counters Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρες αδιέξοδο… - Trelokouneli.gr Skip to main content

Ετοιμος να βυθιστεί σε ένα ακόμα σκληρό εσωκομματικό επεισόδιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ορφανή έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος «πολιορκείται» από τους «Κασσελακίστας», τους «Τσιπρίστας», αλλά και τους… συντρόφους της Νέας Αριστεράς. Ο αμερικανοτραφής καθηγητής του Χάρβαρντ κύριος Ηλιόπουλος αποφάσισε πως δεν μπορεί να βάζει δύο καρπούζια σε μία μασχάλη και μας εγκατέλειψε γρήγορα, λέγοντας απλά πως δεν έχει χρόνο. Βέβαια, τους μισθούς ενός χρόνου προλάβαινε να τους λάβει, παρά το γεγονός μάλιστα πως είχε λιγότερες παρουσίες στη Βουλή και από τους σχολικούς επισκέπτες. Ωστόσο, φεύγοντας άφησε το δικό του μήνυμα: «Αποχωρώ για να λάβει τη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης». Και ακριβώς σε αυτό το σημείο ξεκίνησε το νέο επεισόδιο ρήξης στον πολύπαθο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, τα σενάρια είναι δύο: είτε η έδρα θα πάει στην Πόπη Τσαπανίδου και θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είτε η Πόπη Τσαπανίδου θα παραιτηθεί και η έδρα θα καταλήξει στα χέρια της Ζωρζέτας Λάλη και της Νέας Αριστεράς.

Αυτογελοιοποίηση

Οσο και αν οι «Κασσελακίστας», σε μια πρωτοφανή προσπάθεια αυτογελοιοποίησής τους, επιχειρούν να παραμερίσουν το Σύνταγμα για να παραδώσουν το στέμμα στον αρχηγό τους, τα σενάρια για την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι είναι δύο. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί σηκώνεται τόσος θόρυβος γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει να έχει μόνο δύο δρόμους.

Το έτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η νέα αυτή σύγκρουση ξεκίνησε πριν καν ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράσει δημόσια την επιθυμία του να γίνει μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος παρέμεινε -παραδόξως- σιωπηλός, ενώ οι «στρατηγοί» του έσπευσαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές τόσο κατά της Πόπης Τσαπανίδου όσο όμως και κατά της Ζωρζέτας Λάλη. Πολλά ακούστηκαν αυτές τις ήμερες, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε σιωπηλός, με τελευταία δήλωση αναφορικά με το θέμα να είναι πως θέλει να διατηρήσει την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, εκθειάζοντας παράλληλα τον Σωκράτη Φάμελλο για την παρουσία του ως επικεφαλής της Κ.Ο.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο ίδιος επέλεξε να δώσει το έναυσμα της επίθεσης στους «στρατηγούς» του, αλλά ο ίδιος έμεινε στην πίσω γραμμή περιμένοντας τις εξελίξεις; Η αυτοσυγκράτηση και το μέτρο, άλλωστε, δεν ανήκουν στο παλμάρε του.

Τέσσερα σενάρια για τους στόχους του Κασσελάκη

Εντός της Κουμουνδούρου κανένας δεν γνωρίζει αν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει πραγματικά να γίνει μέλος του Κοινοβουλίου. Τα χνάρια του άλλωστε είχαν χαθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ όποιες οδηγίες προς τους βουλευτές μεταβιβάζονταν από τον Μανώλη Καπνισάκη. Τα πιθανότερα σενάρια είναι τρία, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τις σκέψεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ούτε φυσικά αν θα παραμείνει στην ίδια στρατηγική και δεν θα την αλλάξει μέχρι το συνέδριο του κόμματος.

  • Πρώτο: Εκπαραθύρωση Φάμελλου: Οι σχέσεις φιλίας και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Σωκράτη Φάμελλου ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στον επικεφαλής της Κ.Ο. «αποστασία» στο ζήτημα του συνεδρίου αλλά και σιωπηρή συμπόρευση με το μέτωπο των «87». Οι σχέσεις των δύο έχουν διαρραγεί για τα καλά, ενώ οι σκληροί «Κασσελακίστας» όπου σταθούν και όπου βρεθούν δεν χάνουν την ευκαιρία να μιλούν για την προσωπική στρατηγική του Σωκράτη Φάμελλου.
  • Δεύτερο: Είσοδος στη Βουλή και σύγκρουση με Μητσοτάκη: Το δεύτερο σενάριο θέλει το επιτελείο Κασσελάκη να έχει πάρει την απόφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τις πόρτες της Βουλής, ώστε να ανοίξει απευθείας μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να καθιερωθεί ως ο μόνος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πυκνώσει τις -ήδη πυκνές του- εμφανίσεις, αλλά με περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο.
  • Τρίτο: Επιστροφή στην τοξικότητα και στον διχασμό: Το τρίτο σενάριο θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη αποφασισμένο να επιστρέψει στον δρόμο της τοξικότητας και του διχασμού. Το «χαρτί» αυτό, άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως του βγαίνει και πως ο ίδιος γνωρίζει να το παίζει. Αν αναλογιστεί κάποιος μάλιστα πως η σύγκρουση αυτή θα ανοίξει με ορίζοντα το συνέδριο, τότε μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αν η Πόπη Τσαπανίδου διατηρήσει την έδρα, τότε ο πόλεμος «Κασσελακίστας» και «Τσιπρίστας» δεν θα έχει τέλος. Οι πρώτοι θα κατηγορήσουν τους δεύτερους ως έρμαια των συμφερόντων που κόβουν τον δρόμο του Κασσελάκη στη Βουλή και, παράλληλα, ως συμμάχους του ΠΑΣΟΚ και στη διάλυση του κόμματος. Αν πάλι η έδρα πάει στην κατάκοπη Νέα Αριστερά και την κυρία Λάλη, τότε το αφήγημα θα γυρίσει στους γνωστούς αποστάτες που, παρά την αποδοκιμασία του κόσμου, θα βρουν άλλον έναν βουλευτή.
  • Τέταρτο: Πίσω βήματα και είσοδος της Τσαπανίδου στη Βουλή: Το τέταρτο σενάριο θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη να συνθηκολογεί και η έδρα να πηγαίνει στην Πόπη Τσαπανίδου. Με αυτόν τον τρόπο θα δει το «τσιπρικό» μπλοκ να δυναμώνει, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχει την απώλεια μίας ακόμα έδρας που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση βολής από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

…και στο βάθος το «αγκάθι» Πολάκης

Ο βασικός πονοκέφαλος, ωστόσο, του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει ο Παύλος Πολάκης. Ο Χανιώτης βουλευτής, άλλωστε, είναι ο μόνος που διαθέτει σκληρό και προσωπικό «στρατό», ο οποίος τον ακολουθεί τυφλά, αλλά και ο μόνος που δεν φοβάται μια λασπομαχία με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Παύλος Πολάκης, άλλωστε, τη «φυλάει» στον αρχηγό του για το χουνέρι που του έκανε με τη διαγραφή του, και δεν αποκλείεται να του το ανταποδώσει με τον σκληρότερο τρόπο. Και ο Οκτώβριος πλησιάζει, ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να προετοιμαστεί καλά για τόσο πολλές, σκληρές αλλά και κρίσιμες μάχες που θα κληθεί να δώσει.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Κοινοποιήστε
Close Menu