Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε χθες Τετάρτη στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόσα στο Οβάλ Γραφείο, στήνοντας για άλλη μια φορά παγίδα σε έναν ξένο ηγέτη μπροστά στις κάμερες.
Σε μια εκτυφλωτική σκηνή, φανερά επιμελημένη από τον Λευκό Οίκο και που θύμισε την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα, ο Τραμπ κατηγόρησε αυθαίρετα τον Ραμαφόσα για γενοκτονία κατά των λευκών Νοτιοαφρικανών, διατυπώνοντας κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και κατασχέσεις γης.
Αυτή η συμπεριφορά είναι άλλη μια ένδειξη ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σκοπεύει να αξιοποιήσει το Οβάλ Γραφείο, έναν χώρο που παραδοσιακά προσφέρει τιμές στους ξένους ηγέτες, ώστε να ντροπιάσει επισκέπτες από χώρες που κατέχουν λιγότερη δύναμη ή να τους πιέσει γύρω από θέματα που τον απασχολούν.
Η απαράδεκτη στάση του Αμερικανού προεδρου μπορεί να αναγκάσει ξένους ηγέτες να σκεφτούν σοβαρά την αποδοχή προσκλήσεων από εκείνον, φοβούμενοι δημόσιες ταπεινώσεις. Αυτό το διστάγμα μπορεί να δυσκολέψει την Ουάσινγκτον στη σύσφιγξη σχέσεων με χώρες που προσπαθεί να προσεγγίσει, την ώρα που ο κύριος αντίπαλός της, η Κίνα, εκδηλώνει ενδιαφέρον.
Ο Πάτρικ Γκάσπαρντ, που υπηρέτησε ως Αμερικανός πρεσβευτής στη Νότια Αφρική επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Τραμπ μετέτρεψε τη συνάντησή του με τον Ραμαφόσα σε «απαίσιο θέαμα» και του συμπεριφέρθηκε προσβλητικά χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο βίντεο και επιθετική γλώσσα.
Η συνάντηση αυτή είχε παρουσιαστεί ως ευκαιρία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Νοτίου Αφρικής, ειδικά μετά την επιβολή νέων δασμών από την Ουάσινγκτον και στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προήλθε από τις αβάσιμες κατηγορίες του Τραμπ σχετικά με «λευκή γενοκτονία» και την πρότασή του να δεχθεί Αφρικάνερ ως πρόσφυγες στις ΗΠΑ.
Μετά από μια φιλόξενη αρχή της συνάντησης, ο Ρεπουμπλικάνος ζήτησε να σβήσουν τα φώτα στο Οβάλ Γραφείο ώστε να προβληθεί ένα βίντεο που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδείκνυε τις διώξεις που υφίστανται οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί, συνοδεύοντάς το με φωτοτυπίες άρθρων σχετικά με το θέμα.
Ο Ραμαφόσα φάνηκε έτοιμος να αντεπεξέλθει στις κατηγορίες του Τραμπ, αν και δεν περίμενε ένα τέτοιο σόου.
«Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας δώσω ένα αεροπλάνο», απάντησε χαμογελώντας, αναφερόμενος στο πολυτελές αεροσκάφος που προσφέρθηκε στον Τραμπ από το Κατάρ για την αντικατάσταση του προεδρικού αεροσκάφους.
Ο εκπρόσωπος του Ραμαφόσα, Βίνσεντ Μαγκουένια, ανέφερε στο νοτιοαφρικανικό δίκτυο Newsroom Afrika ότι «ήταν φανερό πως (ο Τραμπ) προκαλούσε τον πρόεδρο Ραμαφόσα».
«Γίνεται κατανοητό ότι τον προκαλούν, αλλά εκείνος δεν πιάστηκε στην παγίδα», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση σχετικά με το αν η συνάντηση είχε σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ραμαφόσα ή αν αυτό θα αποθαρρύνει άλλους ηγέτες από το να επισκεφθούν τον Τραμπ.
Η Νότια Αφρική, που υπήρξε μάρτυρας αιώνων σοβαρών διακρίσεων κατά των μαύρων κατοίκων της κατά την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ, μέχρι την εγκαθίδρυση πολυκομματικής δημοκρατίας το 1994 με πρώτο πρόεδρο τον Νέλσον Μαντέλα, απορρίπτει τις κατηγορίες του Τραμπ.
Τα fake βίντεο με τον «λευκό» διωγμό
Η επίθεση του Ρεπουμπλικάνου φαίνεται ότι ήταν στρατηγικά σχεδιασμένη, έχοντας στο νου της κάποιες ομάδες της πολιτικής του βάσης, κυρίως ακροδεξιούς και υποστηρικτές της λευκής ανωτερότητας που προωθούν την ιδέα της «λευκής γενοκτονίας» στη Νότια Αφρική εδώ και καιρό.
Παρουσιάζοντας βίντεο και άρθρα που «αποδεικνύουν» τη βία κατά των λευκών αγροτών και χαρακτηρίζοντας την αγροτική μεταρρύθμιση της Νότιας Αφρικής ως ρατσιστική δίωξη, ο Τραμπ επανέλαβε ισχυρισμούς που είναι δημοφιλείς σε ακραίους κύκλους της αμερικανικής δεξιάς.
Από τον Ιανουάριο, με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ακυρώσει την παροχή βοήθειας προς τη Νότια Αφρική, έχει απελάσει τον Νοτιοαφρικανό πρεσβευτή και έχει δεχτεί Αφρικάνερ ως πρόσφυγες.
Η νέα αγροτική μεταρρύθμιση της Νότιας Αφρικής, που στοχεύει στη διόρθωση των αδικιών του απαρτχάιντ, επιτρέπει τις απαλλοτριώσεις γης χωρίς αποζημίωση όταν αυτές γίνονται για το δημόσιο συμφέρον, όπως σε περιπτώσεις ακαλλιέργητης γης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία τέτοια απαλλοτρίωση, με τους ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας ακύρωση της απόφασης.
«Αν κάποιος δεν συνειδητοποιεί ότι το γεγονός με τον Ζελένσκι ήταν απολύτως σκηνοθετημένο από τον Λευκό Οίκο, νομίζω ότι πρέπει να βγάλει τις παρωπίδες του», δήλωσε ο Βρετανός σχολιαστής διεθνών ειδήσεων Τιμ Μάρσαλ στον σταθμό Times Radio.