δευτέρα προς Τρίτη, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, βόρεια της περιοχής Ουάντι Γάζα, καθώς περίμεναν για να προσεγγίσουν το ίδιο κέντρο βοήθειας.
«Πολλές χιλιάδες άμαχοι, που υποφέρουν από πείνα, συγκεντρώθηκαν με την ελπίδα να φτάσουν στο αμερικανικό κέντρο βοήθειας κοντά στη γέφυρα στην Ουάντι Γάζα και στον διάδρομο Νετσαρίμ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο διάδρομος Νετσαρίμ είναι μια στρατιωτικοποιημένη περιοχή από το Ισραήλ, που χωρίζει τον θύλακο σε δύο μέρη, από τα σύνορα με το Ισραήλ μέχρι τη Μεσόγειο, διαχωρίζοντας τον βορρά από το υπόλοιπο τμήμα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι «πυροβόλησαν προειδοποιητικά» κοντά σε ένα κέντρο βοήθειας, ωστόσο υποστήριξε ότι οι αριθμοί των θυμάτων που δόθηκαν από την παλαιστινιακή πλευρά δεν συμφωνούν με τα δικά τους στοιχεία.
Στρατιώτες άνοιξαν πυρ «προειδοποιητικά εκατοντάδες μέτρα μακριά από την εγκατάσταση διανομής βοήθειας, πριν από τις ώρες λειτουργίας της, κατά κατευθύνσεις που κατά την κρίση τους δημιουργούσαν απειλή» για την ασφάλειά τους, δήλωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.
Το νοσοκομείο αλ Άουντα, στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενημέρωσε πως δέχθηκε τρεις νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες από τα πυρά κοντά στην Ουάντι Γάζα.
Λόγω των περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και της έλλειψης πρόσβασης στα γεγονότα, το AFP ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η πολιτική προστασία.
Διαβάστε επίσης:
Δύο ακόμα εκτελέσεις θανατοποινιτών σε Αλαμπάμπα και Φλόριντα (photos/video)
Βολιβία: Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Έβο Μοράλες και άλλων πολιτών – 17 τραυματίες
ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Λος Άντζελες μετά τις ταραχές