Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τους Ρώσους «ηλίθιους» αναφερόμενος σε μια πρόταση για διακοπή των εχθροπραξιών σε ορισμένα τμήματα του μετώπου στην Ουκρανία.
«Οι Ρώσοι, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει σχετικά με την εκεχειρία, δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια κατάπαυση των τριών ή δύο ημερών ώστε να ανακτήσουν τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία».
«Νομίζω ότι είναι ηλίθιοι, επειδή η κύρια στόχευση μιας κατάπαυσης του πυρός είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι επιθυμεί οι Αμερικανοί σύμμαχοί τους να λάβουν ισχυρά μέτρα, στέλνοντας ένα πακέτο κυρώσεων στη Γερουσία, για να πιέσουν τη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες μέσω αυστηρών κυρώσεων. «Δεν καταλαβαίνουν διαφορετικά. Αυτή η στάση είναι δίκαιη», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που οι ΗΠΑ σήμαναν για πλήρη εκεχειρία, την οποία υποστηρίξαμε».
Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι οι Ρώσοι δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι επιθυμούν μια διακοπή των εχθροπραξιών.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία δεν έχει διαφοροποιήσει τα αιτήματά της». Το κυριότερο αίτημα της χώρας είναι η άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η επιστροφή των απαχθέντων παιδιών και των αμάχων, και στη συνέχεια η διεξαγωγή συνάντησης των ηγετών.
Σύμφωνα με πρόσφατες εξελίξεις, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας που συμμετείχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη στον δεύτερο γύρο συνομιλιών, συμφώνησαν να καταρτίσουν καταλόγους αιχμαλωτισμένων κατά τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης ανταλλαγής.
«Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά, με δυνατότητα προσθήκης άλλων 200 αιχμαλώτων» ανέφερε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την επιστροφή λειψάνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διευκρινίζοντας ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί προσεκτική προετοιμασία.
Τέλος, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι Ουκρανοί διαπραγματευτές παρέδωσαν στους Ρώσους μια λίστα με σχεδόν 400 παιδιά, η επιστροφή των οποίων ζητείται από το Κίεβο, καταγγέλλοντας ότι εκτοπίστηκαν βίαια από ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, οι Ρώσοι συμφώνησαν να εξετάσουν την επιστροφή μόλις δέκα.