«Επιδημία» καρκίνων του εντέρου που άτυπα πλήττει νεότερους ανθρώπους είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με μελέτες, οι οποίες υποδεικνύουν ότι έχουν εντοπίσει την αιτία που τους προκαλεί.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» αναφέρει ότι το φαινόμενο σχετίζεται με ένα κοινό βακτήριο, το οποίο προσέλαβαν μέσω της διατροφής τους κατά την παιδική ηλικία και προκάλεσε γενετικές μεταβολές στο έντερο, οδηγώντας τελικά σε καρκίνο.
Οι ιατροί στη Βρετανία και τις ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς διαπιστώνουν σημαντικό αριθμό ασθενών ηλικίας 20, 30 ή ακόμη και 40 ετών που εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου, μία ασθένεια που παραδοσιακά εντοπιζόταν κυρίως σε ηλικιωμένους. Εντυπωσιακό είναι ότι η αυξημένη τάση στα κρούσματα στους νέους καταγράφηκε σε 27 από τις 50 χώρες που μελέτησε η ερευνητική ομάδα του Ludmil Alexandrov από το University of California San Diego.
Οι επιστήμονες, ύστερα από ανάλυση 981 περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου από 11 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπεύθυνο βακτήριο είναι το Εσερίχια Κόλι (E.Coli), το οποίο, όταν παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει την καρκινογόνο ουσία κολιβακτίνη. Αυτή η ουσία προκαλεί ζημιές στα γονίδια των εντερικών κυττάρων, οδηγώντας σε μεταλλάξεις, οι οποίες, αν προκύψουν κατά την παιδική ηλικία, δημιουργούν τις συνθήκες για να εμφανιστεί αργότερα καρκίνος του παχέος εντέρου.
Σήμερα, περίπου το 30% με 40% των παιδιών στη Βρετανία και τις ΗΠΑ φέρουν το βακτήριο Εσερίχια Κόλι στο σώμα τους. Πιο συνηθισμένες πηγές μόλυνσης είναι ο μη επαρκώς ψητός μοσχαρίσιος κιμάς, καθώς και φρούτα ή λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι, που δεν έχουν καθαριστεί σωστά, και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.