Μία δήλωση που προκαλεί αίσθηση έκανε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox News. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι για εκείνον δεν έχει αξία μία εκεχειρία, αλλά η εξάλειψη όσων «απειλούν την επιβίωσή μας».
Σε ένα κλίμα έντονων εντάσεων λόγω της συγκρούσεως με το Ιράν, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν κατέχει επαρκή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή έως και εννέα πυρηνικών όπλων.
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα, αυτή τη φορά πυρηνικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι» η Τεχεράνη σκοπεύει να μεταβιβάσει τις πυρηνικές της ικανότητες σε συμμάχους στην περιοχή.
Ο δημοσιογράφος Bret Baier ρώτησε σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ισραηλινών επιθέσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Νετανιάχου απάντησε: «Πιστεύω ότι τους έχουμε καθυστερήσει σημαντικά. Τους αιφνιδιάσαμε πλήρως».
Υπογράμμισε επίσης ότι το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει «ελεύθερη πρόσβαση στην Τεχεράνη και ότι είμαστε σε θέση να πλήττουμε κρίσιμους στόχους στην Τεχεράνη και αλλού».
Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Έχουμε ήδη προκαλέσει σοβαρές ζημιές -καταστρέψαμε την κύρια μονάδα εμπλουτισμού στο Νατάνζ. Και αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε περισσότερες ενέργειες. Είμαστε αποφασισμένοι να επ achieve them, although I cannot reveal operational details».
Ερωτηθείς για φημολογούμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει βέτο σε σχέδιο για εκδίωξη του Ιρανού ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, ο Νετανιάχου άρνηθηκε να σχολιάσει: «Δεν προτίθεμαι να μιλήσω για αυτό».
Στη συνέχεια ο Νετανιάχου έκανε μία δήλωση που σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις. «Μία συμφωνία (με το Ιράν για εκεχειρία) θα είχε νόημα μόνο αν η Τεχεράνη δεχτεί να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως το Ισραήλ δεν σκοπεύει να παραμείνει παθητικό», προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Ο πραγματικός στόχος δεν είναι η αποκλιμάκωση ή η εκεχειρία. Είναι η εξάλειψη των απειλών που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας».
Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ μπορεί να συμβάλλουν στην αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν. «Είναι αδύναμοι. Το 80% των Ιρανών πολιτών επιθυμεί την ανατροπή του».
Διαβάστε επίσης:
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν
Reuters: «Ο Νετανιάχου είχε σχέδιο εξόντωσης του Χαμενεΐ, αλλά ο Τραμπ έθεσε βέτο»
Ολλανδία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Χάγη ζητούν μέτρα κατά της «γενοκτονίας» στη Γάζα